Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada bojleru

Od: lubosnovak odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, mám dotaz.
S těžkým srdcem se budu muset rozloučit se svým 31 let starým bojlerem Kovoděl, výrobní družstvo Moravský Písek 160K. Již netěsní na vícero místech. Chci ho nahradit bojlerem Dražice OKCV 160. Je to možné? Kdyby ještě existovalo družstvo Kovoděl, neváhal bych ani minutu a koupil bych si opět ten můj stávající jako nový a vyměnil bych kus za kus. Takhle budu muset zřejmě dělat i nové přívody.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Kupte Drazice, jsou bez problemu. Vydrzi 15let a vic.

gez
Bejvávalo. Jsou celkem dobré, ale tolik už nevydrží. Za posledních 25 let máme již třetí. První 9,5 roku, druhý 9 let a z toho poslední rok už se to muselo štelovat. Nejnovější zatím drží, ale až exne, tak už budu zvažovat i jiné značky. Instalatér, který mi jej zapojoval, mi říkal, že mění úplně mrtvé Dražice i po 7 letech. Většinou to prý vydrží 9-10 let. Pokud to někdo šetří, tak třeba i 12. Nějakých 15 a víc to už ne, to by byla výhra v loterii. Možná pokud to má někdo na chalupě a používá jen přes léto.
Zalezi jaka jde voda do bojleru a jak je bojler zapojeny. Staci expanzomat k bojleru, redukcni ventil, uprava vody, kontrola anody a obcas vycistit bojler…..
jd

Redukční ventil je součástí dodávky Dražic OKCE. Je povinný, jinak může bojler prasknout, vždy nainstalovat, rozhodně bude asi kotel pracovat. A když je redukčák, má asi 6,5 bar? Tak akvamat je zbytečný ne?

zajímalo by mě kolik milimetrů zase v dražicích ubrali (na železe a zinku), ví někdo aktuální tloušťku stěny kotle? Předchozí genetice vydržela 12 let

lubosnovak
hodnocení

gez Tak to jste mě zklamal. Tzn. že budu muset kupovat bojlery za 30 tis. a víc. To snad ne?!
lubosnovak
hodnocení

Za bezproblémový bojler považuji pouze ty, co vydrží aspoň to, co vydržel Kovoděl. Takže v současnosti asi nic.
ben®
lubosnovak - jak zde již píší ostatní, tak životnost bojleru záleží na více faktorech. Možná, ze budete mít štěstí a vydrží Vám déle, ale kvalita výrobku obecně se snižuje (nebo si za ni musite připlatit).
kimbert*

Po čtyřech letech jsem preventivně boiler z Dražic otevřel ,že ho vyčistím,,no nebylo co čistit pár zrnek písku,anoda skoro nová,máme měkkou vodu,ale co mě překvapilo když jsem dovnitř posvítil tak po celé délce vnitřku- pravděpodobně svár tak rezavý pruh ,asi před smaltováním dostatečně vnitřek neotryskali od okují, tak můžu potvrdit kvalita šla dolů.

Redukčný ventil NIE je súčasťou dodávky. V krabici nájdete len poistný ventil so spätnou klapkou. Redukčný ventil tlak pred seba nepustí. Poistný ho upustí.
Ventil u bojleru je pojistný ventil se zpětným ventilem. Já osobně mám Dražice z r. 2003 a není zatím žádný problém. Cca 3 x jsem vyměnil oběť.elektrodu a precizní ukostření. Vodu používám městskou. Pokud je voda ze studně většinou bývá životnost kratší.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, možné je skoro vše. Připojení vody (a odvod teplé) bude asi ten menší a lépe řešitelný problém. Odhaduji, že bude nutné předělat šrouby pro připevnění na zeď, ale i to je řešitelné. Dražice je dobrá volba, ale asi tak na pět let. Zdravím!

lubosnovak
hodnocení

A existuje nějaká lepší alternativa k Dražicím? A to jsou tak špatné? Samozřejmě počítám s tím, že takovou dobu, jako Kovoděl to bohužel nevydrží.

Alternativa - nerez bojler ,třeba

nerez-bojlery.cz/...

cenově na 3násobku Dražic

hodnocení

2x

V čem je vlastně problém? Udělat nový přívody přece není žádná velká starost.

jd
hodnocení

0x

A jakou máte rozteč na tom vašem muzejním? Dražice OKCE (s těmi jsem dělal) mají rozteč 100 mm a závity G 3/4"

hodnocení

0x

Kovoděly občas ještě bývají na internetu uloženky nové.:) Ale chce to shánět dopředu, ne až když teče. Mám dojem, že tak před půlrokem byl na sbazaru jeden úplně nový, na bazoši taky a asi před měsícem byl na sbazaru kovoděl za pětistovku, použitý. Jestli ještě úplně neteče, můžete počkat, třeba se ještě objeví nějaká uloženka.:)

Za tři roky, co sleduju inzerci, tak tam minimálně jeden tak jednou za půl roku nový bývá.:) Prarodiče vyhodili Kovoděl do šrotu zrovna taky minulý rok, za celou dobu byl používán tak tři roky, takže jako nový, ale oni jsou zvyklí všechno vyházet a nevysvětlíte jim, že by to někdo mohl koupit a že je to kvalitní (předělávali kotelnu a bojler překážel). Tak skončil ve šrotu, bohužel, i když byl jako nový.:(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]