Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nasadit jehlu do starého šicího stroje

Od: iva1 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den.

Dostala jsem krásný šlapací šicí stroj Singer. Je po mé babičce, starý je asi sto let.

Měl by fungovat a já bych ho chtěla z nostalgie občas používat. Jenomže je bez vložené jehly.

Věděl by někdo, jak tam má být jehla vložena, t.j. na kterou stranu má směřovat ta ploška na jehle?

Jehla tam jde vložit a utáhnout jakkoliv. Je to stejné jako u současných šicích strojů?

Děkuji, Iva.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Je to stejné, jako u současných strojů. Ploškou se dává k jehelní tyči. Osa ouška musí být souběžná s osou člunku. Vybrání nad ouškem musí směřovat k chapači.

Ano- ta zbroušená ploška jehly je stranou k jehelní tyči a nadoraz nahoru. Jen pozor na to, že jsou různé druhy jehel- vzpomínám z hlavy vzor 805? Druhá připomínka je ke stavu maziva- to může být po douhé odstávce zatuhlé a je možné, že bude zapotřebí vyčištění a promazání

iva1
hodnocení

Děkuji oboum pánům. Jestli jsem to pochopila, tak ta ploška na jehle má směřovat dozadu, za šicí stroj.

Ke mně směřuje oblá strana jehly. Ano?

Omlouvám se, ale nevím, co je jehelná tyč, ani chapač, atd. Katastrofa.

Jehelní tyč je ta věc, ke které se upevňuje jehla. Chapač je kroužek, který se točí okolo člunku a má hrot, kterým chytne nit od jehly. Aby do ní nenarazil, má jehla vybrání. Člunek může být v ose s ramemen nebo napříč. Podle toho se liší uchycení jehly. Díra v jehle musí být v ose s člunkem. Drážka pro jehlu je ze strany nebo zpředu, takže se tam nedá dát špatně.

nov

Jehelní tyč je ta část, kam se upíná jehla. Hoďte sem detail, těch starých singrovek bylo více druhů. Bývaly člunky podélné i kulaté, jehly též kulaté nebo seříznuté s ploškou. Nit do jehly se vždy navléká z boku (zleva doprava).

iva1 - "...ta ploška na jehle má směřovat dozadu"

To se právě nedá takhle říct. U každého stroje to může být jinak, záleží na konkrétní konstrukci. Jehelní tyč je to na čem je jehla připevněná (ta tyč, která jehlou pohybuje nahoru a dolů).

nov - "Nit do jehly se vždy navléká z boku...".

vždycky ne, někdy také zrpředu dozadu.

nov

Měla jsem 2 staré singrovky a nit se navlékala z boku.

111®
To má logiku protože chapac nitě jev ose s unacecimi zuby. Třeba u weritas je chapac spodní nitě napříč

hodnocení

0x

Pomohla by fotka vašeho stroje (otevřená dvířka spodní nitě, patka a tyč pro jehlu.)

Já třeba mám(šel jsem se podívat) plošku jehly směrem k utahovacímu šroubku jehly.

iva1
hodnocení

Dobrý den,

děkuji všem rádcům - díky vám už můj šlapací šicí stroj šije!

Své poznatky sděluji dál: chapač je kolébkový, jeho osa kývání je ve směru podélné osy těla stroje, jehla se nasazuje

ploškou směrem doprava, osa otvoru pro nit je také ve směru podélné osy těla stroje a niť se navléká do jehly zleva

doprava (vše z pohledu sedící šičky).

Fotky přikládám.

Tak ještě jednou DĚKUJI !

Fotky mi nejdou vložit - snad příště.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]