Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí reverzní osmóza

Od: luschek odpovědí: 11 změna:
Krásné brzké ráno vám přeji. Včera jsem měl doma pána na rozbor vody (vrt 30m). Máme vysoko dusitany s dusičnany, zřejmě z hnojiv - jsme pod polem. Vysokou máme i nějakou konduktivitu - jakože kovy ve vodě nebo co to povídal.
No a k úpravě... nabízel mi poddřezovou reverzní osmózu za 25 tisíc korun s roční výměnou filtrů za 3700. Ale chci se vás nejdříve zeptat, nestačí mi něco takového?
cistavoda.cz/...
Když to má ty samé filtry a jednou za rok bych je vyměnil?
Máte někdo doma? Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jd
hodnocení

2x

Reverzní osmóza za je do fabriky, a ne na pití. Že to někteří pošuci pijí je mi známo. Udělej si rozbor vody v akreditovaný laboratoři a né od nějakého pána, obchodníka s teplou vodou, pyramidami anebo filtry...

hodnocení

1x
"Pán naměřil pomocí proužků"
V pracovní den napište pětku vody a zaneste vzorek do laboratoře která má certifikaci na rozbory pitné vody a na základě toho rozboru teprv vybírejte vhodnou úpravnu vody.

hodnocení

0x
Měl jsem osmozu za 1500kc, koupenou za petistovku a určitě stačí. Průtok je sice nižší, ale na vaření nebo pití to stačí, na mytí nádobí není třeba používat osmotickou vodu. Problém u všech osmoz je, že ty patrony s minerály nedodaji dostatečné množství látek, takže pití takové vody je nevhodné až nebezpečné. Každopádně je dobré ověřit koncentraci minerálů ve vodě. Ty patrony nejsou zrovna levné, takže to nejsou jen počáteční náklady. Otázka pak je, zda nevyjde finančně lépe balená voda z obchodu.

luschek
hodnocení

Ano jak projíždím internet, asi nebude moc vhodná. Nestačí tedy doplnit filtr s aktivním uhlím? Ten prý zachytává hodně bordelu ale ne minerály...
Potřebujete dodat zpět minerály, vápník, hořčík, draslík, sůl jinak v podstatě pijete destilovanou vodu. Buňky tuto vodu přijmou, ale koncentrace iontů v buňkách bude nízká. Naopak pití vody s vysokým obsahem iontů (hypertonická) bude buňky vysušovat.

riva
hodnocení

0x

Z těch samých důvodů to používám dlouhodobě - jedná se o mangala.cz/.... V sadě byl návod a vše, potřebné k montáži funkčního systému. Pomocné čerpadlo zajišťuje vyšší tlak na membráně a díky tomu je méně odpadní oplachové vody. Zásobník je pohodlný, protože když chcete vodu, nemusíte čekat pod tenkým čůrkem. Výdejní kohout mám přichycen v kuchyni do vyvrtaného otvoru v kuchyňské desce - jeden kohout je mineralizovaná voda. Roční náklady jsou nepatrné, filtry mám v zásobě rovněž od této firmy, membránu přes Aliexpres, ale vydrží pracovat i roky. Doporučuji pořídit si z Číny i měřák TDS (vodivosti) pro občasnou kountrolu že vše funguje - něco jako aliexpress.com/....

Pro domácnost s vlastní studnou to pokládám za nejlevnější a nejsnadnější způsob zajištění nezávadní vody na pití a vaření.

Domácí reverzní osmóza
luschek
hodnocení

No já nevím. V průběhu noci jsem přečetl několik různých článků a všechny se shodovali, že na dlouhodobé pití není takto upravená voda úplně ok. V podstatě laboratorně čistá voda doplněna zpětně o hrstku minerálů. Pozitivně ji popisovali pouze prodejci u svých výrobků pochopitelně.
Asi zkusím nejprve svůj vstupní filtr na potrubí doplnit o patronu s aktivním uhlím, uvidím co se ve vodě změní a pak budu popřípadě řešit dál...
riva

Vše je kompromis. Nejlepší je nezávadná pramenitá voda s přiměřenou mineralizací. Když to nejde, tak aby byla nezávadná. A ohledně doporučení na kvalitu vody je dobré se rozhlédnout po světě, protože například u nás není možné dát takové požadavky na kvalitu vody, které nejsou dosažitelné ve vodárnách.

safewater.org/...

jd

@luschek - osmozu ci demineralizaci ci demagnetizovanou do pracky mycky rychlovarky, na normalni vareni brambor normalne vodu ze studny a na piti PET pramenitou vodu (ne pouhou pitnou vodu) z marketu za soucasnych cca 4,-/litr

Tak bych to delal ja...

pripadne ukaz (obrazek) rozbor ze tve studny... do te doby to resit je osajstlich

luschek
hodnocení

No rozbor :D Pán mi naměřil 5 údajů. Se sadou proužků a testeru, který si může sehnat každý - už mám objednáno. Mám hodnotu vodivosti, dusitanů a dusičnanů, tvrdost a chlor. Byla to spíše reklamní akce schovaná za výhodný "rozbor" vody, aby prodali pár osmóz. Nicméně, dobré vědět i tyto základní údaje. Viděl jsem čím to měřil, objednal a nyní si to občas zkouknu sám, spíše pro zajímavost jak se parametry budou měnit. V týdnu budu instalovat filtr s aktivním uhlím.

Nám dělali rozbvor v akreditované laboratoři a výskedek jsem konzultoval s chemikem z vodáren. Vysoké dusitany vyžadují dost složitou a drahou úpravu vody

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]