Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím odizolovat kabely

Od: jung odpovědí: 29 změna:

Ahoj,

sháním doporučení od vás, co zakoupit na odizolování kabelů (CYKY, JISTY, ...) různých průměrů. Hrozně moc, moc děkuji.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Můžu doporučit tento nůž na tenčí kruhové kabely (do 16 mm), zvládne právě dobře i ten tenký JYSTY a CYKY cca do 5x2,5. Na silnější pak existuje větší verze (mám obě).
kleste-odizolovaci.heurek/...

hodnocení

3x

Koupil jsem před asi 10 roky kleště Knipex 1386200 a plná spokojenost při obnově elektroinstalace rodin. domku i údržbě. Jsou dražší, ale

multifunkční .

V 52-53 vteřině, jak nařízl kabel, aby ho svlékl? Těmito kleštěmi asi ne?

Díky.

Stejnými kleštěmi lze obkroužit vrchní izolaci a následně stáhnout. Jedna z funkcí, kterou jsem si v prodejně vyzkoušel jako první. Uspěl jsem napoprvé. Původně jsem chtěl koupit jiné, levnější, právě jen na stahování izolací.

hodnocení

3x
Jokari (a i jeho mutace) na kabely jsou dobré, ale nepoužitelné na odizolovavani kabelů v instalačních krabicích... Tam používám lámací nůž malý. U obou je třeba naučit se citu aby nedošlo k prořínutí izolace vodiče. Jen tak pro zajímavost:cca před 45 jsem pracoval v montážní firmě a tam se originální Jokari dědilo z chlapa na chlapa. Pak si firma začala vyrábět tyto nože pro svoji potřebu a myslím, že byl i lepší než originál , ten řezný nožík byl uložen v mosazném ložisku, design stejný. Na noži byl nápis :"jen pro vnitřní potřebu".

Vy jste pracoval v ZPA? ;)

Pracoval...
qasil

před lety jsem v ZPA fasoval kleště podobné těmto : http://6b.cz/F1Tl Měly břity složené z cca deseti planžet které se přizpůsobily i několika drátům najednou. Bohužel mi je někdo v tušimicích ukrad. Podobný systém jsem už nenašel.

Cca před 45 lety se běžně na hale používaly maďarské zdrhovačky na odizolovávání vodičů a pak se teprve objevil český ekvivalent ve dvou velikostech... Ty větší uměly zdrhovat do průřezu cca 6mm2.. Už jsem je našel: TONA Hlinsko.

hodnocení

3x

Doplním mikihans, hiawata...pro krabice jsem si oblíbil nůž s botičkou, je jich nepřeberné množství , co se týče výrobců a provedení. U botičky má oboustranné ostří, dá se řezat k sobě i od sebe, a to v krabicích potřebujeme. Na odstranění pláště kabelu v krabici je vynikající...Je s ním mnohem bezpečnější a rychlejší práce, než s odlamovacím...a další, mnou používané

Ten mám taky, na CYKYny v podomítkových krabicích je super. Já vlastně používám dohromady tak 4-5 různých nožů, každý se hodí trochu na něco jiného :-D

A pamatujete ještě tyto kleště, když se u nás poprvé objevily? Původně černá izolace, nastavení délky odizolování vodičů, náhradní čelisti v balení... A pro drátování CYA vodiči je výborné toto provedení - odizolování, krimpování dutinek...

Jelikož mi ještě není ani 30 a elektrikařinou se živím zatím 7 let, tak nepamatuju :-D
Ale díky za tip na ty co v sobě mají i lisovací kleště na dutinky, určitě si je někde vyzkouším, sice nedrátuju rozvaděče často, ale když jo, je neustálé přehazování kleští docela opruz *smich*

nonek, tyto kleště mám taky, dokonce dvoje, s různými velikostmi nožů.

nonek - Jo, mám taky dvoje (0,5mm - 1,5mm a 1,5 mm - 4 mm). Bůhví proč se jim říkalo "maďarky" *nevi*. Ty menší trhaly dráty, takže se moc nepoužívaly. Ty větší používám dodnes, ale do krabice se moc nevejdou.

olinl
hodnocení

2x

Používám obyčejný "odlamovací" Odlamovací nůž EX/... , chce to ale cit a praxi, lehce se s tím dá pořezat. On se celkově hodí na kde co (řezání fólií, sádrokarton, guma, papír, slabší plast..) a když se ztupí, buď ostří nabrousím nebo odlomím část břitu.

Taky jsem používal odlamovák, do té doby, nežli jsem poznal lepší metody.

Odlamovací nůž používám jen v nouzi nejvyšší. Hodí se skutečně na kde co, ale na kabely není ideální. Mimo pořezání hrozí naříznutí izolace jednotlivých vodičů. Holit s ním třeba 50 klabelů v rozvaděči by byl docela vopruz. Na kabely používám už nějakých 40 let mikihanzem uvedený nůž "jokary" (tehdy jsem ho dostal od švícarského elektrikáře, který tu byl na jakési montáži, mám ho dodnes).

hodnocení

1x

Používám stejné, jako Miky, kolega zase podobné.

Tady bych rád doplnil, tyhle používám taky. Ale ten nůž v mém odkazu je na odizolování hlavní izolace kabelu, ty kleště z odkazu jsou na odizolování konce jednotlivých vodičů, jedná se tedy o dva doplňující se typy nářadí :)

Ano, souhlas, taky používám dvoje,.

majkl78
hodnocení

0x
Pouzivam jokara klasiku nebo od Milwaukee kleste 6 v 1. Kabel oholim, draty odizoluji a staci mi jedny kleste.

riva
hodnocení

0x

Naši nepřizpůsobiví spoluobčané používají na odizolování kabelů, které nikomu nepatří, táborák.

mnd®

kde se dá sehnat kabel které nikomu nepatří? Taky si tam zajedu.

mnd, to ví jen cikáni a podobní lidé...

hodnocení

0x

tam nějak postrádám to odizolování kabelu, vidím jen odizolvání jednotlivých vodičů :)

To vidíte správně. Patřilo to pod příspěvek milancukrar.

hodnocení

0x

Na menší kablíky (menší průřez) používám i toto : euroking.cz/...

Mám i větší provedení, ale chce to mít tak trochu cit.. Taky to funguje... Ale na ojedinělý kablík než bych si pro to, či jiný nástroj došel... Tak malý ulamovák nosím u sebe... Asi je to o rutině...Ale mám rád třeba tyto kleště : bo-import.cz/...

Jsou návykové a už bych bez nich byl nerad. Nemusí se přehazovat nástroje v ruce a dobře se drží. Používám je cca 15 let jako profesionál a za tu dobu jsem dvoje oddělal...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lisovací kleště

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]