Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stará karma - kolísání tlaku

Od: houkee* odpovědí: 8 změna:

Ahoj všem.

Mám problém s karmou (nebo kotlem). bydlím ve starším činžáku v praze a mám nástěnou karmu (kotel). je vyrobená někdy v roce 1997 a typové označení má "typ 940.060 COMBI". o víkendu sem se pokoušel vypustit topení a po následném napouštění mi barometr ukázal hodnoutu kolem 1,5 atmosféry, což by mělo být, jenže při zapnutí topení mi tlak vzrostl až na hodnotu skoro 4 atmošky. tak jsem to upustil a zkontroloval vzduch v topných tělěsech, nikde ani bublinka. po té co kapalina v okruhu vychladne klesne tlak skoro na nulu. od té doby mi při zapnutí teplé vody teče vařící tak 2 vteřiny a pak to vychladne. někdy neteče vůbec. když sem sundal kryt kotle (karmy) tak sem koukal, že někde v pravo nahoře je ventilek podobný tomu co je na byciklech, po stisku z něj ucházel vzduch. co mám ventilky na odvzdušnění okruhu v nejvyšším bodě tak z nich kape voda. nevím,j estli není vzduch v kotli ale asi jo, páš po delší době topení začne vydávat zvuky podobné bublající vodě. poradtě prosím co s tím. děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Nezahrávat si a radši zavolat odborníka

hodnocení

0x

Já nejsem nijaký odborník, ale je jisté, že by v okruhu neměl být vzduch žádný. Pokud tam je, dochází při zahřátí k jeho rozpínání a tím zvýšení tlaku. Co tedy udělat? Zbavit se tohoto nežádoucího vzduchu pomocí zmíněného ventilku!

houkee*
hodnocení

takže předpokládám, že když se tlak zvýší, tak by se měl vzduch nechat přes ventilek vypustit, ale bohužel toto nepomohlo. nějaký další způsob? krom výše zmiňovaného odborníka.

repak*
hodnocení

0x

Já bych to viděl na něco s expanzní nádobou: prasklá gumová membrána, ... Ohřátá voda v topném okruhu zvětší objem, ale nemá se kam rozepnout (normálně stlačí vzduch v expanzní nádobě), takže tlak vzroste na uvedenou hodnotu.

Ohřev teplé vody: pokud čidlo tlaku v topném okruhu u kombinovaného kotle indikuje nulový tlak kotel by neměl zapálit hořák - není totiž jisté, zda ve výměníku nechybí voda a nehrozí jeho propálení. Proto chvilku teče horká, ochladí vodu ve výměníku a nemá se dál od čeho hřát.

nafukovacivoda

Voda vlivem teploty mění objem jen nepatrně, tak nepatrně, že je to bezvýznamné.

repak*

Na adrese webfyzika.fsv.cvut.cz/... jsem našel, že při změně teploty o 40 oC (to je o něco méně než odpovídá ohřevu vody pro topný okruh) voda zvětší objem o cca 7%. To zase není tak málo. Bereme-li ji jako "ideální kapalinu", tj. nestlačitelnou, pak roztáhne mechanicky nejméně odolný díl soustavy, třeba deskové radiátory. Na to asi bude potřeba dost velká síla, která se promítne do zvýšení tlaku v soustavě. Ideální kapalinou voda samozřejmě není, ale vzorec pro vztah tlaku a objemu vody jsem nenašel. Bude to i záviset na množství plynů (vzduch) ve vodě rozpuštěných.

prectisitojestejednou

Ano, k tomu ale dochází při změně skupenství - z kapalného na pevné!

repak*

No, z příkladu na straně 9 uvedených stránek dost jasně vyplývá, že k žádné změně skupenství nedochází, přesto dojde ke změně objemu. Ona teplotní objemová roztažnost je jednou ze základních vlastností všech látek v jakémkoli skupenství.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak vody v kotli
Otázky na téma tlak vody v topení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]