Nejste přihlášen/a.
Prosim Vas o radu,jsem zacatecnik v peci o bazenovou vodu.
Minuly rok se mi v bazenu udelaly pravdepodobne rasy. Pouzila jsem od sava chlor sok a pote vlockovac. Rasy sedly na dno bazenu,ktere jsem vysala a bazen vypadal pekne. Jenze i po 3 tydnech, co jsem testovala bazenovou vodu pomoci kapickoveho testu od hecht na ph a chlor,tak se mi stale ukazovalo nadlimitni mnozstvi chloru. Je mozne,ze i po takto dlouhe dobe bylo diky chlor soku stale velke mnozstvi chloru? Davku jsem stanovila podle navodu a objemu bazenu. Cetla jsem,ze je ve vode volny a vazany chlor. Nemohl chlor sok zpusobit trvale zvyseni hodnoty? Jak bych pak ale mela vodu testovat,abych mohla chlor doplnovat?
Dekuji za radu
3x
Vázaný chlor je poněkud široký pojem, pokud je vázaný v chloridu, je neškodný, pokud je vázaný v chlornanu, je toxický podobně jako volný chlor. Nechce se mi ale věřit, že by v bazénu chlornan či chlor vydržel 3 týdny (při správném dávkování). Zkusil bych pořídit jiný test. Každopádně pokud vás z bazénu nepálí oči nebo nemáte jiné potíže, tak bych nad tím mávnul rukou.
2x
Po desítkách let, co máme bazén, dospěla jsem k tomu nic neměřit. Není na to spolehnutí, nebo je to mojí hlavou, vždy jsem naměřila nesmysly. Roky dávám na začátku sezony lžíci skalice modré a dál ošetřuji Savem, podle počasí. Když jsou vedra, tak častěji. Pouze jednou jsme meli řasy, to když jsme odjeli a staral se syn, který málo filtroval.
Protože jsem vám řádně neodpověděla na váš dotaz, ještě doplním, že dcera se zetákem vodu v bazénu solí, pořídili si digitální měřič. Když jsem se o něj zajímala, řekli, že mi klidně věnují ten jejich s tím, že je na dvě věci.
0x
Máme bazén už 18 let. Po napuštění bazénu (studna) zachloruji silnou dávkou chlor šoku. Pak 1 x týdně zachloruji chlor šokem udržovací dávkou, přes noc nechám zapnutou filtraci. Totéž preventivně po silném dešti (nekrytý bazén). Do plováku postupně doplňuji tablety 5 v 1. Pokud se voda začně "bělat" přidám flokul, nebo projasňovač a opět přes noc filtruji. Pak druhý den odsaji kal. Někdy nutno vícekrát a někdy raději i vodu s kalem pustit mimo bazén (filtr - proplach, výplach). Pak dopustím vodu. Pokud začne zelenat (řasy) silně zachlorovat a filtrovat. Měření čehokoliv jsem nikdy neprováděl. Pouze nutno dávkovat předepsané množství chemie a pouze večer. Druhý den už běžně užíváme. Zatím nikdy žádné zdravotní problémy nebyly. Filtraci a čerpadlo je zapojena v okruhu slunečního kolektoru, z něhož elektronický termostat zapíná automaticky po ohřátí vody v kolektoru čerpadlo. Takže filrace je v činnosti cyklicky stále v závislosti na teplotě vody v kolektoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.