Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o informaci, zda lze na jeden komín v domě připojit spotřebič i z jiné místnosti než je postavený komín tj. nějakým způsobem natáhnout kouřovody třeba i půdou? Nejedná so o nás , ale máme podezdření na souseda, že komín, který používá na krbová kamna, využívá jiným způsobem, než k topení , jelikož z komínu jde stále kouř (černý) i v těchto letních dnech.
Navíc je tento komín nelegálně postavený a stavební úřad mu nařídil jeho odstraní a to samé i kraj. Bohužel pan majitel nereaguje a komín používá i v létě, kdy jsme tímto omezování v užívání naší nemovitosti.
Ve Švajcu to řeší jednoduše bez vstupu do domu - přijede měřicí auto s ramenem, nabere vzorek shora přímo z komína a udělaj rozbor spalin. Stačil by i dron.. Pokud jsou tam plasty apod. tak vyměří pokutu a je to, porušovat domovní svobodu netřeba.. Nebo při zjištění svinstva vstup pro kontrolu a stěr z topeniště.
náš pan soused, trvdí, že používá krbová kamna na dřevo (v letních teplotách!) a už z fotogrfaie je vidět, jak je zabarvený kouř ..že to nebude kouř ze dřeva.. je soukromý zemědělec a my máme zato, že tento komín používá ke spalování různých obalů od hnojiv, jedů, postřiků. začíná takto pálit každé ráno v 7.00hod..! a to je krásné slunné ráno! navíc tento komín, postavil bez povolení, bez revizí atd.., stavbení úřad mu již zakázal používat ho, ale pan si z rozhodnutí úřadu nic nedělá a směle pálí dál..My to řešíme zatím přes stavební úřad ,ale vzhledem k tomu, že se bude asi jednat o používání komínu k jeho zemědělské činnosti, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte někdo radu, jak dál ,můžeme proti tomu postupovat, jestli obec by mohla zasáhnout.
To by vám snad měli poradit na tom stavebním úřadě, co dělat, ne? Ale jak mu prokážete, že to používá k podnikatelské činnosti?
jedině trik, počkat až nebude doma, vypustit tam plyn, zavolat policajty a hasiče, dostat se dovnitř... Ale to nedáte, byste to umělá, tak tady nekladete tento typ otázek. Hlavně se mě neptej the, jestli to mám vyzkoušený, odpověď je kladná, ale detaily z pochopitelných důvodů nebudu zmiňovat. Účel světí prostředky.
Každopádně nechápu ve vašem případě, proč zatím pánem nezajdete, a normálně si nepromluvíte jako chlapi?
@jd Proboha Ty tvoje odpvědi a rady...když některý čtu tak si říkám jestli to píše normální člověk.Volat tísnovou linku 155 kvůli jmenovce na zvonku atd...
To je rada.Potřebuju zjistit u souseda jestli tam podniká tak mu pustím do baráku plyn ! už z toho mi mrazí a zavolám hasiče a policii a jsme uvnitř.Uffff ještě že mám normální sousedy a když něco potřebují zjistit mi do baráku nepouští plyn.
Lidi ted bude horko noste čepice pak nebudete psát takový blbosti.
Pro tazatelku..když víte že komín je postaven bez povolení a má zákaz ho používat proč znova nekontaktujete stavební uřad že i přez zákaz pán komín dále používá.A stavební uřad to musí opět řešit.
Ze jsem se preklepl a je to 158, tak z toho mas show, a pokud jde o tvuj majetek a nekdo ti ho okupuje a ty se tam potrebujes dostat, tak ucel sveti prostredky ty chytraku A ano prijela nejdrive 158, ti zavolali hasice a plynare, hasici tam naskakali oknem, dale dojela zachranka... A plyn jsem nepoustel, stacilo tvrdit, ze ho citim. Pokud ovladas trochu te psychologie, tak ho uciti kazdy druhy s tebouˇ
Pokud neveris, tak si sedni na prdel, zamysli se jestli pouzivat zensky nick je ok, a soupej nohama.
