Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řezání dřevotřísky plátkem HCS

Od: vodrezalhlavu odpovědí: 8 změna:

Kdysi jsem si koupil v lídlu pilu Park(er?)side a je tam plátek HCS. Ptám se jestli je to vhodný plátek, protože jak jsem řezal, tak se mi to celé vyhnulo doleva a pila se drobek poškodila. Je to taková ta přikládací co se s tím dělají třeba výřezy na dřezy. No a on se tak rozehřál, že se zablokoval v tom plastu, naštěstí vyndávacím. Takže co jsem dělal špatně? Jel jsem rychlostí 4 a maximum je tam 6. Je třeba při řezání dělat pauzy? Jak jsem jel rovně, sledoval jsem lazer, a vono to najednou zjišťuji, že je to o 1,5 cm vedle. Tloušťka té dřevotřízky je podobná jako u kuch. linky. Dá se sehnat nový plátek k těmto pilám v železářství nebo mám smůlu?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

No, on není vůbec problém v tom, že jste koupil pilu v Lidlu. Problém je ten, že ji neumíte použít, řezání přímočarkou chce přece jen trochu cviku. Co se týče plátku - HCS je způsob upnutí, nic však nehovoří o tom, o jaký plátek jde. A je rozdíl, jestli to pižláte plátkem na kov, nebo naopak ,,katrem ´´ ProgressWood. Na dřevotřísku používám jemný zub nahoru a střední předhoz plátku, pokud jde o lamino, tak řežu, pochopitelně od pravé strany dílce, tudíž používám plátek se zubem dolů (aby pohledová strana nebyla orvaná) a nulový předhoz. Pro čistší řez je taky dobré řezat přes maskovací pásku, ale hlavně pilu nemordovalt, netlačit do řezu.

Plátky na lamino - zub dolů

naradionline.cz/...

a na dřevořísku, MDF a pod

iploty.cz/...

HCS je uhlíková ocel, ne upnutí

Pravda , má chyba.

hodnocení

2x

"Takže co jsem dělal špatně?"

Špatně jste udělal už to, že jste takovou věc koupil v Lídlu.

Nevím, jak konkrétně na tuhle pilu, ale náhradní plátky se běžně prodávají v železářství. Tam by Vám také měli poradit, jaký plátek na jaký materiál použít. I když se to nezdá, tak dřevotříska je na nástroje docela náročná.

vodrezalhlavu
hodnocení

Díky za radu. Pilka se ale dobře osvědčila na řezání takových menších věcí jako jsou šrouby a kovy nebo tenčí dřívka. Až doposud jsem si to pochvaloval, protože řezat kov a někdy i dřevo ručně je úmorné a když to není pořádně do čeho uchytit tak o to je to horší. Takže ušetřil jsem množství času a síly. Vlastně si vzpomínám, že jednou jsem s tím řezal kuchyňskou linku a bez problému, akorád, že tam nešlo o přesnost a jel jsem to z dvou stran.

hodnocení

2x

Problem je v hrubke materialu, pila ma vodiacu kladku hore, vy tam pozerate na nakreslenu ciaru a snazite sa ist rovno, cim vyrabate bocny tlak na pilovy list, ktory je pruzny. Z toho je vas problem, ked dole mate rez inde ako hore, pokojne aj centimeter na hrubke 4 cm.

Ziadny zazracny platok neexistuje, skor pomoze prax a vodiace pravitko. Vasa chyba je, rezali ste to na hulvata a prilis tlacili zboku, zrejme bys te dokazali znicit aj lepsiu pilu : Makitu, Dewalt, Bosch a pod

hodnocení

2x

Pokud je tam plátek z uhlíkové oceli, HCS, tak ten je určený na řezání měkkého dřeva. Vy musíte použít z bimetalu BiM. Rozdíl je ten, že bimetalový vydrží déle ostrý

hodnocení

2x

Na dřevotřísku nepoužívat plátky HCS, ale HSS nebo bimetal. A za druhé, při řezání přímočarou pilou nesmíte pilu tlačit do boku. Pokud vidíte, že řez směřuje jinam, je potřeba pilu natáčet a nikoliv ji tlačit do strany. Když ujedete z přímky řezu, pilu natočte a až se vrátí na rysku, tak ji zase srovnejte. Při řezání tlustých materiálů tlačit do řezu jen mírně! Pokud se vám pilový list pálí, může být tupý, nebo má malý šraňk, nebo vám dole hodně ujel a řežete na šikmo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]