Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trafosvářečka Jas 90

Od: vlastask® odpovědí: 8 změna:

Vlastním trafosvářečku Jas 90 a mám problém ve nesnadném zapalování elektrody. Je nějaká možnost toto zlepšit?

Které typy elektrod jsou nejvhodnější? Vývoj jde kupředu a je možné, že o elektrodách jsem se nic co mi mě zajímalo nedozvěděl. Děkuji za zprávy.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Předpokládám, že používáš "suché" elektrody k tomu určené... Tedy rutilové! JAS90 je obyčejné svařovací trafo, kde už musela být určitá zručnost k zapálení oblouku, nicméně vývoj šel dál a trafo nahradí každá stejnosměrná svářečka alias invertor, už ten z Lidlu v hodnotě cca 2K jsi zcela velmi dobře nahradí a to je svářečka na hranici svářecího přístroje a hračky...

hodnocení

2x
Na trafo musí být elektrody na střídavý proud, nejčastěji z rutilovym obalen.
Elektrody před svařováním vysušte, teplota a doba sušení musí být uvedena na obalu elektrod.

111®
hodnocení

2x
Jak je svářečka připojena přímo do zásuvky nebo na prodluzku jaký průřez a jaká délka?

hodnocení

2x

Mámstejnou starou trafo svářečku a teď jsem s ní dva dny svařoval traverzy. A se zapalováním oblouku jsem neměl problémy. Ale taková odpověď ti asi moc nepomůže.

Ale zase co čekáš za rady na takto obecnou otázku?

Co si vybavuju, tak v blízkosti svářečky nesmí být kov, aby neovlivňoval funkci trasformátoru.

Vzpomínej kdy naposledy svářečka fungovala bez problémů a jaké změny jsi po tomto termínu dělal se svářečkou nebo v jejím okolí?

Vem svářečku k někomu a vyzkoušej svařování jinde. Tím zjistíš jestli je chyba ve svářečce (chyba se projeví i při svařování jinde) nebo je chyba v tvojí elektroinstalaci nebo umístění svářečky (pokud jinde bude svářečka fungovat bez problémů).

Taky si můžeš koupit pár kusových rutilových elektrod pro svařování střídavým trafem. A zase budeš porovnávat tvoje "staré" elektrody s nově koupenými elektrodami.

Třeba ti někdo podstrčil nevhodné elektrody a ty se s nimi snažíš svařovat. Třeba ti někdo za svaření nečeho dal elektrody co měl doma a ty darované elektrody prostě nejsou určené pro tvoji svářečku.

Musíš zkoušet, hledat a vylučovat jednotlivé možnosti.

hodnocení

2x

Máte doma opravdu trafo Jas90 nebo Js 90?

U mé co mám doma tj. Js 90-2 je zapojena na dvě fáze.

Bylo by dobré zkontrolovat jak má být zapojena ta Vaše.

patmat
hodnocení

2x

Málo informací, tak budu "číst mezi řádky".

"... mám problém ve nesnadném zapalování elektrody" = nepíšete nic o udržení oblouku a samotném svařování, takže oblouk asi hoří a svařovat jde - to by naznačovalo, že nastavené parometry a svářečka jsou asi v pořádku.

"Které typy elektrod jsou nejvhodnější?" = Na trafo bez usměrňovače s rutilovým nebo kyselým obalem. Na krabici s elektrodami je značení, že jsou na střídavý proud (ležaté S, vlnovka). Oblouk se lépe zapaluje s rulilovými.

U rutilových elektrod NEoklepávat konec elektrody. Pokud se při zapalování oblouku dotknete jádrem (kovem) elektrody svařence, tak se většinou elektroda přitaví, proto je třeba elektrodou "škrtnout" a jemě ji oddálit. Ale rutilová elektroda má vodivý kráter, proto se konec neoklepává a obalem se jemě dotkneme svařence, oblouk se pří tom sám zapálí.

hodnocení

0x

Pokiaľ používate správne elektrody a predtým to nerobilo,tak dajte zváračku do servisu. Pokiaľ je trafo usmernené,tak zapaľovanie oblúka zlepší vhodná tlmivka .

hodnocení

Je připojena originálním kabelem v délce asi 2 metry.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak svařovat elektrodou

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]