Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyprat kožešiny

Od: karela odpovědí: 39 změna:

Potřebuji poradit. Mám na podlaze ovčí kožešiny, již jednou jsem je prala, ale částečně ztvrdly. Existuje něco na praní v pračce, snad s lanolínem, nevím, v čem bych to mohla znovu vyprat a nemusela pak vyhodit?

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

annas*
hodnocení

3x

Já mám rovněž ovčí kožešiny na křeslech a na sedací soupravě. Normálně je peru v pračce, nastavím program na vlnu a teplotu dám jen kousek přes 0 °C.. Peru v lanolínu, který přidávám i k aviváži. Kožešiny jsou krásně měkké a bílé. Peru tak i koženou bundu, koženou kabelku bez jakýchkoliv problémů. Záleží na množství lanolínu.

smankote

Být váma, hned bych se tim začala živit. Kdyby to takhle fungovalo, nebyly by potřeba čistírny. Asi je to jen opožděný aprílek, že jo?

annas*

O apríl opravdu nejde. Uvedla jsem jen své zkušenosti. Nejsem sama..Ovčí kožešiny pere i moje snacha se stejným úspěchem. Přiznávám, že když jsem kožešiny prala poprvé, měla jsem obavy.

Radu na praní kožené bundy j a kabelky jsem přečetla v nějakém časopise a dala na ni. Za čištění bundy v čistírně jsme platila 500 Kč a navíc musela podepsat prohlášení, že kdyby se něco stalo, nenesou odpovědnost. Riskla jsem to tedy a žlutá kožená bunda byla lepší než z čistírny.

karela
hodnocení

Moc děkuji, to jsem chtěla slyšet. Zkusím to, něco takového jsem myslela. Když, tak je vyhodím. Stejně jsou v takovém stavu, ležel na nich náš pes*ua*, takže nemám jinou možnost. Do čistírny nedávám nic už hodně dlouho, když jsem něco dala, bylo to vždy v takovém stavu, že jsem to vyhodila. Karela

marenka*

Karelo a dáte nám všem vědět jestli to tímto způsobem jde? *pusa* Není nad osobní zkušenost a taky bych jí využila ;)

karela
hodnocení

Jasně, že se ozvu. Najdu si vás. Ozvu se, ikdyž to třeba nevyjde. Akorát musím jít koupit nějaký ten lanolín a to až po svátkách. Jedině ne, pokud si na tom tu živnost založím.*ua**vtip*

5o

Ty kožešiny,pokud už jsou starší,budiž.Koženou bundu bych takto rozhodně neprala.Mám dojem,že se jedná opravdu o aprílový žert.Kdo se chce zbavit bundy za několik tisíc,at to zkusí,já tedy ne.!

kytka*

Já tedy peru v pračce kožené botasky, ale nesmí být od vietnamců/ty by to nepřežily./ A jsou jako nové. Jinak koženou bundu jsem si netroufla dát do pračky*ee*

marenka*

Kytko fakt? Já mám adidasky, jak čuně *hi* Jsou z černé normální kůže-hladké, a špička je z broušené, u té se toho bojím nejvíc *sok* Nejhorší je právě bílá podrážka *plac*

kytka*

To se neboj já vyndám tkaničky, dám s botama do pračky na 40st /už jsem je prala mockrát i moje i manželovy./Byly na pohled hrozné- moje růžové semišové no to nešlo ničím vyčistit, prostě jsem to riskla a bylo to. Ale dej po 1 páru do pračky. Normálně nechám ždímání, oni se sice moc nevyždímou ,ale to neva.Přikolíkuji pak na šňuru a usuším. Zkus to budeš překvapená, budeš mít nové boty. Manžel je měl z práce propocené, taky pak byly jako nové.

doplněno 03.04.10 17:54:

já mám ty růžové také z broušeného semiše, to je fuk

doplněno 03.04.10 17:58:

Proč máš strach z bílé podrážky? Ta se neobarví, nebo proč máš strach?

