Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem bytu a přepsání energií na sebe...? (jak dlouho smlouva, penalizace?)

Od: predcasne odpovědí: 23 změna:

Pronájem bytu a "přepsání" energií na sebe...? (jak dlouho smlouva, penalizace?)

Hodlám si pronajmout byt. Někteří majitelé chtějí aby byly poplatky "přepsány" na vás (případně ne "přepsány", ale prostě abyste měl smlouvu (novou třeba) s dodavateli vy). Týká se to asi hlavně elektřiny , ale někteří majitelé bytů chtějí takto i plyn, případně další jiné poplatky).

V případě že bude chtít aby byli poplatky buď "přepsány" nebo nově udělány "na mě" (nová smlouva), tak se chci zeptat na pár věcí kterým nerozumím:

1) Jaká je minimální doba na kterou jde takto nově sjednaná (nebo "přepsaná" smlouva) sjednat...? Na neurčito jen? Na jeden rok...? Řekněmě že jde jen o elektřinu (ČEZ)

2) Co jsem četl tak "předčasné" ukončení smlouvy se pojí s velkými poplatky... Kdybych tedy potřeboval z bytu odejít dříve (než za 1 rok třeba), tak musím smlouvu s dodavetelem energií (třeba elektřina, třeba ČEZ) předčasně vypovědět... S tím se vždy pojí nějaký "penalizační poplatek", ano? Kolik to tak je...?

3) V případě že nový nájemník bytu po mě bude chtít pokračovat s těmi dodavately energií co mám já, tak je možnost moji smlouvu jen přepsat na něj, ano...? V tomto případě bych žádný penalizační poplatek nemusel platit, protože bych prostě za sebe našel "nahrádu" pro dodavatele energií, ano?

Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

To chce přesně zjistit, čeho se obáváte.

Co jsem četl tak "předčasné" ukončení smlouvy se pojí s velkými poplatky
Asi se obáváte zbytečně, páč smlouva se týká odběrného místa, přesněji, když se odstěhujete, nejsou sankce žádné. nemůžo být, páč nelze dále odebírat energie na vaše jméno a na stejné místo, když tam nebydlíte. Takže dáte výpověď z důvodu stěhování, do 14 dní se přihlásí nový nájemník, nebo vlastník.

predcasne
hodnocení

Takže jde smlouva přepsat na nového nájemníka?

jd

Fakticky nejde prepsat smlouva, prepisuje se odberne misto, pak dodavatel zustava, ale smlouva se sjednava nova s novym odberatelem, za novou cenu!

předčasně, záleží co si pod Vaším pojmem představujete.

Ano, lze přepsat odběrné místo na nového nájemníka, pro Vás bez sankcí.

Nelze přepsat vaší smlouvu na jinou osobu, vždy to bude nová smlouva na nového uživatele, za nových podmínek.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, mám uzavřenou smlouvu u ČEZu na dobu neurčitou. Mohu ji vypovědět kdykoliv a bez sankce (ČEZ není "šmejd"). Pokud smlouvu ukončíte, tak nový nájemce může uzavřít novou smlouvu. Zdravím!

jd

Muzete mit klidne zavazek ci fixaci, ale pri vystehovani muzete obvykle ukoncit s jednomesicni vypovedni dobou nebo prepisem do 14 dnu...

Vasi smlouvu na neurcito kdybyste musel vypovidat dnes v cervenci, tak ukoncili by vam ji 1. listopadu (obvykla 3 mesicni vypovedni doba). Tato smlouva na neurcito ma vyhodu jen z duvodu zmeny dodavatele, kdybyste ho chtel zmenit z jineho duvodu, nez zdrazeni vaseho dodavatele. Jina vyhoda tam neni.

jd
hodnocení

2x

"buď "přepsány" nebo nově udělány "na mě" (nová smlouva)"

- jen to uvedu na pravou miru, i pri prepisu vy jako novy odberatel uzavirate VZDY NOVOU SMLOUVU s dodavatelem! Budto pujde o prepis (pokud znate udaje puvodniho odberatele, staci jmeno, narozeni, EAN (u plynu EIC), sazbu elektriny, jistic, nepotrebujete jeho soucinnost pokud mate platnou smlouvu).

anebo neznate a ukoncilo se sundanim meridla, pak stejne potrebujete prinejmensim EAN, Sazbu, Jistic

Pri sundani plynomeru navic potrebujete revizi na plyn (cca 1-2 tisice korun revizakovi za revizni zpravu), u elektromeru do 6 mesicu ne

- v obou pripadech jde tedy o NOVOU SMLOUVU se stejnymi ucinky.

U odebrání plynoměru do 6 měsíců není revize nutná - jen "Zápis o ověření technického stavu" za míň peněz.

jd

@jedubabicka Nepletete si to s elektromerem? U Gasnet (distributor plynu) pozadovali revizi i po 2 dnech :) Odkdy to co popisujete ma platit? Ledaze by to byla novinka.

