Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatí se fixace od ČEZ na tři roky?

Od: roland® odpovědí: 20 změna:

Včera mě od ČEZ přišlo oznámení o změny cen za elektřinu a možnost fixace na další tři roky.Vyplatí se fixace na tři roky? Cena v mé distribuční sazbě D02d je 7,464 Kč/kWh s DPH p dobu zří let.

Jak jste na tom vy? Máte lepší nebo horší nabídku? Nebo nefixujete raději vůbec?

Děkuji za odpovědi

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majkl78
hodnocení

2x
Ber dokud to jde. Elektrina kvuli Fialovy, CEZ a cele bande nenazrane na burze - nepujde dolu. Treba my jsme ted v najmu a majitel nas neupozornil, ze změnil smlouvu na spot, tim padem kdyz chceme prejit jinam, tak vychazi cena 9800kc mwh...
Fixuj.
xyvb
Fix se v mnoha pripadech nevyplati. Kontrakty na 24 a 25 jsou vyrazne nizsi nez jsou ceny ted. Ve firme jedeme dle spotu a lepsi vec se bam v dnesni dobe stat nemohla. Byt na fixu platime mnohem vice
majkl78

Spotove cena je mezi 200-300 euro kdyz pridam dodavku jsem na 10 Kč...tak co tady vykladas sasku.

Spot může být mnohem lepší než fix, ale to se musí zákazník starat. Například navařit v neděli na tři dny, nebo vařit večer na další den, pračku nebo myčku zapínat, když elektřina stojí 50-60eur a neprat, když stojí 300 eur. Svým postojem a přístupem může mít elektřinu levnější než kdy jindy a to se u fixu říct nedá.
majkl78
Jo a budu varit a prat podle aktualni ceny elektriny...to je komfort. Vas by chtela kazda zenska doma. Respektive tipuji ze zijete sam :)
Přesně tak. Ono ten noční proud, jak ho známe dnes s rozvojem chytrých sítí přestane existovat. Bude jen přebytek energie, která bude levná nebo naopak nedostatek a ta bude dražší a ta bude motivovat lidi nebo chytré spotřebiče, například elektromobily brát jen tu levnou elektřinu. Jenže u nás kvůli zkostnatělému ČEZu a vládě to ještě potrvá hodně dlouho... A tipujete špatně.

hodnocení

1x

V současné době je cena tak nestabilní, že dlouhodobá fixace nemá žádný význam. Když cena klesne, tak se fixace nevyplatí, když stoupne, tak ji dodavatel zruší, jako se to stalo nedávno. Jak se ukázalo, tak na dodržení smlouvy není nárok.

hodnocení

0x
My nefixovaní se smlouvou na neurčito ji máme levnější. Fixace se nemůže vyplatit, a taky se nevyplatí.

V loni vzáří jsem zafixoval elektřinu u ČEZu na tři roky. Myslíte že máte elektřinu ted levnější?

Přesně tak fixace se nevyplatí v "normálním" režimu jaký byl před covidem a válkou.Ted je to opravdu loterie a může to být průser nebo i výhra...Protože monetálně nikdo neví co bude za hodinu a to doslova

Před covidem jsem jel ve spotovým tarifu to byla paráda.Pak se to začalo sypat..tak jsme to zafixoval a paráda...3 roky "klid" za opravdu luxus cenu když to porovnám s tím co je dnes

Kdybych dala loni, když se to tu probíralo, na rady nefixovat, to bych si dala!

Málokdo se může pochlubit tak luxusní výší záloh na elektřinu a plyn v baráku a ještě mi vraceli. Ještě dva roky budu mít klídek. I kdyby snižovali ceny, jako že se to nestane, já jsem spokojená s tím co mám.

Kdo se zafixoval loni za nějakých 50eur, tak to může mít teď výhodné, pokud mu i přesto dodavatel cenu nenavýšil, jak se to běžně dělá. Další věc je, že fixace, kdy ceny skáčou hodně nahoru, tak tam si dodavatel musí chtě nechtě započítat riziko, protože kdyby vám zafixoval pro vás výhodně, on prodělal. Navíc on dnes dobře ví, jaké jsou ceny kontraktů na roky 23,24,25, takže pro vás tu elektřinu může nakoupit už dnes. Ale může přijít další větší skok a prostě tu elektřinu mít nebude, protože si ji musí zamaržovat a tohle riziko přenese na fixovaneho zákazníka. Proto dlouhodobě vyjde vždy levněji smlouva na neurčito. Ano, platím víc oproti loňsku, ale ani zdaleka o tolik víc než lidi, kterým letos skončila fixace. Příští rok nečekám zvýšení, protože můj dodavatel má pro stávající nakoupeno za ceny loňska, predlonska a předpředloňska, tedy nějaké dlouhodobé průměrné ceny.

hodnocení

0x
Roland
Taky mi to přišlo od ČEZU, mám to přesně tak jako vy.Já fixuju.Platil jsem zálohy 1200,zvedl jsem to na 2000.

mnd®
hodnocení

0x

Jaká fixace když můžou zvednout zálohy? Nebo nezvednou zálohy ale budete doplácet víc.Fixaci máte pouze na měsíční poplatky ale ne na roční vyúčtování.Co máte ve smlouvě? Podle D02d je to něco kolem 2+kk.Ono se to stejně zase ještě zvedne a to jak elektřinu tak i za plyn.Bohužel s tím nic nenaděláme a budeme jen platit.Přečtěte si smlouvu nejlépe dvakrát o té fixaci a potom i internet napoví že je to vlastně hloupost.

