Nejste přihlášen/a.
Vlastním trafosvářečku Jas 90 a mám problém ve nesnadném zapalování elektrody. Je nějaká možnost toto zlepšit?
Které typy elektrod jsou nejvhodnější? Vývoj jde kupředu a je možné, že o elektrodách jsem se nic co mi mě zajímalo nedozvěděl. Děkuji za zprávy.
Předpokládám, že používáš "suché" elektrody k tomu určené... Tedy rutilové! JAS90 je obyčejné svařovací trafo, kde už musela být určitá zručnost k zapálení oblouku, nicméně vývoj šel dál a trafo nahradí každá stejnosměrná svářečka alias invertor, už ten z Lidlu v hodnotě cca 2K jsi zcela velmi dobře nahradí a to je svářečka na hranici svářecího přístroje a hračky...
Mámstejnou starou trafo svářečku a teď jsem s ní dva dny svařoval traverzy. A se zapalováním oblouku jsem neměl problémy. Ale taková odpověď ti asi moc nepomůže.
Ale zase co čekáš za rady na takto obecnou otázku?
Co si vybavuju, tak v blízkosti svářečky nesmí být kov, aby neovlivňoval funkci trasformátoru.
Vzpomínej kdy naposledy svářečka fungovala bez problémů a jaké změny jsi po tomto termínu dělal se svářečkou nebo v jejím okolí?
Vem svářečku k někomu a vyzkoušej svařování jinde. Tím zjistíš jestli je chyba ve svářečce (chyba se projeví i při svařování jinde) nebo je chyba v tvojí elektroinstalaci nebo umístění svářečky (pokud jinde bude svářečka fungovat bez problémů).
Taky si můžeš koupit pár kusových rutilových elektrod pro svařování střídavým trafem. A zase budeš porovnávat tvoje "staré" elektrody s nově koupenými elektrodami.
Třeba ti někdo podstrčil nevhodné elektrody a ty se s nimi snažíš svařovat. Třeba ti někdo za svaření nečeho dal elektrody co měl doma a ty darované elektrody prostě nejsou určené pro tvoji svářečku.
Musíš zkoušet, hledat a vylučovat jednotlivé možnosti.
Málo informací, tak budu "číst mezi řádky".
"... mám problém ve nesnadném zapalování elektrody" = nepíšete nic o udržení oblouku a samotném svařování, takže oblouk asi hoří a svařovat jde - to by naznačovalo, že nastavené parometry a svářečka jsou asi v pořádku.
"Které typy elektrod jsou nejvhodnější?" = Na trafo bez usměrňovače s rutilovým nebo kyselým obalem. Na krabici s elektrodami je značení, že jsou na střídavý proud (ležaté S, vlnovka). Oblouk se lépe zapaluje s rulilovými.
U rutilových elektrod NEoklepávat konec elektrody. Pokud se při zapalování oblouku dotknete jádrem (kovem) elektrody svařence, tak se většinou elektroda přitaví, proto je třeba elektrodou "škrtnout" a jemě ji oddálit. Ale rutilová elektroda má vodivý kráter, proto se konec neoklepává a obalem se jemě dotkneme svařence, oblouk se pří tom sám zapálí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.