Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplování obyčejným polystyrenem

Od: jana222® odpovědí: 19 změna:

Dobrý den.Chystám se už asi 5 let zateplit strop ve sklepě .Vždy mi odradila myšlenka zda to bude mít smysl a tepelný efekt.Ted se přiznám se k váhání přidala cena materiálu.

Ale mám kamaráda co začal pracovat v nějkakém velkém skladu kde se jim hromadí polyš z palet,rozbalených krabic,rozbalených spotřebičů atd..Jsou to samozřejmě různé tloušky a formáty ale není problém vysbírat a vytřídit co bude třeba.

Dá se použít tento "spotřební" polyš k zatepelní stropu nebo je to "jiný" polyš.Já myslím že to je stejný ale radši se zeptám

dík.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Milý pane,

zbytkový polyš je téměř stejný, jak fasádní. Je ze stejné suroviny. Samozřejmě že najdete rozdíly, hlavně v pevnosti. Páč některý obalový je daleko pevnější. Jak někdo zmínil stabilizaci polyše, tak dnes se používají stabilizátory. To již nemusí odpočívat kvádr polyše o velikosti 1,2x1,2x4,1 metry celých 6 týdnů po vypěnění.

Když si nebudete počítat práci a vyřežete z obalů "desky" o různých velikostech, určitě s tím lze zateplit.

Osobně jsem v dobách dávno minulých sbíral obaly a drtil jsem je na kuličky. Pak s nimi jsem plnil různé dutiny a stropy.

Upřimně, dneska bych to již nedělal, ale koupil desky a zbytek času věnoval jiné činnosti.

Takže druh polyše klidně, ale pracnost ne.

hodnocení

Ok děkuju.To jsem potřeboval vědět zda je to použitelné.Zda se do patálie s tím pustím pořádně zvážím.dík

...většinou je to tak kolem 2 cm max 3 cm...

takže síla 2cm, dáte na sebe 6-8ks a slepíte pěnou? To se asi fakt prodraží, i když nebudete počítat práci.

hodnocení

jojo souhlasím je to blbost a drahé matlání.diky

Však ve sklepě nepotřebuje 15 cm.
Jo to o penězích a cenění si vlastního času. Pokud je peněz málo a času dost a ověka baví si hrát, proč ne, účel to splní.

el
hodnocení

2x
Ten polystyren nebude pravděpodobně stabilizovaný, k zateplení bude nevhodný. Jak to budete dávat dohromady?lepit k sobě pěnou ty odrezky? To se prodraží na spotřebě pěny a ta práce s tím... Dle mě to není vhodný nápad.
hodnocení

Ok diky proto se ptám.

Myslím že ve tmě ve sklepě nebude mít stabilizace význam.
Pokud by se našly vhodné odřezky a člověk si s tím vyhrál, neměl by být problém.

Já vidím problém jen ve "vhodných odřezcích".
Obalový polystyren bývá většinou různě tvarovaný, aby do něj hezky zapadlo to co má chránit.
Pokud se ale dostanete i k pravidelným dostatečně velkým deskám, nevidím v tom problém.

Dostatečné zateplení stropu sklepa (alespoň 5cm) bude mít určitě efekt.

hodnocení

Jojo určitě jsem nemyslel že se bych se matlal s těmi profilovými kusy.Ale je tam toho prý hodně v rovných délkách a různých rozměrů.Problém ale vidím v tlouškách většinou je to tak kolem 2 cm max 3 cm

riva
hodnocení

2x

Dělat se s odřezky různé velikosti? Asi si neceníte ceny své práce. Ale jinak tomu nic nebrání.

... ceny své práce či svího času.

hodnocení

2x

Obalový polystyren samozřejmě můžete použít k zateplení, jediný rozdíl je v tvrdosti, ten obalový někdy bývá dost tvrdý, což ale je plus.

hodnocení

0x
Moje sousedka má ve sklepě strop , který je zateplený polystyrenem a po omítnutí a vymalování je to k nepoznání. Slouží jí to už 35 let . Já bych do toho šel , když jde jen o strop a ne celý dům .
Mario

matosmysl
hodnocení

0x

Má to smysl? Měla byste se na věc dívat komplexně, protože teplo může unikat mnoha různými způsoby. Tak např. pokud tam necháte mezery a bude tam protahovat vzduch, tak vám bude celá práce zcela k ničemu.

hodnocení

0x

Pokud vám nebude vadit rozdíl v mechanických vlastnostech a trvanlivosti polystyrenu, tak to použijte. Obalový polystyren není určen pro stavební účely, čekal bych mizernou stabilizaci, proměnlivé mechanické vlastnosti, časem úbytek izolačních schopnností. Pokud jste ochotný podstoupit riziko v nejasný výsledek po delší době, dejte si to tam. Pokud je sklep vůlhký, počítejte s tím, že vám z polystyrenu bude časem kapat voda třeba do zeleniny. Ale bude to jen voda? Nebude to výluh z nestabilního polystyrenu?

Respektuji Váš názor, jen s Vámi nesouhlasím. Nebo máte nějaké příklady z minulosti?

fik
hodnocení

0x

Použít to asi jde,ale vemte si kolik zase necháte za lepidlo. Desku obmáznete po obvodu,dvě buchty do prostřed,přilepíte a zakotvíte. Tohle budete lepit jak vlaštovka hnízdo s mnohem větší spotřebou lepidla a takový slepenec ani nebude mít takovou pevnost jako celistvá deska,nehledě na tu práci s tím.

Smysl to má velký,strop je tenká konstrukce s velikými tepelnými ztrátami,narozdíl třeba od odvodové zdi. Na tom se dá ušetřit pořádný ranec za topení

Na strop a kotvit? Proč?

@fik - význam to má, ale jedná se o podlahu protože strop sklepa nemá ztráty ale tepelné zisky z podlahy nad ním. Tj není to až zas tak kritické co se týče tepelné ztráty, ale hlavní bonus bych viděl v komfortu pobytu na teplejší podlaze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zateplení stropu sklepa

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]