Nepletu - viz PP-21-1-006-15_os/...

5) V případě znovu osazení plynoměru :

- pokud byl plynoměr odebrán na dobu kratší než 6 měsíců, postačí zápis o provedení ověření technického stavu provedeném opět až po termínu odebrání plynoměru podle ustanovení čl. 5.8 TPG 800 03. Takovéto ověření technického stavu může provést pouze pracovník, který splňuje odbornou způsobilou potřebném rozsahu (revizní technik, montážní pracovník) s příslušným platným osvědčením

a zas taková novinka to není - myslím od 2018, ale fakt se mi to nechce hledat.

jd, již jsem vedl polemiku s kolegyní, já tvrdím to samé co Vy, dokonce ve stejém regionu jako kolegyně. Nicméně jsem detail debaty skončil.

Sice se jedná o tlakovou zkoušku a kontrolu, slovo revize ne, ale v jádru je to stejné. Musí přijít technik a zkontrolovat

...pokud byl plyn/...

jd

Ok, takze PPAS, coz je uzemi Praha. Tam to neznam, tam vim ze elektromery nekdy PRE ani nesundavaji (jen odpojuji) ale kdyz ano, tak take chteli revizi hned... Cez az po 6 mesicich, ale Cez uz taky prestal udajne sundavat, jen odpojovat.

Urcite v roce 2020 pozadoval Gasnet (v mape jde o zelene uzemi) revizi nebo tl. zkoušku nebo nevim co (HNED po sundani meridla) co stoji odberatele zaplatit nezavisleho revizaka cca az 2000,- s DPH. Takze by me to zajimalo, jak to tedy je :))

Obeslat s timto dotazem 3 hlavni distributory by mela byt pro @jedubabicka hracka, udelate to? Je to ponekud zacmodrchane, evidentne jde o PP te ktere distribuce a v case se to meni

Pronájem bytu a přepsání energií na sebe...? (jak dlouho smlouva, penalizace?)

@jd - Tohle je Gasnet - a víc dohledávat nebudu :)

Domácnost nebo maloodběratel

V případě, že se jedná o stávající OPZ a lhůta odpojení plynoměru je kratší než 6 měsíců, je možné místo revizní zprávy OPZ předložit zápis o ověření technického stavu OPZ dle TPG 800 03, zpracovaný po termínu demontáže plynoměru).

Zahájení odběru (/...

jd

@jedubabicka Ok, takže OVĚŘENÍ TECHNICKÉHO STAVU může provést pouze pracovník, který splňuje odbornou způsobilost3) v potřebném rozsahu (revizní technik, montážní pracovník)

takže to je pro účely měřidla a bytu to samo jako revize, musíte zaplatit ty cca 2000 s DPH...

Za míň vám to nikdo kontrolovat a psát zprávu asi nebude... a bez lejstra vám distributor plyn.měřidlo neosadí...

Teoreticky by to mohl udelat i monter distributora (bez zkousek revizniho technika VTZ) za poplatek, kdyby tu sluzbu nabizeli. Toto je asi priprava na tento business...

Pronájem bytu a přepsání energií na sebe...? (jak dlouho smlouva, penalizace?) #2

@jd - Montážní pracovník není revizní technik - zjednodušeně nemusí mít příslušné zkoušky a "kulaté razítko". K Zápisu o ověření není nutno provádět tlakovou zkoušku, není nutná revize spalinové cesty.

Ale napadlo mě, jestli novou výchozí revizi dodavatel nepožaduje proto, že došlo ke změně plynového zařízení/spotřebičů v objektu. To se tu nějak nezmínilo.

jd
hodnocení

2x

1) minimalni doba je na neurcito, pozor nekteri ji aktivne nenabidnou a treba ani nejde sjednat online (pre, cez), ale pouze osobne na pobocce obchodnika pripadne telefonicky nebo korespondencne apod.

2) pri odstehovani vetsinou ne, byly vyjimky, ale momentalne neznam dodavatele, ktery vymaha sankce pri odstehovani, kazdopadne pri podpisu smlouvy se na to zeptam a odpoved si nahraju. Myslim ze kdyby chtel tu sankci, musel by to vyslovne uvest primo smlouve, ale nebal bych se sankci jake byly drive, proste se na to jen zeptam a zdokumentuji vyrok a kouknu na smlouvu (dle nove judikatury uz neni mozne pokuty sankce poplatky tohoto typu schovat do VOP ale musi byt primo ve smlouve jinak jsou nevymahatelne).

3) to nemusite resit viz 2, bohuzel ale naopak zadny soucasny dodavatel novemu odberateli neumozni pokracovat ve smlouve stareho (zachovat ceny), skoro vzdy novemu napali aktualni ceny. Nekdy mu zanecha trochu lepsi ceny (nedoslo ke zmene dodavatele - typicky eon), ale smlouva jede nova s novymi lhutami.