A zvonky nebudu komentovat, ty bud nechapes o co jde (mas snizenou schopnost vnimat), anebo mas malou predstavivost. Fakt, ze nekdo schvalne strhava jmenovku je prestupek. Kdo resi prestupky? Tak si to nejprve nastuduj, vyzkousej...
Tvrdit ze to nejde umi kazdy neschopa. Ja tvrdim ze to jde. Vim to.
Tak hele ty inteligente.Kdyby jsi jako chlap stál za tím co napíšeš,nevymýšlel sis a nepřekrucoval vše tak bude vše ok.
Třeba Tvůj nedávný příspěvek že nemužeš nikoho sehnat ani přes pracák do zaměstnání za 3tis denně 2-3 hodiny.Nakonec z toho byla nárazová práce o sobotách do 1500,-
Tady ve vlákně napíšeš doslova : vypustit tam plyn ! A pak když Víš že to je blbost tak honem napíšeš že stačí jen tvrdit že ho jako schválně cítíš..To je ale velký rozdíl v odpovědích a co to má pak za smysl tak odpovídat a radit.
Tvoje volání i linky 158(místo155) ! na sloupnutou jmenovku na zvonku radši nekomentuju takovou blbost.Na takovou pi**čovinu Ti nepřijedou ani ty nejposlednější měštáci co nemají do čeho píchnout a nudí se a Tobě tam pojede 158 s majákama,..pche.
Moje pohlaví neřeš (řeš věrohodnost svých odpovědí) nick tu kdysi založila manželka ale roky ho používám já.
Nejspus jsme se nepochopili, plyn byl myslen jako z male lahvicky jako zaminka pro "zachrannou akci". Sorry moje chyba s popisem. A ano, ja nic takoveho udelat nemusel, ani jsem nebyl pripraven. Me stacilo jen tvrdit citim. Pomahaci ucitili taky a spustila se ekšn. Thats all. Jak vidim, nema smysl hazet perly...
Ostatne rekl jsem uz drive, ze nekdo, kdo nema koule ani dohnat a konfrontovat cloveka, nema koule udelat beco tak radikalniho co popisuji (je par metod jak se skoro legalne dostat tam, kde legalne nemuzes, a opatrit dukazy). Vetsina lidi se zmuze tak na zalovani. Hodne vecmi jsem prosel a vim co a jak ne/funguje, ver nebo nech byt.
"pustit tam plyn" je obecný ohrožení, tak nebreč že chybka v popisu a že ti všichni ubližujou. Podobně radit dát pojistku na konec drátu a nejistit kabel.
A budeš se divit, na vysklení oken stačí pustit tam i tu "malou lahvičku" a máš vyšetřovačku na krku. Moc chytrý.
Domluva nefunguje, staví komín na černo, smrdí lidem pod nos, ruční řešení podobnej typ hned využije, tak jaký bonzování?
Dejte mu ban blbovi
@asd1 Snizeni prurezu kabelu, kdyz jde o pevny privod k jednomu pevnemu spotrebici (tedy bez zasuvky) a jeste odjistene je pro tebe problem? Aha! Nechce se mi dohledavat CSN ani diskusi na elektrika cz na toto tema, ale alespon jsem te nasmeroval...
ad to druhe, tak to bys musel nejprve prokazat ty obecne ohrozeni Jo jasne plyn ze zapalovace obecne ohrozeni
navic v me vlastni nemovitosti kde parazit najemnik si myslel, ze ... jo kriminalka dorazila taky to jsem vlastne zapomnel zminit, ale kvuli tomu ..., co si myslel ze je chytrej ...
hele seda je teorie, ... tim bych to uzavrel.
