Nejste přihlášen/a.
Jednoduchá odpověď je, že oběhové čerpadlo nepotřebuješ. Ale taková odpověď je ti k ničemu.
Ty potřebuješ sehnat topenáře, přivést ho do kotelny a tam mu vysvětlíš co chceš a on ti řekne jak by to provedl on a co všechno k tomu potřebuješ.
Ty pleteš dohromady dvě věci, které spolu téměř nesouvisí.
Když připojíš bojler do obvodu ústředního topení, tak podle toho kolik teplé vody přes výměník boljeru poteče, podle toho bude ohřívat vodu.
Do bojleru teče normálně studená voda z vodovodu a z horní části bojleru se odebírá ohřátá voda do potrubí pro rozvod teplé vody. Ale teplá voda normálně necirkuluje. Takže napřed musíš z potrubí odpustit neohřátou vodu a postupně ti začne téct teplá voda.
Pokud bys chtěl mít teplou vodu ihned po otevření kohoutku, pak musíš doplnit cirkulační čerpadlo na teplou vodu a potrubí pro cirkulaci vody.
Ano. Na to potřebuješ cirkulační čerpadlo a ještě jedno potrubí, kterým se cirkulující voda bude vracet z nejvzdálenějšího místa zpět do bojleru.
Je několik možností - buď časový spinač, který před předpokládaným odběrem "protočí" TUV a tím zabezpečí okamžitý výtok teplé vody. Druhou možností je pohybové čidlo v koupelně...tj kd eje odběr teplé vody nebo např spřažení s vypinačem světla v koupelně,... ev ruční tlačítko které stisknu těsně před požadovaným odběrem. Trvalý chod je také možný, ale je to to nejhorší řešení - vyšší spotřeba el energie oběhového čerpadla / ono i 10W x 24 hod x 365 dní něco "dá"/, opotřebení čerpadla a v neposlední míře vyšší ochlazování systému cirkulace.
To nevím, ale to už záleží na tobě jako na uživateli.
Nechat běžet čerpadlo furt je nesmysl. Tím si budeš ohřívat zdi v okolí potrubí a ochlazovat vodu v bojleru.
Moje představa je nastavit to intervalově. Třeba: pro dotlačení vody k poslednímu kohoutku potřebuje čerpadlo 90sekund. Takže čerpadlo zapnu na 90sekund a potom třeba 20minut nechám vodu v potrubí chladnout (bez zapnutého cirkulačního čerpadla). Po uplynutí 20minut se čeradlo zase zapne na 90sekund a pak zase čeká 20minut.
A nebo je možnost u každého kohoutku vyvést elektrický spínač a kdo bude potřebovat teplou vodu, tak si zapne cirkulační čerpadlo a po chvilce čekání má teplou vodu.
@colombo A nebo je možnost u každého kohoutku vyvést elektrický spínač a kdo bude potřebovat teplou vodu, tak si zapne cirkulační čerpadlo a po chvilce čekání má teplou vodu...
tohle jste někde viděl v provozu? to by opravdu šetřilo pouze pár litrů vody, nikoliv čas. A velmi pracné na realizaci i údržbu, navíc, jak bude vědět, že už to teplá voda tam je a nebude tu teplou vodu tlačit do zbytku vracečky, kde by se zase jenom ochladila? Takže blbina, že? Navíc jak chcete realizovat elektrický vypínač u dřezu? To by muselo být v provedení nízkého napětí, další komplikace...
Ale od toho je diskuse, aby se identifikovaly slepé cesty
@jd To co popisuju jsem si vlastnoručně vyrobil. Ale mám to všechno na bezpečné napětí 24V a oběhové čerpadlo je na 12V. V nejvzdálenějším místě si spustím cirkulaci a za 70sekund běhu čerpadla mi teče vlažná nebo teplá voda. O patro niže je taky tlačítko, které souští cirkulaci pouze na 40sekund (protože je to blíž k bojleru). A celé to řídí PLC simatic.
Nejdříve nám prozraďte, kolik metrů je nejvzdálenější odběrné místo od bojleru.
Třeba se pokoušíte řešit úplný nesmysl...
Stále tvrdím, že u dobře navrženého rodinného domku není vůbec cirkulace potřeba.