marenka*

Ne, to jsem myslela tak, že ta bílá podrážka nejde ručně vyčistit tak jak si představuju a je na ní ta špína nejvíc vidět. ;)

karela
hodnocení

Ještě jsem ty kožešiny nevyprala, ale kožené botasky peru běžně už roky, akorát se nesmí dát do sušičky, pak jsou dětské*hej* .Podotýkám, že chodíme v rámci zdravých nohou v těch nejdražších, značkových a nic jim není. Musí se sušit zvolna.

kytka*

*tuc*pravda pravda já to dělám také tak

marenka*

Ještě dotázek.. dáváte při sušení dovnitř noviny? za chvíli jdu na to *sok*

kytka*

já je pověsím na šňůru za opatky nebo jazyk oni vykapou a pak je nacpu novinami a vyměńuji je a pak už doschnou druhý den i bez novin.

hodnocení

2x

Pravé kožešiny se neperou, ale čistí! Lanolínové prostředky jsou určené na praní vlněních oděvů... Kožešinu svěřte čistírně (k chemickému vyčistění).

doplněno 02.04.10 11:39:

*vlněných *hi*

doplněno 06.04.10 13:37:

Nojo, jestli se jedná o naprosto znehodnocené kožešiny, což jste původně neprozradila, klidně je dejte do pračky!

vsevim*

vazeny strycu, vase fundovana odpoved k meritu veci mi pripomnela doskuzi, vedenou kdysi na strankach mladeho sveta k problematice pece o kozesiny. jedna ctenarka z jablunkova psala redakci mladeho sveta: "pelicha mi cincila, co mam delat?" tenkrat ji pan simek poradil: "nejezdete na kole..."

lidka*
hodnocení

2x

Nevím, jestli jste už kožešiny praním totálně nezkazili. Můj táta byl kožešník a tak se pamatuji, jak čistil kožešiny. Samozřejmě venku - do dlaně nasypal jemné piliny, zvlhčil je čistým benzinem a s nimi kožešiny čistil. Nechal chvíli působit a poté kožešiny vyklepal a nechal vyvětrat. Zkuste ještě pohledat v archivu, už se zde čištění kožešin probíralo. *klik* Ale prát určitě ne!*stop*

doplněno 02.04.10 14:59:

A zde je ještě pár rad: ktmr.blog.cz/...

lipt*
hodnocení

2x

Jak tu psal "Strejc". Jedině do čistírny. Nejen to, že vyčistí, ale i vyčešou. To nikdy doma nedokážete, Pozor: čistírny si účtují za váhu ovčiny (nejen ovčiny). Kolikráte je ale lepší koupit novou kožešinu, než tu svou původní nechat vyčistit.

Lipt

karela
hodnocení

Vydržte, lanolín normálně v drogerii není, ale už jsem jej objednala na internetu. Taky jsem si našla googlem, že to někdo pere s úspěchem. No uvidíme, znovu podotýkám, že kožešiny (5) nemohu dát do čistírny, protože byly oblíbeným místem našeho psa, a musela bych se hanbou propadnout, kdybych je tam nesla. Čili- buď vyprat, nebo vyhodit. Jiná cesta pro mne není.*zed*

janink

Nemuzu najit zadny odkaz, kde lanolin mohu objednat, poradite mi?

kytka*
hodnocení

1x

Právě,že když je vyperete podsada ztvrdne, lépe je dát vyčistit. Ale stojí to nějakou dost velkou kačku. Měla jsem je taky, ale zbavila jsem se jich, ta údržba byla náročná.

karela
hodnocení

Vím, že kožešiny se čistí, taky vím, že se neperou v pračce, ale jsou už staré, nevyplatilo by se to, a chci je ještě použít.Nicméně děkuji.

kytka*

Zkuste tedy to vyprat v přípravku jak se perou ty deky z ovčí vlny a uvidíte. Risk je zisk /někdy ztráta. Holt buď a nebo.

