Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může někdo vysvětlit obrázek frézování

Od: freza odpovědí: 22 změna:

V manuálu s horní frézou mám tento obrázek viz rozmazané foto.

Z toho manuálu je pro mě matoucí několik věcí. Ta horizontální šipka je nakreslená na výrobku jako by se měl posouvat výrobek. Dejme tomu, ale že to znamená směr pohybu frézy dopředu. Pak tedy nevím jestli se jedná o pohled zezhora nebo zezdola.

Dále mě mate to, že jsou tam dvě horizontální roviny jedna vyšší druhá nižší. To mi nedává smysl. Protože dejme tomu že mám desku, kterou jsem si uřízl přímočarou pilou a chci z ní odfrézovat trochu materiálu tak 3 až 6 mm, tak ta deska je v podstatě rovná. Takže z toho prvního obrázku vůbec nechápu jak mám tu frézu spustit. Jestli ji mohu spustit mimo prostor desky a pak přitlačit z boku (Směr A). Nebo toto je zakázaný postup. Na toto jsem nakreslil schéma, které popisuje tři směry.modrý směr B je směr spuštění frézy. Žlutý Směr C - nevím jestli toto je správný směr. Fréza se točí po směru hod. ručiček.

Na mém schématu červená strana vpravo je uříznutá plocha, která se má opracovat. Břit je dlouhý 2 cm.

Dále nechápu co se nazývá úběrem třísky 55 mm, a houbkou frézování 3 mm. To je ve kterém směru. Hloubka ve směru modré šipky a úběr třísky ve směru A?

Poslední otázka, co když je tloušťka materiálu 25 mm? Mohu to jet na dvakrát?

doplněno 22.07.22 22:16:

doplněné schéma

Může někdo vysvětlit obrázek frézování
Může někdo vysvětlit obrázek frézování #2
Může někdo vysvětlit obrázek frézování #3

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Vazne na to jdes zbytecne slozite.

Jde o vyuziti vyhody, ze freza dokaze frezku sama pritahovat k sablone. Frezka by se tedy mela vest tak, ze se freza do materialu zakusuje ve smeru kterym frezku vedes a tim ji stale tlaci k sablone. V opacnem smeru by se freza zakusovala kolmo ke smeru pohybu a frezku Ti od sablony odtlacovala.

O nicem jinem to neni.

freza
hodnocení

Super vysvětlené. Dík.

hodnocení

3x

Asi na to jdeš moc vědecky.

Buď musíš mít na materiálu nějaké pravítko, podle kterého pojedeš s frézou, nebo když máš stopku s ložiskem, tak jedeš po pravítku ložiskem.

Jen tak od ruky neuděláš nic. To dopadne špatně.

Tak jak to máš namalovaný, tak nastavíš hloubku, tedy směr B, pak najedeš do materiálu, tedy směr A a směrem C frézuješ.

Můžeš jet na dvakrát, klidně i natrikrát, na čtyřikrát. Ono to je i lepší, není to vše tolik namáhané.

freza
hodnocení

Tak abych to pochopil, musel jsem to nakreslit vědecky. Vás chápu. Směr je jak to mám namalované vpořádku. Ovšem @orion dole píše: "Stačí si zapamatovat, že frézka se musí tlačit do materiálu tak, aby rotující ostří frézy a materiál šly proti sobě." A to mě příjde, že podle mnou nakresléného schématu by proti sobě nešly. Já bych řekl, že tak jak je to namalované, červená šipka směru jde po směru šluté šipky. Aby to bylo proti sobě, tak by se musela fréza točit naopak, tedy proti směru hodinových ručiček. Takže mi přijde, že si vzájemně s orionem odporujete.

Největší problém asi bude s názvoslovím.
Nevím, jak to nejlépe popsat.
Prostě máš nějaký materiál, třeba stolovou desku. Chceš na hranu kolem dokola vyfrézovat nějakou parádu. Na desku si upneš pravítko v potřebné vzdálenosti, tak aby to dělalo co má. Nebo použiješ stopku s ložiskem. Když stojíš u desky tak s frézou pojedeš z levé strany k pravé.

hodnocení

0x

Není třeba z toho dělat jadernou fyziku. Stačí si zapamatovat, že frézka se musí tlačit do materiálu tak, aby rotující ostří frézy a materiál šly proti sobě. Pokud děláte drážku, pak na směru pohybu nezáleží, protože jedete v plném materiálu, kde na jedné straně jde ostří proti směru, na druhé straně po směru pohybu stroje.

doplněno 23.07.22 10:45:

Oprava: Jak píší kolegové, při výrobě drážky je vhodné zvolit směr, který zajístí, že otáčivý pohyb nástroje bude tlačit frézu k pravítku, rukou se to nemusí udržet.

freza
hodnocení

Zdálo se mi že si protiřečíte s jenykem, protože mě mátla věta: "frézka se musí tlačit do materiálu tak, aby rotující ostří frézy a materiál šly proti sobě. Zase - jak si ten pohyb mám představit? Podle mě, aby ty dva příspěvky dávaly vzájemně smysl jedině tímto příkladem (animace), dva proti sobě jdoucí směry. Levá ruka jde proti pravé ruce. V tomto smyslu bych vaší větu pak pochopil

animace

V animaci se zdá, že se válec pohybuje opačným směrem, ale o to nejde. Jde o směr rotace a mou pomůcku na zapamatování směru rotace. Levá ruka představuje směr pohybu dopředu, pravá ruka směr rotace frézy.

Může někdo vysvětlit obrázek frézování #4

V prípade tvorenia drážky v ploche je vhodné posúvať frézu tak, aby tlačila oproti pravítku. Ak by mala tendenciu cestovať od pravítka, nemusíte to rukami udržať a vyfrézujete nerovnú drážku.

