Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Projektová dokumentace

Od: janap odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, chtěla bych poprosit o odpověď. Soused má na hranici jeho a mého pozemku umístěné 3 budovy, přičemž na straně budov, které těsně sousedí s mým pozemkem je vybudováno celkem 5 oken. Stavba je z roku 1970. Tehdy děda dal souhlas s umístěním 4 oken za podmínky, že v oknech budou matová skla, tehdy se neřešil požární prostor. Soused v roce 1980 vybudoval další okno. Okna do současné doby majitelé neotvírali, ale vzhledem ke změně majitelů může docházet k jiným praktikám. Pod okny máme odpočinkovou část zahrady a chtěli bychom si pod sousedovymi okny vybudovat altán, protože máme úzký pozemek. Do roku 1980 v místě plánovaného altánu byl chlívek.

V současné době dochází k změně sousedových budov, a to tak, že se budovy propojují, buduje nový věnec, krov , budova bude zvednuta o 20cm a šířka krovu o 40cm, budova se zakládá do země o 1 metr. V podstatě zůstaly jen obvodové zdi. Sousedova stavba omezuje můj pozemek v rámci požárně nebezpečného prostoru a zřejmě bude zasahovat přes plánovaný dřevěný altán (sezení tam máme, ale chceme ho zastřešit).

Chtěla jsem se zeptat, jestli mohu po stavebníkovi v rámci námitek k projektové dokumentaci požadovat pevná protipožární okna, která musí být matová a nebudou se otvírat, Nebo tam mohou být obyčejná otvírací okna, protože tam byla do současné doby.

Dále jsem se chtěla zeptat, jestli mohu nesouhlasit s pátým oknem, které soused vybudoval bez povolení, nebo nemusí být vyhověno, protože to je stávající stavba. Zřejmě se projekt nedochoval nebo z důvodu neoprávněného okna je utajován.

Pokud mi nařídí strpět požárně nebezpečný prostor, mohu v rámci výjimek postavit altán?

Vedoucí stavebního úřadu je na straně stavebníka a jedná protiprávně. Neuvedla mě ani jako účastníka řízení a musím se účastenství domáhat přezkumem.

Předem velice děkuji za odpověď. Jana

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Máte hned několik otázek...

Vzhledem ke složitosti problému a nutnosti vše posoudit několika lidmi z oboru (minimálně stavební projektant a projektant PBŘ) plus právníkem...bych to nestudoval po internetu, ale přímo u odborníků a nejlépe na místě stavby.

hodnocení

0x

Stavba budovy na hranici pozemku, která má okna směřující na váš pozemek je protiprávní. V rámci územního a stavebního řízení sousedova projektu máte právo se proti tomu ohradit jako účastník řízení. Požadoval bych rovnou likvidaci těchto oken aby bylo v souladu s legislativou.A vypadá to, že budete muset angažovat právníka pro tuto nelehkou situaci.

Pročtěte odkaz na právního rádce:

pravniradce.ekonom.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]