hodnocení

0x

Taky jsem měla kdysi kožešinu v čistírně. Stálo to dost peněz a nebylo to vůbec, ale vůbec hezké. Šla z domu.*blee*

karela
hodnocení

Tak pro všechny zúčastněné. Konečně se mi podařilo sehnat lanolínový koncentrát, vyprat kožešiny na program vlna na nejmenší možnou teplotu, pověsit a usušit. Napsala jsem , že jsem je už jednou prala v obyč. prášku a částečně ztvrdly. Tak teď jsou měkké, to co bylo tvrdé trošičku změklo, ale ne moc, ale to co bylo měkké, je opět měkké. Jednu jsem prala poprvé a ta je velmi měkká. Takže čistírna- nikdy. Kožešiny voní, jsou příjemné a čisté. Psí chlupy zmizly. A kdo tomu nevěří, ať se přijde podívat, jsem z Opavy. Ještě tento text napíšu do vzkazů Mařence, protože jsem to slíbila. Karela

výtka
Upozornění od sys strejc 22. 04. 2010 16:25:29
Nezakládejte svými vzkazy nové diskuze! Mařenka si jistě vaši zprávu najde!
lipt*

A kdepak jsu ty psí chlupy?

Lipt

karela
hodnocení

No přece uletěly komínem:)) Pračka je spláchla.

marenka*

Karelo, to je dobře, že se Vám to podařilo *palec* A děkuju moc, že jste si na mě hned vzpoměla *pusa*

kytka*

Marenko a už jste prala botasky?

marenka*

Jsou jako nové *ua* Akorát jsem já tele zapoměla v pračce utěrku, nějak jsem si jí nevšimla tak jí mám batikovanou *hi* Jak jsem to vyzkoušela na svých, dala jsem tam i manžela celokožené zimní boty, z takové té měkké kůže co se dělají bundy a bylo mi všelijak... a supééér. Díky Kytko za dodanou odvahu, je to supr. Přemýšlím i že bych zkusila manži koženou bundu, tak je z broušené kůže, ale to v létě. Když se to nepovede, ať mám čas kouknout po jiné :D

kytka*

Jsem ráda, že má rada nezapadla.Dík*hi*. Ono kvalitní věci myslím,že dopadnou dobře, nějaké šunty bych do pračky nedala,ty by dopadly špatně.

marenka*

Tak to se na tu bundu radši vykašlu, ta je z Makra za 1500 *nevi*

kytka*

Za čistírnu dáš nejmíň 3 kilča /aspoň tady u nás/ jde o to jestli je kvalitně šitá ,aby se nevytřepily švy u podšívky a nebo, aby se podšívka nesrazila. Pokud je silonová ,nemělo by to ale hrozit.

marenka*

Podšívka tam je silonová v rukávech, na zádech a ve předu je látková-bavlna. Já se spíš bojím o tu kůži *modla*

petrlotr

Zdravim, jsem rad ze jsem nasel tuto diskuzi..nikde jinde mi nebylo vysvetleno jak vyprat kůzi doma bez toho aniz by se znicila:) ikdyz budu prat hovezí kuzi tak verim ze to nebude problem. Lanolin mam obednany pres interenet a hned jak dorazi, vyzkousim!

lipt*

Lanolín je obsažen v ovčí kůži. V hovězí není obsažen. Žádnou kůži bych doma nepral, již jsem to tu psal. A říkám to z vlastních zkušeností.

Lipt

11aa*
hodnocení

0x

Osobní zkušenost: (tedy spíš manželčina), mnohokrát ověřeno.

Ovčí kůže s asi 3cm vlnou

V pračce program na vlnu, málo otáček na zdímání, bez aviváže a sušit ve stínu. S kůží to šlo, fusak ztvrdnul

lidus*
hodnocení

0x

Kožešiny zakoupené v Polsku peru v automatické pračce v Lanolínu a bez problémů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]