Tak to já mám v bytě asi dál než 6 m do kuchyně ale tohle oběhové čerpadlo jsem vyřadil z provozu, aby mi nežralo zbytečne elektřinu a nechladilo vodu, protože je to pro mě k ničemu, na co potřebujete okamžitě teplou vodu v době myčky, a když se jdete sprchovat tak se aspoň otužíte
Jak tam budete předělávat to Vratné vedení, vito rozkopete všechno? Máte vůbec tušení, jak ta vratka funguje? To bych teda nechtěl dodělávat vrátky ke všem výstupům co jste popsal. Pochopil jsem, že to jsou nejméně 3 větve ...
U 6m potrubí prům.20mm je objem vody 1,2l...a na kohoutku budete mít teplou vodu cca za 5-6s maximálně.
No jistě, budete nehorázně plýtvat vodou, ale zase nebudete kupovat cirkulační čerpadlo (které není zadarmo a nevydrží věčně). Na druhé straně ušetříte elektrickou energii...a i teplo, které byste jinak pustil "do vzduchu" přes potrubí v kterém bude cirkulovat teplá voda.
A teď mi spočítejte úspory a náklady, jsem zvědav k čemu dojdete
Možná jsem řešil stejný problém. Nevěř všemu že je to zbytečné. Já v kuchyni odtočil asi 8 litrů vody než začala téci teplá. Jistě od bojleru šlo vedení 3/4" odbočka 1/2". Bylo to železo. Umělá hmota vše může být jinak. To bylo několikrát denně. Čerpadlo bylo v akční ceně. Musí být jiné než na topení. Nemusí běžet furt. Jsou způsoby kdy se zapne chvíli před odběrem. V tu dobu možná ani nešlo o náklady, ale otrava než odteče 8 litrů vody.
Trubky byly v šachtě, takže žádné bourání
Sice 1,2 L, ale voda se průtokem studeným potrubím ochlazuje, takže teplá nepřiteče už po litru ale až se prohřeje potrubí, u plastu jen povrchová vrstva, u železa celá trubka - proto klidně kýbl vody i na pár metrech trubky než začne téct teplá z baterie..
Možná by ta voda v TUV zpátečce cirkulovatla i samotížně, při inteligentním propojení. Ale je to málo pravděpodobné, Že jsem zrovna u vás podaří najít takovou topologii, že by to spolehlivě fungovalo
Na zpátečníky C může udělat Šoupě, a v létě ho uzavřít...
neumím si ale představit dodělávání zpátečky... leda tak při nové stavbě a nebo kompletní rekonstrukci... jinak se to nemůže vyplatit ani nervama, ani finančně...
Samotíž by fungovat i mohla, ale chce to opravdu dobře navrhnout. Byly by tam tepelné ztráty, přes zimu OK v létě na prd. Asi by odpouštěná voda byla levnější tež platit ztrátové teplo přes léto..
Na rozvodu 5m je cirkulace jen o pohodlí, finančně je levnější ztrátová voda než stavba cirkulace + energie na provoz, obzvlášť pokud je rozvod ze slabší trubky kde moc vody neni.
Cirkulace je nejekonomičtější "na čudlík" stálé i programované intervaly jedou podle plánu a nepoznaj kdy chceš teplou vodu nebo ne, stejně tak pohybový čidlo neví jestli jdeš hodit prádlo do koše nebo si umejt ruce. A stálá cirkulace je úplná blbost aby čerpadlo jelo furt.
Praktická zkušenost: v domě u bratra se realizoval nový kotel na plyn a bratr se rozhodl, že si nechá starý dakon + k němu připojený bojler jako zálohu. Topenář realizoval malý okruh od dakonu do bojleru. Teplá voda do bojleru i přes všechny otevřené ventily neproudí. První, co mě napadlo, že to někde blokuje vzduch (ikdyž trubky do bojleru mají odvzdušňovací ventily). Letos mi na chatě jiný topenář realizoval novou kotelnu s kotlem na tuhý a k tomu též okruh do bojleru. Automaticky dal na tento okruh čerpadlo. Tvrdil mi, že to pojede ale i bez něj, páč to táhne čerpadlo na zpátečce ke kotli. Chyba lávky - bez zapnutého čerpadla na okruhu k bojleru zkrátka teplá voda do bojleru nejde... takže z mé zkušenosti - dejte radši čerpadlo navíc, nic tím nezkazíte!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.