Orion se malinko mýlí. I při frézování drážky je třeba jet s frézou tak, aby otáčivý pohyb nástroje přitlačoval frézu k pravítku. Když pojedeš na druhou stranu, tak fréza při záběru odjede od pravítka.

Jen na tom obrázku nevím, co je míněno lišta, úplně nahoře.

freza
hodnocení

Lišta je vodící lišta. Nebo třeba pravítko. Vše jsem kreslil odhadem. Děkuji, tak už to chápu.

hodnocení

0x

Na fotce máte informaci o tom, že materiál musíte tlačit proti ostří frézy. Nejspíš si asi dokážete představit. kde byste ho hledal, kdybybste ho tam strčil obráceně. Jestli je to pohled zdola, zhora, jestli se pohybuje materiál nebo fréza, na principu nic nemění. Nákresy proto není potřeba komentovat. Üběrem třísky se rozumí maximální šířka záběru. Hloubkou frézování to, co může fréza ubrat na jeden záběr. Na fotce je to rozdíl v tloušťce nateriálu.

freza
hodnocení

Chápu vás, ale váš popis bych považoval za matoucí, protože materiál musí být pevně upnutý, ale hýbu frézou. Takže na fotce mohla být raději šipka určující směr frézy směrem doprava. Což vyplývá i z toho, že v levé části je už odebraný materiál.

Váš problém je v tom, že řešíte nějaké šipky místo toho, abyste pochopil, co vám chce autor obrázku sdělit. V levé části máte zakrytý nesprávný směr. Frézovat můžete pohybem materiálu i nástroje. To na principu nic nemění. Zásadní je odebírat třísku proti pohybu ostří. Zkuste si představit, co by se asi stalo s frézou, frézkou a materiálem, kdyby se na obrázku otočil směr otáčení.

freza
hodnocení

Při změně směru otáčení, si představím, že se tam ta fréza/břitva jakoby zasekne a je kladen větší odpor i kvůli vymetení toho odpadu. Je snažší v tomto směru jak je to na obrázku, kvůli tomu, že odpad snadno vylítne ven, netlačí se dovnitř a ven, ale rovnou ven.

Ano, snad jste to pochopil správně. Jestli vám není úvaha automatická, tak si vždycky představte, co se stane, když se fréza do materiálu zasekne. Tomu se musíte vyvarovat, protože jde opravdu o zdraví. Ve správném směru musí fréza vyhodit materiál ze záběru.

riva
hodnocení

0x

U prvního obrázku vidíte, že se má používat protisměrné (a ne sousměrné) frézování. Porovnání obou způsobů je třeba na m.cad.cz/...

hodnocení

0x

Smer C má opačný vektor! *smich*

Fréza pri zakusovaní sa do obrobku musí sama priťahovať oproti pravítku či šablóne. To platí aj pri frézovaní z bočnej strany, aj pri frézovaní drážok v ploche obrobku. Pri frézovaní bočnej strany sa fréza musí otáčať opačne ako keby ste po materiáli jazdili s kolieskom.

Pokiaľ by ste frézovali opačným smerom, mala by tendenciu vybiehať z určenej dráhy a pri frézovaní bočnej strany materiálu by navyše utekala.

Obdobné je to s kotúčovou pílou. Tu tiež zuby tlačia oproti stolu a smeru pohybu obrobku. Ak by ste rezali opačne, tak hrozí, že kotúč obrobok nadvihne a katapultuje ho veľkou rýchlosťou a silou v lepšom prípade na druhú stranu dielne.

doplněno 23.07.22 07:37:

Nejak veľa šípiek. Smer C zelená je asi na všetkých obrázkoch správne, ak označuje posun s nástrojom. Červená by zobrazovala relatívny pohyb obrobku. Video "animace" s trubkou je nesprávne. Trubka, ak by predstavovala frézu, by sa medzi dlaňami mala otáčať opačným smerom.

freza
hodnocení

Pozor! Směr C je směr tlačení frézy, směr pohybu oproti zafixovanému materiálu. Není to pohyb materiálu jako u rozmazané černobílé fotky z manuálu.

freza
hodnocení

Všichni pochopili, že směr C je směr frézy? Směr tlačení frézy, směr mého postupu oproti zafixovanému materiálu. U toho druhého schématu, které jsem kreslil, to není znát - zdá se, že je to směr materiálu. Ale je to tak jak z prvnícho kresleného schématu. Žlutá je můj postup s frézou.

Pro pochopení: rotující část frézy, která odebírá materiál z obrobku je stabilní (většinou) a stůl s upevněným obrobkem je jako pohyblivá část která se pohybuje ve směru X,Y a Z.

freza
hodnocení

Napadl mě ještě jeden velice jednoduchý příklad na zapamatování. Chci například vyvrtat velkou díru a chci, aby byla hladce zaoblená (aby neměla hrany). Strčím do té díry frézu s ložiskem, a obtočím tu díru směrem doprava kolem dokola, tedy ve směru otáčéní frézy. Směr otáčení frézy i směr mého pohybu je v podstatě stejný. Rozdíl je jen, že při obrábění se fréza pohybuje po obvodu vyvrtané díry.

jenda22
hodnocení

0x

Jsou 2 druhy frézování: sousledné a nesousledné. Sousledné je stejný směr pohybu materiálu a otáček frézy. Má hladší povrch, avšak vtahuje materiál do záběru. Nesousledné jde pohyb materiálu proti směru otáčení frézy. Obrábění dřeva není až takový problém vyjma otupení břitu nástroje. Po otupení začne být obráběný povrch chlupatý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]