Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Chleba plesnivějící

Od: huppi® odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, v teplech chleba často chytne plíseň. Jak ho mám uchovávat. Děkuji.

 

 

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x

Koupíme celý chleba, doma nakrájímě na črvrtky, jednu necháme zabalenou v látkové utěrce, zbytek jde do mrazáku.


doplněno 30.06.22 18:05:

Rady jsou na internetu, chleba v mrazáku a tak to také zůstane.

kenav

Zrovna na mě teď vyskočilo doporučení z internetu že dávat chleba do mrazáku je to nejhorší co s ním mohu udelat*sok*

kenav ... přesto spousta lidí strká pečivo do mrazáku a nebo kupuje v řetězcích rozpeky, co jsou čerstvé hodinu po vytažení ze salamanderu a v poledne jsou jako šutr.

Já kupuji jen tolik, kolik sním.

Není důvod žmoulat gumáka z mrazáku, když si člověk druhý den opět zajde pro čerstvý.

Jakou to má logiku strkat do mrazáku?

A čemu by zmražení mohlo vadit? Plísni?

tyler

Pro Gumidek - pokud se zamrazí čerstvý chléb, nebude z něj "gumák". Moc mi to hlava nebere, ale je to opravdu tak, ověřeno. Samozřejmě se musí nechat rozmrazit. Dokonce jsou stále i křupavé kůrky, tak jak je známe u chleba čerstvého. Pokud bych vám dal na stůl rozmražený chléb z mrazáku a tvrdil, že je čerstvý, vy byste to nejspíš nepoznal a já bych se ani moc necítil jako lhář. Někdy si to zkuste.

ra252... kupodivu chuti

to není jako u guláše, že uleželej chutná líp.

Já mám raději čerstvý.

 

alileta*
hodnocení

1x

V obchodě chleba nakrájím, doma oddělím tolik, kolik se spotřebuje zhruba za 1-2 dny. To zabalím do utěrky a pak ještě vložím do mikrotenového sáčku – čímž se oddálí zplesnivění i ztvrdnutí najednou. Zbytek uložím v mikrotenu do mrazáku.

Pokud by utěrka zvlhla, je potřeba ji vyměnit.

 

kum3d
hodnocení

1x
Péct si svůj vlastní. Vážně, co si pečeme chleba doma, ještě nesplesnivěl. Máme ho v mikrotenu. Maximum uskladnění bylo asi 11 dní a byl stále v pohodě. Ale to byl extrém, tak dlouho nám většinou nevydrží. Nevím co za "zlepšovací" látky přidávají pekárny že je chleba za tři dny plesnivý.

 

hodnocení

0x
Před pár lety jsem četla, že někdo 1x denně igelitový pytlík, v němž má chléb nebo housky, otočí naruby a pečivo opět vloží. Opravdu to tvorbu plísně hodně zpomalí. Často se chléb zapotí už při cestě, tak už po přinesení asi ideálně poprvé otočit. (Promyslet hygienu.)
makk

To otočení naruby zaručí dokonalou výměnu vzduchu v tom pytlíku, takže bych tomu věřil. Skladování chleba je boj mezi tvrdnutím a plesnivěním. Přikrytý utěrkou určitě nezplesniví, ale asi ztvrdne dřív, než v tom igelitu. Chleba tvrdne tím, že se z něj odpařuje voda, takže když je v igeliťáku, tak ten vzduch v tom pytlíku má v létě vysokou teplotu a vlhkost, což jsou pro plísně ideální podmínky. V zimě je mnohem menší vlhkost a taky znatelně menší teplota, takže to tak nehrozí.

Podle výzkumu publikovaného v tisku se už za pár hodin chléb a pečivo vložené do plastového obalu je infikováno plísní, ovšem vložené do alternativního papírového sáčku (Lidl,Kaufland atd.) za pár dní sice nezplesniví ale ztvrdne. Řešením je vložit tento sáček s chlebem do mikrotenového sáčku, když chléb každý den aspoň na chvíli vytáhneneme a ukrojíme krajíc, dva, vydrží bez plesnivění přes týden. Papírový sáček vychytává mijriskopickou vlhkost a brání plísním v růstu.

