Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, je nějaká norma na to jakým koeficientem se přepočítává z m3 na MWh? Na netu jsou různé. Děkuji.
Přepočet m3 na kWh je zhruba 10,5
uveden na faktuře... Ono to totiž závisí na tom, co je to za plyn, a to se může vyjádřit až po dodávce z nějakých průměrných hodnot distributora plynu, Žádná norma neexistuje, to je jako byste se ptal, kolik zlata nebo uhli vytěžite z jednoho kubíků zeminy
tedy 1 m3 zemního plynu ~ 10,5 kWh = 0,0105 MWh
Kvalita plynu se nepatrně mění, proto je potřeba pro přesný výpočet vzít údaj z faktury. Pro praktické porovnání si stačí zapamatovat 1 m3 = 10 kWh.
Měl jsem poslední zúčtovací období 2397 m3 po přidání objemového koeficintu to vyjde na 2406.1086 m3 a přišlo mi na faktuře 25,70373 MWh. Když bych vzal koeficient 10,55 co se na různých webwch píše tak to vyjde, že jsem při jejich přepočtu zaplatil navíc 434 kč. Oni to počítají koeficientem 10,68. No jak píšete jak se kvalita mění, tak asi je ten koeficient plovoucí.
Je to len oblbovanie ľudí a naháňanie ziskov. Kto kedy zistí,koľko plynu vy spalite s tým alebo iným koeficientom,keď spotrebu vám odpočítajú v kubíkoch a to raz ročne alebo pri pohybe ceny.
Až to bude ten plynomer merať tú energiu merať v tých MW,tak vtedy to pochopím, no ak to bude v metroch kubických,kde nik nezmeria skutočnú výhrevnosť,tak to bude stále pre nepochopenie.
Ne nutne. Spotrebu plynu ti klidne vyfakturuji 13x rocne, kdyz si budes delat samoodecty Alespon v CR v uzemi Gasnet.
Cena za jednotku MWh je transparentni pro porovnani s jinymi energiemi. Kazdy svepravny tak ma moznost zjistit a vedet, ze plyn stoji ~50% ceny elektriny a ze elektrinou se mu ve vetsim objemu NEVYPLATI TOPIT.
vas nazor je typicka konspiracni teorie, protoze m3 plynu je pro cloveka imho daleko abstraktnejsi si predstavit, nez jednotky kWh a MWh, ktere KAZDY zna uz z elektromeru...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.