Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zatepleni strechy

Od: majkl78 odpovědí: 25 změna:
Zdravim,
chtel bych se zeptat, orientacne jaky vliv na spotrebu za teplo ma zatepleni strechy? Kolik cca. se usetri zateplenim? Vim, ze je toindividualni. Kdyz vezmu RD 160m², zed cihla 44cm s vnitrni omitkou, puda betonova zem, strecha nezateplena. Lze cekat po zatepleni uspora napr. 20-35% na nakladech? Myslenka zatepleni strechy je isover vata 28cm, parozabrana, oblozeni sadrokartonem, zem pokladka na beton krocejova izolace 5cm, vinilova podlaha. Dekuji

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kolik cca. se usetri zateplenim

to nelze irčit bez podrobností a místní situaci.

Lze cekat po zatepleni uspora napr. 20-35% na nakladech
Ano i ne, podle zateplení a kvality práce.

Isover vata 28cm

Isover je název firmy, musíte sdělit druh izolace a lambdu. 28cm je málo, spíše jen na splnění normy ČSN.

majkl78
hodnocení

Zatepleni Unirol profi - isover.cz/...
Lambda 0,033 W/mK

Vidíte, že to jde, napsat správnou izolaci. Je to dobrá izolace, ale 28 cm dneska je fakt málo. V létě se pod izolací prostor přehřeje, v zimě ho vytopíte vyšším nákladem.

Vejde se tam 2x 16cm?

majkl78
hodnocení

16cm je krov, budeme delat jsdte rost na dalsi vatu. Klidne muzeme dat i vic. Nedivam se na penize kdyz se mi to vrati v nakladech na vytapeni. Kolik by bylo ideal?

Já doporučuji (po staru) hodnotu R okolo 10. Při této vatě, 1: 0,33= 3,03 na 10cm izolace x 32cm = R=9.69.

Ale každý je na tom jinak, někdo ctí slabou a starou ČSN, někdo doporučenou hodnotu. Vždy to má každý jinak.

majkl78
hodnocení

Dobre. Diky. Dam 2x 16cm. Kolik by mely byt orientacne u obvodove zdi domu, plaste jen pro zajimavost? Tam mame 44cm cihlu +10cm EPS.

Jen potvrdím - v roce 2008 jsem měl postavený RD a co opravdu vidím jako špatnou věc bylo právě jen těch 28 cm vaty u podkrovního RD. Tenkrát to popisovali jako naprosto dostačující - dnes bych dal i 40- "čepice" je to hlavní, co vám drží v baráku teplo

jmlc, v podkroví mám 4x10cm Orsíku, v zimě pohoda, skoro netopí radiátor, ale v létě se stejně místnost přehřeje. Musel jsem dodat klimošku.

xc
hodnocení

0x

Vy máte záměr zateplit krovy, a obvodový plášť budovy máte jakým způsobem zateplen?

Pokud to chápu správně, tak vám bude všechno utíkat stropem a pak z podkroví pryč? Kde je ta úspora?

majkl78
hodnocení

Ano, ted vse utika betonovym stropem na pudu a z ni pryc. Mne se jedna jen o predstavu kolik bych usetril % na vytapeni kdybych udelal zatepleni
xc

Ale zateplení jenom krovů? No tím podle mě neušetříte skoro nic, záleží, jak je řešena ta půda, to přiložte fotografie.

Ale když zateplí té celý barák i okna, tak věřím že se dá dostat i na 50% úspory.

majkl78
hodnocení

Puda se zatepli komplet, protoze z ni vznikne podkrovni byt k celorocnimu uzivani. Na betonovou desku prijde izolace a podlaha, kroky se zatepli 32cm vata, parazabrana,sadrokarton, stresni okna trojskla dostatecne zatepleni. Jedna se mi jen zhruba abych vedel kdyz zateplim pudu k obyvani o kolik klesne cca spotreba tlna vytapeni v baraku.
xc

A na co budete zateplovat podlahu, pokud v přízemí se bude normálně vytápět? Anebo to bude jiná zúčtovací jednotka na teplo?

to se přece takhle nedá vůbec říci o kolik, důležitý jsou tepelný zisky ze zbytku budovy a tepelný ztráty, pak něco vyjde. Vůbec jste nespecifikoval okna, tepelný mosty a další.

