Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svařování litiny elektrodou

Od: kubinec® odpovědí: 27 změna:

prosím vás praskl mi litinový věšáček, v obchodech jsem takový nikde už neviděl, a chtěl bych ho svařit

sehnal jsem si elektrody na ocelolitinu a litinu (2,5mm), ale mám pouze obyč. trafosvářečku EINHELL za pár kaček, myslíte že by šlo s totuo svářečkou ten litin. odlitek svařit?

Svařování litiny elektrodou

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirbar*
hodnocení

1x

Vidím že je pozdě. Především jsem chtěl napsat kdoví co to je za slitinu, ale litina určitě ne. Chtěl jsem doporučit do jedné poloviny udělat závit M2 či M3 našroubovat čep a v druhé polovině otvor a zalepit epoxydem. Tak pro příště.

hodnocení

mmm, taky řešení!

jenže když jsem koukal na cenu těch lepidel na kovy,tak *sok*!

kolem 1000,-kč,za pár "kapiček" a nemám jistotu že to bude opravdu pevné!

ar*

Tak koukám, že jdu s radou taky s křížkem po funusu. Mněl jsem podobnou myšlenku jako jirbar jen bez závitu pouze čep. Ono se opravu nejspíš nejedná o litinu. Jinak velmi dobré a i teplotně stálé je dvousložkové lepidlo ALTECO 3-TON Quick Epoxy je za pár korun a fak dobré. Tak příště.*jasne*

hodnocení

detail el.

Svařování litiny elektrodou #2

vosikac*
hodnocení

0x
*jasne*Řekl bych, že Ok 61,30 jsou elektrody na nerez a ty druhé, E-S 723 jsou elektrody z šedé litiny, tak bych to zkusil touto.jen si nejsem jist, jestli to půjde tím trafem*nevi*Pokusil bych se sehnat někde kus litiny a vyzkoušel nejdřív na něm, abys měl jistotu, že nic nezkazíš;)
alda*

ty elektrody jsou správné ale já bych doporučil ještě před svařováním předehřáát asi na 150-200st.Celsia/když se na to plivne tak to pění/a v každém případě po svařeví zabalit do něčěho aby to chladlo pomalu jinak je možnost prasknutí svaru při rychlém ochlazení.Nebo zahrabat do popela

hodnocení

předehřát by šlo třeba i opalovací pistolí, že?

celp*

Odhaduju průměr věšáčku na 10 mm.To nedopadne dobře.

hodnocení

v nejtenším místě(zlomu) je to 5mm

slonbonjohn*

Za těchto podmínek bych do toho elektrodou nesahal ale šlo by to dobře spájet atogenem s mosazným drátem. Nebo slepit lepidlem na kovy (např. Loctite), které mají dnes skoro totožné pevnostní vlastnosti jako svařování. Litina je prevít!

hodnocení

jj, 61.30 je na nerez, už jsem si to taky zjistil

ale kde sehnat kuosek litiny *nevi*

jedině to zkusit přímo na tom věšáčku - pokus omyl, nebo pokus OK *hi*

vosikac*

*jasne*Pokud máš v dílně třeba svěrák,tak tek otočný spodní díl, co je chycen šrouby k ponku nebo stolu, je z litiny.

Nebo zajít na šroťák a kousek uzmout;)

8976*
hodnocení

0x

mno pokud to trafo dá aspon 110 A , tak by to mohlo jít, ale bude to asi jen takové lepení - pokud jsi ještě nevařil litinu nechal bych to odborníkům - vařil jsem spodní dvirka u kotle a to byla rovná plocha a eeeeeee, dal jsem to kamošovi a ten mi to zavařil doma u mě tím samým čím sem to dělal já - pohrál si s přípravou / oboustraně vybrousil šlic, předehřev, vařil postupně na přeskáčku - kvůli pnutí, chladil pod plamenem.. no nebudu zdržovat - držíto, je to rukama , zkus a uvidíš...hodně štěstí

hodnocení

litinu jsem nevařil, ale za zkoušku nic nedám,"je to jen věšáček" jenže nemohu ho nikde sehnat

tehda před cca 10 léty stál okolo 40,-kč

kejki

Slonbohnjhn má pravdu, lepší slepit. Pokud to má držet, tak epoxy a je pokoj.

hodnocení

jenže to lepidlo bude drahé jako "chrochro",asi že

kjanik112*
hodnocení

0x

Radíme svému kolegovi.Litiny je mnoho druhů,snad bude tato dobře svařitelná.Pro elektrodu je materiál hodně slabý-já bych elektrodu na litinu otloukl a použil ji jako svářecí drát k autogenu, a přidal bych borax, vařil bych to jako mosazí.

hodnocení

tak výsledek mám?

... a katastrofa! *sok*

jen se zapálil oblouk,tak to šumělo,pěnilo a doslova to rozžhavilo, to snad nebyl ani nějaký lit. odlitek, ale nějaká slitina nějakého bordelu

zkoušel jsem nejdříve test tou lit. elektrodou na tom svěráku a krásná housenka :)

jabraka*
hodnocení

0x

Také jsem si říkal,že to spíše bude nějaký bronz podle té fotky.Kdo by takový věšáček vyráběl z litiny?Vždyť by jen forma přišla na pěkné peníze.Na litinu vždy bývali ve fabrice tak dva,co to uměli.

JABRAKA

jirbar*

V těch dnešních slitinách se nevyznám. Povrch je nějaká patina ale lom je stříbrný. Litina by byla šedá. Je to něco jako se odlévají různé šasi dětských hraček. Poměrně křehké.

cyril*

Na odlitky z bronzu není třeba formy?

jendas*

Pokud jde o svařovaní litiny tak ta by se měla předehřat až na 600°c v peci a potom svařit. Potom postupně nechat vychladat.V litině je velky obsah uhliku.Normalní ocel třidy 10 a 11 ma podstatně meně a proto jdou svařovat normalně elektrodama.Eletktrody mají vždy lepší material než material ktery svařujete.

hodnocení

pro Jabraku

s tím bronzem to možná asi něco společného bude mít, protože jakmile se to rozžhavilo, tak to bylo opravdu jako bronz

ta vrstva patiny zmizela a zůsatlo to jakoby do bronzova

škoda že jsem to torzo vyhodil

P.S. a čím se např. svařuje bronz, jetsli to vůbec jde?

jjjj

Bronz se svařuje běžně - např. MIG / MAG a vaří se bronzovým drátem...

ar*

A taky se pájí na tvrdo mosazí.

kjanik112*
hodnocení

0x

Existovaly elektrody na bronz-nevím, jak je to dneska.Ale bronz je možno spájet na měkko, tedy scínovat, stejně jako mosaz, nebo měď.

lipt*
hodnocení

0x

Už je pozdě, asi to litina nebyla . . . .

Kdysi dávno jsem litinu (ocelolitinu) "svařoval" pomocí pístních kružků. Mlýnek na maso funguje takto svařený již 33 let a "sáně" pod čerpadly s el. motorem či různé převodovky taktéž - tedy nevím, zda-li těch 33 let - ty doma nemám .-)

Lipt

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]