Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kopání sklípku ve svahu na zahradě

Od: bouda* odpovědí: 8 změna:

Zdravím Vás přátelé,

mám takový dotaz, stran vykopání malého sklípku na vlastní zahradě. Celá zahrada je v jílovitém podloží. Udělal jsem "sondu" v podobě výkopu díry velikosti hrobu, cca dva metry na osmdesát cm, do hloubky na jedné straně 2,5 m, na nižší 2,0 m. V této díře jsem začal malou motyčkou do ruky seškrabávat stěnu. Jde to docela dobře. Stěna ze všech stran je pevná jako zeď, ale jde dobře škrábat. Hlínu pak samozřejmě vyhazuji nahoru (zatím). Jestliže udělám obloukový průřez, bude to držet, nebo se to sesype? Viděl jsem v obci několik ručně vyhrabaných sklípků, které zde stojí 100 let, ale stejně mám strach, aby se to nesesunulo. Mám zde tři foto pro ukázku.

Může mi prosím někdo poradit, zda je to riskantní podnik, nebo ne? Opakuji, stěna je naprosto tvrdá, nesypká, není tam mokro. Záleží na přesném úhlu klenby, nebo ne? Je tu spousta otázek. Díky za odpověď. Olda Boudník.

Kopání sklípku ve svahu na zahradě
Kopání sklípku ve svahu na zahradě #2
Kopání sklípku ve svahu na zahradě #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Uz zopar ludi takto umrelo na zasypanie a boli to len bezne vykopy pre vodu / kanal / plyn. Na vasom mieste tam bez zapazenia vykopu neleziem. Zozente si OSB dosky, polozte na boky vykopu a rozoprite to poriadnymi tramami.

Pivnicu (sklipek) mozete postupne kopat po povedzme 30 - 40 cm, ale vzdy uz urobeny usek vystuzit a zabezpecit. Bez zaistenia sa take veci kopu len v oblastiach typu Tokaj, kde dlhorocne skusenosti ukazuju samonosnost.

Poradte sa s geologom.

hodnocení

2x

Ano bojíš se správně, spadne ti to a ta těžká hlína tě zasype.

Viděl jsi hodně sklepů, ale viděl jsi také jak je dělali?

Vyhrabali jámu, udělali podpěrné zdi, udělali šalování pro klenbu, naskládali kameny nebo cihly jako klenbu, zasypali, upěchovali.

Klenba potřebuje výpočet!

Ano, trochu tě straším, to aby ses dožil hotového sklípku.

Jíl se chová jinak než hlína, v tom můžete klidně hloubit chodby. Otázkou je soudržnost jílu na pánovu pozemku, to si musí posoudit sám a pokud se rozhodne vykopat sklep, dělá tak na vlastní riziko. V žádném případě bych nedoporučil, aby tam pracoval sám.

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, Vás způsob hloubení sklepa by byl bezpečný, kdyby šlo o pískovec (skálu). Kutat chodbu do hlíny (jílu) je loterie na úrovni Pata a Mata. Neriskujte a vykopejte to, jak zde píše @stefran. Zatím to drží, protože to nezmoklo, ale po silnějším dešti to muže byt rozmekla “mazlavka”. Zdravím!

Pro sklep v jílu je spíš nebezpečné vysušení, voda nevadí, vrchní jílová vrstva se nasytí vodou a stane se téměř neprostupná pro další vodu. Proto se na jílovém podloží voda špatně vsakuje. Ale samozřejmě záleží na tom, co tam pán konkrétně má.

hodnocení

2x

Stavební jámu je třeba v této fázi zapažit. Jde o to, že vlivem změn počasí se můžou stěny sesunout. Zaprší, stěny se podmáčí a potom zase vyschnou - popraskají a tímto koloběhem se stanou nestabilní. Pokud tam má být vstup do sklepa, bude to dobré kolem obetonovat do bednění . V této fázi zatím zapažit.Jaké jsou druhy pažení a postupy najdete na internetu když zadáte sousloví pažení stavební jámy

pfrcorc7j
hodnocení

0x

Dělal jsem kulatou kompostovací jámu 70cm průměr, hloubky cca 2,7m. Povinu roku vevnitř nic nebylo, nesesypalo se to. Pak jsem tam naházel na podzim takovéto, co se dlouho rozkládá popadané jabka, halózky, ... Ale já jsem neměl hlínu nasypanou kolem otvoru a neměl jsem to ve svahu. Bylo to také v jílu.

hodnocení

0x

Samozřejmě nejlepší by bylo, kdyby to viděl někdo, kdo s tím má zkušenosti, nicméně jílové podloží je vhodné pro vykopání sklepu, klenba by se vám neměla zhroutit, pokud nebude příliš velká. Já bych nekopal místnost, ale pouze chodbu v dostatečné hloubce. Na bocích bych si vyhloubil výklenky pro uložení brambor apod.
. . .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]