Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plynový kotel Protherm Gepard - průtokový ohřev závada

Od: mirek0 odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, začal nám postupně zlobit kotel, respektive průtokový ohřev tuv. Je potřeba pustit vodu ve vaně naplno a někdy i k tomu pustit vodu v umyvadle, aby kotel nastartoval a ohříval vodu. Problém je určitě v nějakém senzoru na měření průtoku vody. Nejspíš hallův senzor. Na obrázku zakroužkováno v jaké součástce je problém. Bohužel se mi nedaří najít náhradní díl. Nekupoval už jste to někdo? Potřeboval bych odkaz nebo označení dílu. Děkuji
Plynový kotel Protherm Gepard - průtokový ohřev závada
Plynový kotel Protherm Gepard - průtokový ohřev závada #2

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Hallův snímač Protherm...sice pro Panther a Leopard (pro Gepard taky?)...filtr na vstupu studené vody je čistý? Je označen fitr TV ...Asi špatná otázka...a před vstupem do výměníku je čidlo, hallova sonda, označeno čidlo průtoku TV - hallova sonda. Z foto je to špatně vidět...zkuste lepší foto sondy...A okruh topení je v pořádku?

doplněno 11.07.22 22:46:

Nebo toto provedení? Nakonec asi tento typ...pro Protherm Gepard

A zde skladem...

hodnocení

2x
Sice u jineho kotle (Thermona), ale zrovna loni jsem ho měl vytažený a čistí jsem ho. Je tam vrtulka a její otáčení snímá hallův snímač, bylo to dost zanesené vodním kamenem a vrtulka se netočila volně. Po důkladném vyčištění je to už rok ok.

olinl
hodnocení

0x

Nepíšeš jaký je průtok vody do vany a umývadla, jestli se nesnížil, možná je přicpané nějaké sítko na nečistoty z vodovodního řádu či studny. Osobně bych zkontroloval sítka na potrubí (jestli tam jsou-měly by tam být).

mirek0
hodnocení

To jsem nenapsal, protože je to samozřejmost. Průtok vody je teď potřeba několikanásobný, aby kotel sepnul.
olinl

Mohlo by tam být něco obdobného jako v odkazu Fluxostat turbina/... a ještě toto Senzor Hall Fluxo/... Turbina Fluxostat/... Zkusím ještě něco pohledat v češtině, osobně bych ten díl vytáhl a vyzkoušel jestli se ta turbínka točí lehce (za předpokladu že tam je).

mirek0
hodnocení

Pánové, díky za odkazy. Poslední odkaz od @nonek bude ono.
Vy teda myslíte, že špatná nebo zanesená bude ta část s vrtulkou? Dobře, to je možné, máme extrémně tvrdou vodu.
Já doufal spíše v ten snímač, jeho výměna je snadná a že se taky umí pokazit, nedávno jsem ho měnil na autě coby snímač otáčení kola pro ABS. Snad ta část s vrtulkou půjde vytáhnout bez rozborky půlky kotle. Do plynové části určitě hrabat nechci.
Ono je to v jednom, vrtulka i snímač; je to na okruhu TUV, nebude problém s vytažením a vyčištěním. V nejhoršímu nový snímač...
mirek0
hodnocení

Snímač je nasazený jako objímka na tom tělese ve kterém je zřejmě vrtulka. Když snímač sundám, kotel nenastartuje na ohřev tuv vůbec. Udělám ještě lepší fotky.
mirek0
hodnocení

Fotka s nasazeným snímačem a bez.
Plynový kotel Protherm Gepard - průtokový ohřev závada #3
Plynový kotel Protherm Gepard - průtokový ohřev závada #4
Takže hledejte pohyblivou část, vrtulku.
mirek0
hodnocení

Je to někde uvnitř toho mosazného tělesa, možná ta plastová příruba vlevo. Každopádně to nejde nijak snadno rozdělat, musel by ven buď výměník tu nebo plynový ventil. Děsný. To je konstrukce..
mirek0
hodnocení

Tak jsem to dostal ven, musel se demontovat výměník.
Vodní kámen v uložení hřídelky turbínky. Uložení je z plastu, tak se to trochu vydřelo, ale než seženu díl na výměnu, tak se turbínka po vyčištění zase točí lehce.
Díky za pomoc.
Máte foto dilu s vrtulkou...? Pro další podobné případy. Hodně věcí je zde plynop.cz/...
Třeba toto plynop.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kotel protherm
Otázky na téma protherm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]