Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dva elektrokotle v domě, roční spotřeba 13 tis kWh

Od: reptera odpovědí: 8 změna:

Ahoj, rád bych se zeptal, protože - ač jsem za to velmi rád - se mi to zdá až moc dobré. Mám přistavěný RD, přízemí a první patro, cca 180 m2. Každé patro má elektrokotel (9 a 12 kWh). Dům je zateplen vatou, 14 cm, včetně soklů. Starší obvodové zdi v přízemí mají 45 cm. Okna - hliník, trojskla. Střecha plochá, 30 cm EPS a v podhledu ještě 8 cm vaty. Teplota v zimě v přízemí kolem 18 st., v prvním patře cca 20, žádné vedro.

Vloni byla spotřeba 16 tis kWh, před výměnou oken za trojskla. Posílal jsem vyúčto kamarádovi, který tomu nevěří, tak mě zajímá, zda je to opravdu tak zvláštní.

Díky

EDIT: Omlouvám se, měl jsem to dát do sekce "vytápění".

doplněno 20.07.22 09:59:

Vyůčtování letos: 13 mWh. Vloni (bez trojskel) 16 mWh.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jd
hodnocení

0x

Bez znalosti tepelne ztraty objektu neni cemu ne/verit. 16 MWh (anebo 13 - uvadite odlisne udaje v nazvu a textu) je docela asi prumer na 19°C zatepleny barak, vas znamy to akorat srovnava s jeho spotrebou, asi ma vetsi, ale nejdulezitelsi bude TZ dle zatepleni a zpusob vyuzivani a skutecne teploty mistnosti...

vy mate podlahovky? Protoze natapet elkotlem radiatory mi moc efektivni neprijde

ps: a elektrokotel ma kW a ne kWh, pro poradek

reptera
hodnocení

Ne, klasické radiátory s měď. rozvody. V přízemí žije nájemník, kterému prý 18-19 vyhovuje, my v prvním patře máme těch 20, 21 někdy, ale určitě ne víc. Ano, omlouvám se, u výkonu jsem měl na mysli samozřejmě jen kW.

reptera
hodnocení

Nejsou to odlšné údaje. Jak píši, vyučtování vloni bylo na 16 mWh, před výměnou oken. Nyní, trojskla, cca 13 mWh.

jd

Ok...

Pokud vam topi najemnik do podlahy tak take myslim dost usetrite. Nepochopil jsem zda mate nova hlinikova 3skla?

Nema vas znamy prizemni domek nebo s cim presne to srovnava? pak by mel docela vetsi spotrebu. Ja nemam moznost srovnat a hlavne nevim s cim, akorat s jednim bytem mohu, asi 90m2 bez zatepleni objektu, 4 lidi a 13 MWh v el na vsechno. Jenze to je asi 20 m3 vody mesicne z toho si udelate obrazek kolik teple vody vysplouchali vanou a urcite topili na vic jak 22°C

rikalo se ze kazdy 1°C navic = +6% spotreby navic, pokud date najemnika co ma rad 22°C pocitejte +24% za naklady jeho patro ale zase nahore usetrite...

tip: porovnavat muzete na tzbinfo webu...

ps: v objemu okolo 15 MWh uz by se asi zacal vyplacet plynovy kotel, ale plyn asi ve vsi nemate co? Plyn stal, stoji a stat bude asi vzdycky 50% ceny elektriny, myslim...

reptera
hodnocení

Tak ono je asi jedno, jak moc (resp. málo) on topí, protože vyúčtování platím za celý dům, tedy i za něj, ale je mi jasné, že z těch 13 mWh je jeho tak možná 30-40%. Každopádně diky, je dobré mít takto informace pro srovnání.

Nejsem na vsi, ale v Praze :) Budku na plyn máme, ale vzhledem k současné situaci a takto nízké spotřebě (bez zateplení jsme mívali mnohem vyšší) se to už asi nevyplatí.

reptera
hodnocení

Jinak známý má řadovku, topí plynem, ale taky má dvě malé děti, takže doma drží 21-22 všude. 1 mWh měsíc se mu zdá prý neuvěřitelné .) Ale nemá zatepleno, ani okna nová.

jd

Ad nevyplati : nemyslim si, ze elektrina nebude o 100% drazsi nez plyn dlouhodobe... zalezi kdy vam konci fixace ja mival i 899 a nyni 1400 za MWh ale s novymi ceniky jste kde? Plyn jsem mival za 530/MWh... je to o kalkulaci a sazce na pohyb cen. Plynu je dost (pujde dolu) ale elektriny bude malo (dolu nepujde)... to byly predikce jeste tak 2 mesice zpet...

ad umera: kez by to bylo 1MWh za mesic, tak se vyplati solary, ale ono vetsina spotreby je prosinec-unor, kdy solarni zisky jsou limitne blizke NULE. V lete zwe solaru nevite co s energii.

martin422
hodnocení

0x

Celkom to sedí

Máme cca 150m2, plná cihla zateplená 16cm šedého eps, trojska, 34cm vata v streche, teplota 22-23C

spotreba 12-13kwh, aj s teplou vodou

(je to plynový kotol, ale to je jedno)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]