Nejste přihlášen/a.
Zcravím , občas mi myčka vyhodí proudový chránič (máme PFL6 -16 A) . Po cca 1 -2 hodině jde opět nahodit jistič a funguje .
Pokud zapojím do zásuvky na proudovém chrániči myčky rychlovarnou konvici , žádný problém a funguje.
Myčka funguje na jiném normálním 16A jističi bez problémů ...
Děkuji za názory
Myčka je Beko DIS28120
Pravděpodobně topné těleso. Tam je ta elektrika vodě dost blízko a s předstihem než těleso odejde tam proniká vlhkost.
Je tam svod. Nejspíš bude menší než zhruba 10 kΩ. Dá se zjistit ohmetrem jakéhokoli multimetru. Odpojovat jednotlivé části, až zmizí. Také to tipuju na topné těleso. Nemusí téct. Může se tam vytvořit trochu vodivá sůl. Tipování ale nemá význam. Po odkrytí to bude jasné.
No neviem, mnoho tych poruch je typu, ked sa neprejavia za studena a tiez nie pri tych mikroamperoch, ktore tam pusta multimeter. Vhodnejsie je merat unikajuci prud do PE citlivym kliestovym pristrojom.
Jelikož se tohle často děje u starých bojleru a pracek a myček, tak to bude pravděpodobně spojené s topnou spirálou. Buď jí Vyměňte anebo kupte novou myčku, tahle bude mít asi už hodně let za sebou? Případně to proměřit ohmetrem, na vybavení 30mA chrániče stačí obvykle i 25 mA. Odpor 6k8 vykopne tento chránič, pro představu.
Máte tvrdou vodu? Dával jste sůl do myčky?
Ty chrániče spínají už od proudu 20 mA.
Já osobně bych myčku zapojil bez chrániče, dotýkat se kovu myčky při ohřívání, kdy vybaví chránič, a druhou rukou radiátoru současně asi nikdy nebudu A i tak by to mělo být neškodné, protože vodič PE je stále připojen.
Samozřejmě tuto radu nemůžu nikomu dávat veřejně, takže tento můj názor v rozporu s předpisy ignorujte.
Uplne nezmyselna rada, chranic spravne reaguje na nejaky unikajuci prud. To je jasny priznak poruchy, ktora ak sa neriesi, skonci vacsim problemom, napriklad umyvacka pretecie alebo v nej odide riadiaca doska.
Jedine, s cim sa da ciastocne suhlasit je fakt, ako aj vacsi chybovy prud sa spolahlivo vrati cez PE vodic a nebude nebezpecny pre obsluhu.
Na vině bude možná zásuvka myčky. Odšroubujte kryt a překontrolujte kontakty vodičů. Proudový chránič pravděpodobně reaguje až se zpožděním, kdy se nějaký uvolněný kontakt nahřeje. Když vystydne, vše pak zase funguje.. Nejsem elektrikář, ale takto podobně se mi chovala trouba. Výměna proudového chrániče samozřejmě nepomohla.
Chranic reaguje na unikajuci prud z L do PE, pracovny prud medzi L a N, aj ked je zly kontakt mu nevadi.
ingjirimares: opravdu nejste elektrikář a doporučoval bych vám aby jste nikdy nedělal nic s elektřinou, když jí vůbec nerozumíte. Pozvěte si na vše elektrikáře.
Jen tak mimochodem. Pokud dáte do jedné wago svorky L a N, tak akorát vytvoříte zkrat, ale proudovému chrániči to bude úplně jedno a nevypne. Tedy pokud ho nemáte kombinovaný s jističem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.