Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přístupová cesta na cizím pozemku

Od: marta odpovědí: 4 změna:

Zdravím vespolek. Ráda bych se zde zeptala na zkušenosti. Koupili jsme před pár lety chatu, na kterou vede cesta přes louku a sad v soukromém vlastnictví. Akuálně vím, že jsou mezi současnými čtyřmi majiteli velké majetkové spory a začala jsem přemýšlet, zda pro jistotu nějak právně přístup na náš pozemek neošetřit. Možnosti, jak to řešit, už znám viz. tento článek, jde mi o zkušenosti z praxe, jak jít cestou nejmenšího zla a jestli byste si raději vzali právníka. Díky!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jd
hodnocení

5x

Tip: Staci ti odkoupit 1/10000000000 podilu na ceste od kterehokoliv zapsaneho vlastnika. Dela se to tak, ze mu das 5000,- a dovezes ho na CzechPoint overit podpis, on o nic neprijde a ty ses tam. Doufam ze me chapes :)

marta
hodnocení

To si moc neumím představit. Asi nejsem ten typ, co by tohle uměl vykomunikovat. Ale třeba se tato rada bude někomu hodit.

hodnocení

4x

JJ, přístupová cesta je velký problém. Praktickou zkušenost mám takovou, že manželka je podílovým spoluvlastníkem přístupové cesty. Cesty, po které chce každý jezdit, včetně souseda s traktorem s vlečkou věčně plnou dřeva. Každý chce jezdit, ale nikdo na údržbu nedá ani korunu.

Vy máte v zásadě 3 možnosti:

1. Nechat to být a jezdit a nerýpat do toho.

2. Obrátit se na právníka a směřovat to k zápisu služebnosti přes soud

3. Odkoupit podíl na pozemcích (nebo jeho část) od některého z rozhádaných majitelů.

Získat pokojnou cestou souhlas všech 4 spolumajitelů se zápisem věcného břemene vidím jako nemožné - zvlášť když jsou vzájemně ve při.

marta
hodnocení

Moc děkuji za Vaši zkušenost. Tušila jsem, že to nebude legrace... Obrátím se tedy raději na právníky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]