 

mnd®
hodnocení

0x

Kupuji jen čtvrtku a dávám ji úplně dolů do lednice.Za dva tři dny snězeno,tak koupím další.Obchod mám cca.150m od domu tak tam stejně chodím každý den v sedm ráno pro snídani.

To Vám velice závidím že dneska si mužete koupit čtvrdku chleba.Vy ale musíte žít na vesnici.

nov

I já si kupuji 1/4 chleba a na vesnici nebydlím.

Žiju ve městě a v Bille vidím připravené nakrájené čtvrtky chleba, nic divného to není.

mnd®

Begi25: Jestli je Brno vesnice,tak to jo.A jak píše i maky,tak i v Bille se dají koupit už nakrájené.To stejné,když v obchodě u baráku nemají malej knedlík,tak prodavačka nemá problém rozkrojit velkej napůl.

U nás je i "Hruška" a taky nejsme vesnice.

200 000 obyvatel je slušná osada, takže tam opravdu čtvrtku koupit lze. Stejně tak vesnice :)

 

guma
hodnocení

0x

Nechat na kuchyňské desce bez žádného sáčku. Vydrží dlouho a bez plísně. Nutné je vždy odřezat před použítím zatvrdlý povrh asi 0,5 cm. Pod tím je to už měkké a k jídlu.

nov

Ale s ochranným krytem proti hmyzu, ne každý má sítě v oknech. ;)

vy máte potřebu chránit chleba před lítajícím hmyzem?*sok* (to jako proč proboha? - samozřejmě, do pečiva se můžou dát moučný moli, ovšem to se bavíme o delší době než pár dní, a sítě by proti nim beztak nepomohly)

nov

Denně se mi v kuchyni objeví moucha. A když venku vidím po čem lezou...vám to nevadí? Mně ano. Vás to dělat nenutím.*smich*

to sem čekal, moucha..., ne, to mi fakt nevadí, když si mi moucha případně sedne na chleba (nebo jinou poživatinu), mouchy (ty velký) zabijim, pač mě sere jejich bzučení (já teda mouchy venku ani moc nesleduju, ale na co tak strašně hroznýho si asi můžou sednout, resp. čim se živit, aby to v takovym minimálnim množství (jaký na jídlo přenesou) muj imunitní systém v pohodě nezvládnul?, jistě v nějaký patogenama zamořený oblasti bych byl zřejmě opatrnější, ale praxe mnoha desítek let ukazuje, že mouchy u nás pro relativně zdravýho člověka žádný ohrožení neznamenají)

to je zvláštní, že tu teď nikdo nekomentuje, jak je ta dnešní doba vymknutá z kloubů, jak už sou lidi tak zblblý a zchoulostivělý, že jim vadí moucha na jídle... - ale tenhle oblíbenej narativ se halt uplatňuje na jinejch tématech...

 

nov

Já naopak nečekala, že někomu nevadí mouchy lezoucí po potravinách. *sok* Přeji dobrou chuť.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Úplně nejzákladnější rada je: Nesmíte vzít chleby do ruky. Musíte ze sáčku vysunout jen kousek, který uříznete. Z rukou na něho přenesete plísně a kvasinky, proto se ho nesmíte dotknout. Kluci, kteří jeli na loď, nakupovali chleba přímo u pekaře a hned do sáčku, aby ho nikdo nekontaminoval. *palec* Já nedávám na mrazák, ale do ledničky ano. Bez doteku a v lednici vydrží klidně téměř týden.


doplněno 01.07.22 14:32:

kejikl, máte pravdu, ale nevím, čím to je, ale když vytáhnu ze sáčkui a zas ho tam dám, zplesniví. Když ale ho v sáčku držím, nezplesniví. Jinak bych to fakt nepsala.

No nechci Vám nabourávat vaši teorii, ale víte kolik lidí vzalo ten chleba do ruky než jste ho Vy vzala do ruky přes sáček?

PS: Dělal jsem kdysi brigádu v pekárně. ;)

 

hodnocení

0x
avatar arne1

Ona je taky otázka co je to za chleba. Pokud doma pečený, tak má šanci vydržet. Pokud pekárny Delta, tak má velkou šanci zplesnivět. Já jsem z toho důvodu už před lety přestal chleba této firmy kupovat.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]