Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fixace energie

Od: kedar76 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, měl bych dotaz přes 20 let mám energie (plyn,elektřina) bez fixace na dobu neurčitou standart má smysl v této době fixovat?

plyn vytapění RD(přitápění krbem) a elektřina ohřev vody. díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den.

Osobně jsem měl fixaci jen jednou - na tři roky - v podstatě jsem neušetřil ani neprodělal. Mnoho super nabídek od poskytovatelů, kteří zkrachovali, jsem pravidelně odmítal. Mám podobně řešený RD, spotřebu při D45d každoročně vyúčtovánu na 25-28tis Kč - elektřina. Plyn nemám vůbec - od počátku jsem předpokládal potíže s plynem (před 15ti lety) - nebo jsem možná měl averzi k plynu z jednoho menšího požáru RD rodičů...

Poslední roky je zřejmé, že pokud podepíšete fixaci, která je pro poskytovatele najednou nevýhodná, není problém ji právně - korektně zrušit a navýšit cenu třeba i trojnásobně.

Tento scénář zažil můj otec (řešeno 3 měsíce, nakonec jsem mu nechal zrušit plyn), můj soused po velkých investicích do známé firmy se vydal ze všech úspor a také musel odstřihnout přípojku plynu.

Pokud se tedy zlevní na trhu (možnost tu je), pak na tom proděláte. Pokud se zdraží - fixaci vám poskytovatel vypoví.

jd
hodnocení

3x

Fixace je vyhodna, kdyz verite, ze cena bude rust a naopak. Na neurcito je vyhodne, kdyz verite v pokles.

Jak proste...

doplněno 23.07.22 13:18:

Ja zafixoval v roce 2021. Nejpozdeji po krachu bohemky a kolibrika mohl/mel kazdy rychle fixovat...

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, jak píše kolega @jmlc. Je to podobne, jako smlouva s pojišťovnou - výhoda hlavně pro tu organizaci, resp. udělá vše, aby ona netratila. Zdravím!
jd

S pojistovnou to nema co do cineni, nepichopil jste jak funguji fixace. Obchodnik pro vas nakoupi dopredu, kdyz vi, jak dlouho a kolik budete odebirat. Pri rustu tak nakoupite levne...

ben®

jd - jistě. Nepochopil jste, co je to příměr.

jd

@ben Reaguji na vyrok "výhoda hlavně pro tu organizaci, resp. udělá vše, aby ona netratila"

Prominte, nejste bud bolsevik anebo piratske decko? Ze zakona kazda sro a akciovka MUSI konat k zajisteni, udrzeni a dosazeni prijmu, jen ti drive jmenovani si mysli, ze je to jinak a ze snad ma sro a as zajistovat blaho ovcanku?

Vsimnete si, ze i CEZ je as. A ted nemyslim Cez Prodej - dodavatele energie. Aby mohl hlavni CEZ zajistovat blaho ovcanu, je nutno vykoupit 30% od soukromych vlastniku a zmenit ho treba na statni podnik.

Primer s pojistovnictvim na obchodnika energiemi (nebo cimkoliv jinym) NESEDI VUBEC V NICEM! Pojistovnictvi je unikatni stroj na penize. Rika Buffett.

ben®
25.07.22 13:27
jd - :-P :-P :-P

kedar76
23.07.22 12:03
hodnocení

diky :)

hodnocení

0x

Měl jsem zafixováno, ale jek začala stoupat cena, dodavatel fixaci zrušil a hotovo. V tomto státě lze leccos.

hodnocení

0x
Podívejte se do ceníku, jaký máte a do ceníku, který byste měl při fixaci. Pak vám to musí být jasné.
Jasné by to bylo, kdyby se cena plynu neměnila. Dle vývoje ceny plynu, který nikdo nezná, se může vyplatit jedno či druhé.
To nemusí být pravda, jelikož dodavatele nakupují na tři roky dopředu, takže dejme tomu, že dodavatel letos nakupuje až třeba na rok 25,26, na letošek a příští rok má většinu produkce již nakoupenou. U fixu se platí aktuální cena plus riziko dalšího růstu, i když růst být nemusí a i když je cena elektřiny vysoko, na příští nebo další rok jsou kontrakty nižší. Průměrná cena vyjde vždy levněji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]