Nejste přihlášen/a.
Když obalím mražák nebo ledničku polystyrénem (1cm), samozdřejmě ne zadní stranu, ušetřím za elektřinu?
Určitě ne. Hlavní úspora je ve výběru ledničky. Potřebujete ledničku, která se sama rozmražuje a nevytváří se tam námraza. Pokud ale opravdu chcete uštřit jako fest, tak ledničku je třeba umístit mimo Kuchyň nebo jinak teplou místnost. Já třeba uvažoval udělat si nechat díru do přepážky, takže lednička by byla mimo, ale dveře by byli v kuchyni a ušetřil by se prostor v malé kuchyni. Třetí věc, polystyrén byste potřeboval speciální se zvýšeným tepelně izolačním účinkem, 5 až 10 cm. Podívejte se jak silná izolace je na baráku, u nás tuším kolem 14 cm. Nemyslete si že 1cm něco zachráníte. Třetí extrém je přemýšlet o tom jak zabránit vstupu horkých plynů v kuchyni do ledničky. Já kdysi s tímto experimentoval a snížil jsem spotřebu z 1.8 na 1.2 za rok (jedna domácnost, 3 až 4 osoby, nízká spotřeba energie celkově).
Oblepením lednice polystyrenem samozřejmě ušetřit lze, otázkou je, zda ušetříte tolik, aby to mělo smysl. Musel byste vzduchotěsně nalepit ne 1 cm, ale 10 cm, a to i na dveře, což bude vypadat bombasticky Mnohem víc lze ušetřit přestěhováním lednice do chladné místnosti. Také omezením otevírání, při každém otevření lednice vám totiž zevnitř vyteče studený vzduch a nasaje se teplý. Pokud má lednice šuplíky, tak se to děje v menší míře.
Mám oblepeno 4 cm pomocí neutrálního silikonu, i vzadu tenčím, musí zůstat nějaká mezera mezi chladičem, není u dvířek, víka u pultového. Možná dám i tam. Mražák žral 3 kW/den, sníženo na 2 kW/den. Nalepení musí být vzduchotěsné, jinak se na původní stěně sráží voda.
Nejvic prostupuje zavrenymi dvermi, viz navod k lednicce. U pultoveho to asi nebude tak horky.
Podle mne nejvice snizite kdyz tu lednici nebudete tolik otvirat. neverim ze tim co jste popsala jste to snizila o 50%, leda nejaky vyslouzily kram? Anebo jste to soucasne zacala i mene otevirat - ale pak je komparace neobjektivni...
jd to není 1/2 ale 1/3 snížení. Možná docela reálné... Ale jde taky o to kam se uvolňuje nebo jak se odvádí teplo. Protože si to umím představit, že všechno to teplo uvolněné jde do místnosti, ve kterém je mražák. Pak stačí otevřít... a je to zacyklování. Logicky pak bude žrát mnohem více. Muselo by se řešit jak odvést teplo z radiátoru efektivně pryč mimo dosah mražáku. Kdyby tam byly třeba ventilátory je otázka kolik by žraly.
Pomůže to, polyš 10 cm. Jinak je lepší mražák vyhodit a také ledničku s mražákem. Nahradit monoklimatickou ledničkou - vždy žerou méně než ledničky s mražákem. Mražák je dnes již přežitek, není vůbec potřeba. Nechte zmražené potraviny chladit v obchodech. Určitě ušetříte. Mražák je nyní již pouze na vesnici když zabijou prasata. Ženská to nepochopí a trvá na mražáku a raději bude platit drahou elektřinu vyrobenou u nás.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.