Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v teplech chleba často chytne plíseň. Jak ho mám uchovávat. Děkuji.
Koupíme celý chleba, doma nakrájímě na črvrtky, jednu necháme zabalenou v látkové utěrce, zbytek jde do mrazáku.
Rady jsou na internetu, chleba v mrazáku a tak to také zůstane.
Zrovna na mě teď vyskočilo doporučení z internetu že dávat chleba do mrazáku je to nejhorší co s ním mohu udelat
kenav ... přesto spousta lidí strká pečivo do mrazáku a nebo kupuje v řetězcích rozpeky, co jsou čerstvé hodinu po vytažení ze salamanderu a v poledne jsou jako šutr.
Já kupuji jen tolik, kolik sním.
Není důvod žmoulat gumáka z mrazáku, když si člověk druhý den opět zajde pro čerstvý.
Jakou to má logiku strkat do mrazáku?
Pro Gumidek - pokud se zamrazí čerstvý chléb, nebude z něj "gumák". Moc mi to hlava nebere, ale je to opravdu tak, ověřeno. Samozřejmě se musí nechat rozmrazit. Dokonce jsou stále i křupavé kůrky, tak jak je známe u chleba čerstvého. Pokud bych vám dal na stůl rozmražený chléb z mrazáku a tvrdil, že je čerstvý, vy byste to nejspíš nepoznal a já bych se ani moc necítil jako lhář. Někdy si to zkuste.
To otočení naruby zaručí dokonalou výměnu vzduchu v tom pytlíku, takže bych tomu věřil. Skladování chleba je boj mezi tvrdnutím a plesnivěním. Přikrytý utěrkou určitě nezplesniví, ale asi ztvrdne dřív, než v tom igelitu. Chleba tvrdne tím, že se z něj odpařuje voda, takže když je v igeliťáku, tak ten vzduch v tom pytlíku má v létě vysokou teplotu a vlhkost, což jsou pro plísně ideální podmínky. V zimě je mnohem menší vlhkost a taky znatelně menší teplota, takže to tak nehrozí.
Podle výzkumu publikovaného v tisku se už za pár hodin chléb a pečivo vložené do plastového obalu je infikováno plísní, ovšem vložené do alternativního papírového sáčku (Lidl,Kaufland atd.) za pár dní sice nezplesniví ale ztvrdne. Řešením je vložit tento sáček s chlebem do mikrotenového sáčku, když chléb každý den aspoň na chvíli vytáhneneme a ukrojíme krajíc, dva, vydrží bez plesnivění přes týden. Papírový sáček vychytává mijriskopickou vlhkost a brání plísním v růstu.
Kupuji jen čtvrtku a dávám ji úplně dolů do lednice.Za dva tři dny snězeno,tak koupím další.Obchod mám cca.150m od domu tak tam stejně chodím každý den v sedm ráno pro snídani.
Begi25: Jestli je Brno vesnice,tak to jo.A jak píše i maky,tak i v Bille se dají koupit už nakrájené.To stejné,když v obchodě u baráku nemají malej knedlík,tak prodavačka nemá problém rozkrojit velkej napůl.
Nechat na kuchyňské desce bez žádného sáčku. Vydrží dlouho a bez plísně. Nutné je vždy odřezat před použítím zatvrdlý povrh asi 0,5 cm. Pod tím je to už měkké a k jídlu.
vy máte potřebu chránit chleba před lítajícím hmyzem? (to jako proč proboha? - samozřejmě, do pečiva se můžou dát moučný moli, ovšem to se bavíme o delší době než pár dní, a sítě by proti nim beztak nepomohly)
Denně se mi v kuchyni objeví moucha. A když venku vidím po čem lezou...vám to nevadí? Mně ano. Vás to dělat nenutím.
to sem čekal, moucha..., ne, to mi fakt nevadí, když si mi moucha případně sedne na chleba (nebo jinou poživatinu), mouchy (ty velký) zabijim, pač mě sere jejich bzučení (já teda mouchy venku ani moc nesleduju, ale na co tak strašně hroznýho si asi můžou sednout, resp. čim se živit, aby to v takovym minimálnim množství (jaký na jídlo přenesou) muj imunitní systém v pohodě nezvládnul?, jistě v nějaký patogenama zamořený oblasti bych byl zřejmě opatrnější, ale praxe mnoha desítek let ukazuje, že mouchy u nás pro relativně zdravýho člověka žádný ohrožení neznamenají)
to je zvláštní, že tu teď nikdo nekomentuje, jak je ta dnešní doba vymknutá z kloubů, jak už sou lidi tak zblblý a zchoulostivělý, že jim vadí moucha na jídle... - ale tenhle oblíbenej narativ se halt uplatňuje na jinejch tématech...
Úplně nejzákladnější rada je: Nesmíte vzít chleby do ruky. Musíte ze sáčku vysunout jen kousek, který uříznete. Z rukou na něho přenesete plísně a kvasinky, proto se ho nesmíte dotknout. Kluci, kteří jeli na loď, nakupovali chleba přímo u pekaře a hned do sáčku, aby ho nikdo nekontaminoval. Já nedávám na mrazák, ale do ledničky ano. Bez doteku a v lednici vydrží klidně téměř týden.
kejikl, máte pravdu, ale nevím, čím to je, ale když vytáhnu ze sáčkui a zas ho tam dám, zplesniví. Když ale ho v sáčku držím, nezplesniví. Jinak bych to fakt nepsala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.