Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepěťová ochrana k elektrocentrále?

Od: zajda888® odpovědí: 9 změna:
Hezký den,
pořídil jsem si el.centrálu k ponornému čerpadlu, pro případ výpadku. Není invertorová, ale k čerpadlu snad být nemusí. V každém případě čerpadlo zapojím přes přepěťovou ochranu. Ale zajímá mě, jestli by ta přep.ochrana stačila pro nabíjení citlivějších zařízení (mobil, Notebook) nebo bych musel pořídit něco jiného? Nebo musím i pro čerpadlo pořídit něco jiného? Díky za info

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jd
hodnocení

0x

Správná Přepěťová ochrana by měla mít 3 stupně, jestli tedy rozumite...

hodnocení

Jako T1, T2...? Tak chytrý jsem taky, ale můj dotaz to neřeší

hodnocení

0x

Můžeš mi prozradit co si představuješ pod zapojením přes přepěťovou ochranu.

Podle mých chabých vědomostí je to ochrana proti blesku (tedy napětí o hodnotě milionů voltů). Takže nevím jak by přepěťová ochrana mohla fungovat u elektrocentrály.

Elektrocentrála (co vím zase jen z článků na netu), tak má buď hrubý výstup - ten není vhodný pro napájení citlivějších zařízení.

Pak jsou lepší elektrocentrály s filtrací a těmi jde napájet i citlivější elektronika.

hodnocení

No a co tam tedy strčit, aby šlo konstantní napětí? Na to se ptám

riva
hodnocení

0x

Mobil ani notebook nenapájíte z elektrocentrály. K tomu máte nabíječku, která má na výstupu vhodné napětí pro tyto přístroje. A záleží na nabíječce, jak si se vstupem z elektrocentrály poradí. Snad kdyby tam bylo podstatně vyšší napětí, tak by to nemusely vydržet kondenzátory na vstupním usměrňovači.

hodnocení

0x

Nabijacka pre mobil alebo zdroj pre NTB su spinane zdroje, s kolisanim napatia (menovite maju 100 - 240 V ) si poradia a ked je centrala v poriadku, nebude davat vyssie napatie, nez zdroje znesu. Maximum v nasich podmienkach je 230V menovitych plus 10% (STN EN 50160), teda 230 + 23 = 253 V. Tie rozne smejdove "prepatovky obsahuju varistor, co je suciastka, ktora sa skokovo otvori pri nejakom napati, vyrobi skrat a odide poistka pred varistorom. Pre pokoj duse to tam mat mozete, ale otvara sa to niekde nad 270V, co je napatie, pri ktorom uz moze v zdroji buchnut kondenzator.

hodnocení

0x
Kdyby bylo snadné udělat z AVR ektrocentály bezpečný zdroj bez rizika napěťového přepětí pro elektroniku, nemusel jsem kupovat pomalu 2x dražší invertorovou.
Prostě jednoduchou levnou přepěťovou ochranou toto spolehlivě nezajistíte. Ty jsou určeny spíš pro zachycení vysokých, ale krátkých napěťových špiček, ne k tomu, že nezvládá regulace a AC napětí vyběhne na 280 V po několik period.
Mimochodem, neudal jste typ centrály, ani čerpadla, jak máme tušit, že to dohromady poběží?
hodnocení

Centrála Scheppach SG1000 a čerpadlo malá kalovka, tipnul bych do 400W.

hodnocení

0x

Mám dlouholetou životní zkušenost, že obyčejná elektrocentrála (kondenzátorové vybuzení), která je samozřejmě v dobré kondici a úměrná svým výkonem, respektive s podstatně větší výkonovou rezervou žádný problém nedělá. Neboť třeba rozběh motoru silně zatěžuje centrálu a ta se odbudí a nic nedává. Tyto centrály se běžně používaly na všechno. I na svařování, byť výrobce ( Honda) měl druhy ke svářečkám přímo určené. Při správné odstředivé regulaci je napětí v obvyklých povolených mezich. Mám dobrou zkušenost s centálou Honda 2kW, 4kW, 6kW. A ani nevím proč se všichni ohrazují tím, že elektronika je hrozně náchylná na napájení z běžné centrály, když zpravidla vše funguje na bázi pulzního zdroje kde téměř vše pracuje od 100-260 (280). Zrovna teď jsem někde dočetl, že citlivá elektronika jsou hlavně telefony a notebooky... Tak to zrovna vidím naopak... Jediným kriteriem je dobrá funkce mechanické regulace, ta je celkem spolehlivá a jediným nedostatkem je, že člověk musí být opatrný při přepravě a to není pravidlem... Jediné co vidím v přínosu invertorové elektrocentrály je to, že může odpadnou z pohledu spolehlivosti odstředivá regulace ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]