Fixace nemá žadný vliv na zálohy!
Fixace znamená, že platíte po celou dobu smlouvy o fixaci stále stejnou cena za 1 kWh. Když ji nemáte, tak vám tu cenu může dodavatel kdykoliv zvednout a pak i zálohy, abyste neplatil přiliž velký doplatek. Pokud se vám vyžší zalohy nelíbí, ale chcete velký doplatek, tak vám dodavatel většinou dovolí zálohu snížit.

mnd®

...zálohu snížit *haha* to je komedie.A ve finále zaplatím xxx rovnou.

hugh
hodnocení

0x
Čistá loterie, která může vyjít a nemusí. Samozřejmě borci, kterým dojeli fixace loni v létě a v září 2021 si bez vědomí čehokoliv fixli na další tři roky (tak jako to dělali vždy) se teď cítí jako mistři světa a věštci. Ti, kterým dojeli fixace jen o pár měsíců později už o tento pocit vlivem události přišli. Může se stát, že když teď zafixujete, že třeba vyděláte. Taky se může stát, pokud energie vyletí cenově do vesmíru, začnou masově krachovat firmy a normální lidi budou už v takových lejnech, že to nebudou moct platit a budou velké stávky a protesty, že stát urychlí výkup zbytku ČEZu a cenu srazí zpět. Ač to od této vlády příliš nečekám. Lidi totiž můžete dřít, jen pokud z nich můžete ještě něco sedřít. Pak by byly tyto současné fixy velmi nevýhodné. Bude záležet na x faktorech, včetně toho, jak rychle se uklidní situace na UA, jak to bude s plynem atd. Nejpozději za dva roky nakonec dojedou ty super levné fixy úplně všem a pokud nenastane nějaký zvrat, tak ten naráz do cenové zdi je čeká taky. Pokud do toho zásadně dřív nebo později nešlápne stát, neuteče vysokým cenám energií nakonec pravděpodobně nikdo.
petrovic

10, 15 let jsme tu meli prumernou cenu za 1kW ve vysokem tarifu 5kc/kW? Mam pravdu, nebo se pletu? Beru smlouvy na dobu neurcitou. Jednotarifni sazby. 10, 15 let zpet jste vydelaval polovinu toho, co dneska ze? Dnes jsou platy uplne nekde jinde. Kazdy barak, byt na hypoteku, nove, nebo zanovni auta pred barakem. Vetsina lidi minimalne jedenkrat do roka dovolena. A co se stalo ted? Ted prislo zdrazeni elektriny dejme tomu po tech 10 letech v mem pripade na 7,50kc/kw. To je cena vcetne stale platby, jistice a distribuce. Takze me osobne to skocilo o 2.50Kc. Hruza? Vubec ne. Myslim si, ze celkem normalni cena na dnesni pomery ve smyslu prijem, vydaje. Dnesni hodinovka za m2 omitek, sadrose atd. Je taky uplne nekde jinde nez pred 10 lety. Mnoho lidi ma dnes mobily v hodnote jedne vyplaty pred deseti lety. Takze ano, 7.50 se mi osobne zda tak dobra cena, ze jsem ji fixnul na 3 roky. Bude totiz hur.

Přesně tak, borci jsou to teď, ale že dlouhé roky elektřina klesala a oni platili fixovanou cenu, tak jim to moc nevychazelo. A až skončí komoditní cyklus, budou stále platit dražší, pokud bude cena klesat nebo dostanou další smlouvy, tak vysoké, že se jim přetočí panenky, pokud el bude dále růst. A to jsem tu několik let psal, že nejlepší fixace jsou akcie ČEZu. Dividendy každý rok pokryjí celoroční spotřebu a když poroste cena El do výšin, vydělají také na kurzu. Kdo se tímto způsobem zahedžoval, je větší borec a nemusí vymýšlet fixace, mimochodem u nejdražšího dodavatele, který tu je.

tebi
hodnocení

0x
Ano, vyplatí, poznáte to jednoduše - když se všichni prodejci předhánějí s fixací, tak se nevyplatí, pokud ji nenabízí nikdo ,tak se vyplatí. Energie zdraží na podzim a rozhodně v době války dolů nepůjde. Já bych si fix dala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]