Pri ukonceni vaseho najmu toto okamzite nahlasite vasemu dodavateli, spolu s koncovym stavem a novy najemce (musite mu poskytnout udaje, ktere potrebuje k prepisu nebo posledni fakturu! - udaje potrebne k prepisu jsou voz 18.07.22 20:04) bude mit typicky 10-15 dnu na to, aby se na dane odberne misto prihlasil, jinak dojde k DEMONTAZI MERIDLA.

Tak presne takhle to funguje!

predcasne
hodnocení

Děkuji, podrobně, k věci... pomohlo :)

Ještě jen zeptám, ano, "předčasným ukončením" jsem právě myslel stěhování na jiné místo.

V drtivé většině případů bych tedy neměl platit žádný "penalizační poplatek"...?

Někde jsem ale ještě četl že ta smlouva co mám s určitým dodavatelem na určitém místě, tak ta smlouvy mi zůstává defakto když jdu na jiné další místo (do jiného dalšího bytu třeba i v jiném městě)... Někdo mi říkal že mi ta smlouva zůstává a pořád běží, prostě se jen fyzicky přestěhuju, ale dodavatelem je pořád stejný...? Je toto pravda? Je toto důvod proč se ve většině situací nemusí platit "penále" při stěhování? Protože je prostě předpoklad že se nastěhuju do jiného bytu a tam budu pokračovat ve smlouvě s původním dodavatelem...? (a proto nemusím platit penále)...?

Já bych se totiž pravděpodobně stěhoval do zahraničí pokud k tomu dojde... Tím pádem bych musel komplet ukončit předčasně smlouvu... a tam bych to penále už mohl platit... (?)

(Děkuji)

jd

"Někde jsem ale ještě četl že ta smlouva co mám s určitým dodavatelem na určitém místě, tak ta smlouvy mi zůstává defakto když jdu na jiné další místo"

a kde presne cetl? Troufnu si rici, ze je to blbost, protoze kazde OM ma unikatni smlouvu (unikatni cislo smlouvy) o dodavce (s dodavatelem) a i smlouvu o pripojeni (s distributorem, o tom se odberatel ani nedozvi, protoze to uzavira v 99,999% pripadu na zaklade plne moci dodavatel tvym jmenem s distributorem).

Takze muze te nejaky dodavatel (neznam vsechny) tlacit do toho, ze na novem miste - nove adrese - s tebou uzavre novou smlouvu, ale na tu sankci by to nemelo mit ve VETSINE PRIPADU zadny vliv, protoze sankce pri odstehovani proste NENI. Minimalne od dob, co diky tomu judikatu to museli dat primo do smluv

předčasně,

já toho již četl a často to nebyla pravda.

Nelze to takto převádět na jiná místa. Po stěhování se neplatí sankce.

jd

innogy kdysi myslim daval tucne pokuty pri stehovani, ale to bylo pred judikatem a innogy se prodal /... (coz si vetsina obcanu ani nevsimla)

ale to je minulost, dnes innogy patri k tem lepsim a levnejsim a pratelstejsim, co tak mam signaly

Jediný časový problém je stále se změnou uživatele, který přechází k jinému odběrateli.

Příklad, řešil jsem s plynem od Innogy, ukonční smlouvy nájemníka a přechod na jiného nájemníka, který to chtěl k Čezu. Nakonec jsem to musel nechat u Innogy, neboť prodejci nestihli mezi sebou převod a hrozila demontáž plynoměru. Hrozné jednání, ale jsem poučen pro příště.

jd

"Jediný časový problém je stále se změnou uživatele, který přechází k jinému odběrateli."

myslite asi : Jediný časový problém je stále se změnou odběratele, který přechází k jinému dodavateli.

ve skutecnosti to co popisujete lze udelat spravne a stihnout to. Ale musite postupovat spravne. U elektriny je to jednoduzsi a mate 30 dnu fora navic.

jd

Uplynu to vlastne ani oficialne nejde, jejich formular ani takove ukonceni neumoznuje, ne s nepruznymi dodavateli jako innogy :) Musel jsem to letos komunikovat i s distributorem a podarilo se, vysvetlit distributorovi ze demontovat opravdu NEMA a ze se do 10 dnu po lhute prihlasi novy dodavatel s novym odberatelem.

ale mate pravdu, ze bezny odberatel plynu nema jinou moznost nez prepis, jinak mu to proste plynari zdemontuji. Je to podle me zneuziti postaveni. Ale pokud je plynomer v byte, nepristupny z chodby, tak bych se nebal. Problem je, ze ten opousteny dodavatel se brani a kope a nechce OM uvolnit a s tim si bezny odberatel asi fakt neporadi a

najemnikovi je lepsi naridit prepis na dalku a pak muze az do 15 dnu od zahajeni dodavek provest vypoved a zmenu dodavatele timto postupem eru.cz/... (pozor ale nefunguje to na prepis sepsany na pobocce dodavatele plynu, musi to byt sjednano dalkovym zpusobem).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]