někdo mi tu napsal, že zemědělci jsou potřeba.. ano jsou ptořeba, taky máme pozemky a staráme se o ně, ale určitě, bych sousedovo chování neomlouva, tím, že je zemědělec! jsme všichni pracující lidé, každá profese je pro nás důležitá! a nikdo nemá právo omezovat druhého souseda takovým způsobem, jako například ten náš soused zemědělec. Ale tohle jsem nechtěla rozebírat, můj dodtaz zněl :komín- jak lze vést kouřovody do vzdálené místnosti.
a ještě doplním, pan mají i plynové topení. a každý den v 7.00 hod. použíje komín vystavený svépomoci, bez revizí ,spalinové cesty atd...,takže nevíme co všechno mu tím komínem proletí. A to, že člověk nemůže mít ani o tevřené okna v těchto teplých dnech.. by se nikomu určitě nelíbilo, plno sazí a bordelu mít i v kuchyni na stole, synovi nemůžu otevřít ani okno od pokoje...ani tomu pánovi, co se tady ohradil, že si stěžuji a nemáme koule..
právě, že ty koule máme a proto to řešíme.
stavební úřad už bude vydávat pokutu. Je to neúnosné co si lidé dnes dovolují. Vzbudíme se ráno kouřem.
Dřevo není taky levná záležitost, takže jedině v těchto teplých dnech musí pálit obaly, klestí , odpad...
údajne lze udělat pak stěry ze stěny komínu, to musí ale životní prostředí, tam už jsme to taky ohlásili.
je to teror, okna do dětského pokoje v době prázdnin nelze otevřít, protože v 7.00 hod ráno začíná dýmit a kdoví co spaluje, nemá ani doloženou revizi spalinových cest,prostě nic, on je zemědělec a kdo je víc.. navíc s tím panem se nedá rozumně komunikovat, bohužel.. a to nemluvím o dýmu a hluku z nastartovaného traktoru.. oba jsme prodělali těžký covid, manžel 50% plic zasažených..
starý domy bejvaj vlhký a studený, při deseti st celsa v noci jak bylo minulý týden tady si lidi ráno normálně topěj v kamnech. Někdo vaří na kamnech , nebo i v tom externim kotli na dřevo co mužete postavit kdekoliv na pozemku , jo brutar myslím se jmenuje, brambory zvířatum, i si ohřejvaj v tom vodu na koupání, na praní, na spaření drůbeže, takže důvody by byly k čoudícímu komínu normální na vesnici. A ten traktor taky.
Muže ohřívat vodu v bojleru . Co by s tým teplem delal. To muže odpad vyhodit do kontajneru.
Ak topí suchým drevem alebo briketami , tak kouř jde jenom ze začátku takový černý. Pozorujte jak dlouho jde z komínu černý kouř.
To není nikde na světě . Většinou se to řeší emisními předpisy , která musí splnovat topeniště . V americe se běžně do kamen dávají katalizátory . To zvyšuje výrazně efektivitu a čistotu hoření . Ale je pravda , že by většina topeništ u nás prodávaných těmi limity neprošla a omezilo se výrazně kouzelnictví našich výrobcu okrasných kamen .
všem Vám moc děkuji za reakce a rady.
Tento komín si udělal svépomocí sám, nic k tomu nepřodložil, nepustil pracovníky ze stavebního úřad ani do místnosti, kde ty krbová kamna má mít. Podle všeho musí mít na tento komín napojený ještě nějaký kamna asi kotlinu a tam všechno spaluje.. vaří si pro zvířata.. prostě zemědělec.
nejspíše musí spalovat odpad, protože topení v letním období dřevem v krbových kamnech by byl určitě na dnešní dobu luxus. Navíc je zemědělc a má co spalovat, pytle od hnojiv atd.. kontejner resp. popelnici má jen jednu a tu nemívá ani plnou, takže do ni zřejmě obaly a jiný odpad, který se dá spálit nedává. Už v minulosti , než si udělal tento komín, tak pálil ve dvoře a všechno letělo k nám nadvůr a do domu. A to ještě má další dva komíny ,které v zimě používá také na tuhá paliva a to je taky dobrý mazec, když rozjede všechny tři komíny na jednom domě. Jestli ale na toto někdo myslí, , jak budeme mít čisté ovzduší.
