Nejste přihlášen/a.
Můžeš mi prozradit co si představuješ pod zapojením přes přepěťovou ochranu.
Podle mých chabých vědomostí je to ochrana proti blesku (tedy napětí o hodnotě milionů voltů). Takže nevím jak by přepěťová ochrana mohla fungovat u elektrocentrály.
Elektrocentrála (co vím zase jen z článků na netu), tak má buď hrubý výstup - ten není vhodný pro napájení citlivějších zařízení.
Pak jsou lepší elektrocentrály s filtrací a těmi jde napájet i citlivější elektronika.
Mobil ani notebook nenapájíte z elektrocentrály. K tomu máte nabíječku, která má na výstupu vhodné napětí pro tyto přístroje. A záleží na nabíječce, jak si se vstupem z elektrocentrály poradí. Snad kdyby tam bylo podstatně vyšší napětí, tak by to nemusely vydržet kondenzátory na vstupním usměrňovači.
Nabijacka pre mobil alebo zdroj pre NTB su spinane zdroje, s kolisanim napatia (menovite maju 100 - 240 V ) si poradia a ked je centrala v poriadku, nebude davat vyssie napatie, nez zdroje znesu. Maximum v nasich podmienkach je 230V menovitych plus 10% (STN EN 50160), teda 230 + 23 = 253 V. Tie rozne smejdove "prepatovky obsahuju varistor, co je suciastka, ktora sa skokovo otvori pri nejakom napati, vyrobi skrat a odide poistka pred varistorom. Pre pokoj duse to tam mat mozete, ale otvara sa to niekde nad 270V, co je napatie, pri ktorom uz moze v zdroji buchnut kondenzator.
Mám dlouholetou životní zkušenost, že obyčejná elektrocentrála (kondenzátorové vybuzení), která je samozřejmě v dobré kondici a úměrná svým výkonem, respektive s podstatně větší výkonovou rezervou žádný problém nedělá. Neboť třeba rozběh motoru silně zatěžuje centrálu a ta se odbudí a nic nedává. Tyto centrály se běžně používaly na všechno. I na svařování, byť výrobce ( Honda) měl druhy ke svářečkám přímo určené. Při správné odstředivé regulaci je napětí v obvyklých povolených mezich. Mám dobrou zkušenost s centálou Honda 2kW, 4kW, 6kW. A ani nevím proč se všichni ohrazují tím, že elektronika je hrozně náchylná na napájení z běžné centrály, když zpravidla vše funguje na bázi pulzního zdroje kde téměř vše pracuje od 100-260 (280). Zrovna teď jsem někde dočetl, že citlivá elektronika jsou hlavně telefony a notebooky... Tak to zrovna vidím naopak... Jediným kriteriem je dobrá funkce mechanické regulace, ta je celkem spolehlivá a jediným nedostatkem je, že člověk musí být opatrný při přepravě a to není pravidlem... Jediné co vidím v přínosu invertorové elektrocentrály je to, že může odpadnou z pohledu spolehlivosti odstředivá regulace ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.