musí vědět, že nám to škodí, proto jsme taky i dali podnět na stavební úřad, protože nám komín postavil cca 6 metrů od našich oken a ještě máme patrový dům a všechen ten kouř je u nás .. dvůr i dům. viz fotografie.
kdyby nám to neškodilo , tak je nám úplnš jedno, jestli si postaví komín bez povolení atd..., je to z jejich strany absolutní bezohlednost.
a to ještě máme obavy i z toho, že pokud si vše dělal sám a vedl si nějak kouřovod pod střechou, tak hrozí i vznik požárů a my jsme hned vedle nich..
můj puvodní dotaz byl , zda lze na komín napojit spotřebič do vzdálené místnosti.. např . stropem..,jelikož pan to tak zřejmě má provedený, bez revizí, projektu atd... a zřejmě jeden komín s jedním kouřovedem používá na dva spotřebiče na tuhá paliva.
kdyby ten pan byl normální soused, tak bychom určitě to s nim řešili osobně, ale bohužel tento pan, neotevře ani dveře, když byste tam chtěli zazvonit. nekomunikuje. proto musíme se obracet na úřady.kdyby pan měl čisté svědomí, tak by i ty pracovníky pustil k prohlídce i toho připojení.
děkuji všem za názory
"neotevře ani dveře, když byste tam chtěli zazvonit"
Tak zvonili a kolikrat? Proc mi to zni ze nezvonili? Mi to prijde jako kdyz nekdo nema koule. Pritom bez zemedelcu byste vsici davno pochcipali (500, 100, 70 let zpet i dnes
)
Ale OK, kdyz si nekdo mysli, ze bonzovanim neco vyresi? Proti gustu... Ja bych se tam pak bal v takovem ovzdusi i bydlet ... Prijde mi zo jako hodne pres caru srabarna, bez duraznejo promluveni si s dotycnym bezet udavat...
jen chci reagovat na pána co mi tu napsal, že zemědelci jsou potřební.. ! domnívám se, že potřební jsou všichni co pracují v jakékoliv profesi! a to není omluva, že když je někdo zemědělec, tak si může dělat co chce, pořád je to občan a dodržovat by měl tay zákony.., normy, vyhlášky...atd... Tohle jsem řešit nechtěla, můj dotaz zněl komín-jak lze vést kouřovody do vzdálené místnosti např. střechou a dva spotřebiče napojené.. krb a kotlina.
v těchto teplých dnech nemít možnost využívat svůj dvůr, dům.. je strašné! a zemědělc by měl mít omluvenku?a dělat si co chce.? navíc je i psychicky narušený, takže proto se s nim nedá hovořit. To nejsme sami, kdo s nim má problémy s komunikací. Kdyby byl slušný člověk, soused, tak nám bude stavět komín před okny! Takže si myslím, že my ty koule máme a proto taky jednáme.
dům má plynofikovaný, ústřední topení a další 3 komíny na tuhá paliva.
@ywes - že se bude asi jednat o používání komínu k jeho zemědělské činnosti
Pan soused je podnikající fyzická osoba? Pak se zkuste optat u hasičů, jestli by nepomohli nebo aspoň neporadili (viz z. č. 133/1985 Sb. o požární ochraně, § 31 a 35).
je zaevidovaný jako soukromý zemědělec.
komín si postavil listopadu lonského roku a v lednu letošního ho začal používat.. cca 6 metrů od našeho patrového domu t a vlastně ho používá denně i v těchto tropických dnech. Probouzet se smradem z jeho komínu, to nechceme a to i v neděli v 7.00 hod. Vesnice nebo město, všude by měli lidé dodržovat imise a jestli je to zemědělec nebo kdokoliv...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.