Majkle,

o kolik klesne cca spotreba

To by Vám musel někdo spočítat, ale to stojí prachy. Vy sice zateplením ušetříte, ale zase budete mít větší prostor pro vytápění v podobě podkroví.

Druhý rok již neušetřéte skoro nic.

xc

@milancukrar No proto jsem si ho dotazoval, zda ta podkrovní bytová jednotka bude jiná s účtovací jednotka, která se bude vytápět za své peníze odděleně od přízemí. To je přece ta nejdůležitější informace

majkl78
hodnocení

Podkrovni byt bude vytapen zvlast 2x klima. Spodek bude klasika pres plyn, vrch se uz do kotle nevejde z pohledu maxima kw.
je

Pokud vrch zateplite, tak už se do kotle vejdete z pohledu KW.

Také se domnívám, že zateplením snížíte tepelnou ztrátu pod hodnotu před zateplením / i při využívání podkrovního prostoru/ a tudíž zdroj tepla bude mít výkonovou rezervu.

hodnocení

0x
Proč zateplovat strop/podlahu když tam bude další obytný prostor? Spíš zateplit střechu, ne?

majkl78
hodnocení

Strecha se bude hlavně zateplovat

hodnocení

0x

Nějaký obrázek o problematice vám řekne tato malůvka, ale je potřeba si uvědomit, že jen zateplení střechy bez zateplení zbytku budovy je neefektivní, protože teplo, které zadržíte pod střechou vám bude unikat přes obvodové stěny a stará okna.

Zatepleni strechy

majkl78
28.06.22 21:56
hodnocení

Dekuji.

hodnocení

0x

Těch 28 cm bych viděl jako minimum, optimální by bylo cca 40 cm. Jinak tepelně izolovat by se mělo od střechy / samozřejmě v návaznosti na další stny či výplně otvorů a napojení izolací/ protože jak víme teplo stoupá nahoru, zde se ochladí o studený strop, padne dolů kde se opět ohřeje a tak pořád dokola a poměrně intenzivně. U "špatné" podlahy se ochlazený vzduch drží u podlahy a není tam to relativně intenzivní "roztočení" vzduchu a tím ideální podmínky pro odvod tepla z objektu. Druhým pozitivem u střešní/podkrovní izolace je její relativně nižší cena. Ta očekávaná úspora 20- 35% není tdíž až tak nereálná. Samozřejmě ideální konzultovat na místě s projektantem aby nevznikly chyby a pak se zde neobjevil dotaz typu - mám mokrou izolaci, na napojení izolací mám studený pruh,...

liska2000

Dobrý den, uvažuji také o zateplení půdy rodinného domu, plocha cca 100m2. Dům je podsklepený, zateplený šedým polysterénem 14 a 16 cm, okna trojskla, vytápění plyn.kotlem. Střecha sedlová, půda uzavřená, ve štítě okno a ve střeše střešní okno. Dům je ukončen v r.1981, byt je ve zvýšeném přízemí. Skladba stropů: traverzy, bohužel dosypané škvárou, v bytě dále beton a parkety a lino a plovoucí podlaha a dlažba /obývák, kuchyně, koupelna/. Strop nad bytem: traverzy 20 cm,potěr maltou, dosypané škvárou, mezi škvárou ještě tehdy zbytky polysterénu a desky vaty 2cm, nějaké igelity, a zásyp škvárou, nad traverzemi je 5-10 cm volně škvára. Strop nikdy nepromrzl, žádné praskliny. Nová sedlová střecha 2012, záklop trámů deskami, folie pod deskami, bonský šindel.

Protože se zvyšují ceny energií, zvažujeme zateplení půdy, jaké nejlepší řešení zvolit. Neplánujeme tam bydlet, chodí se jen příležitostně. Procházíme všechny možné odkazy, nechceme udělat chybu. Uvažujeme šedou vatu lambda 0,33, křížem, 2x 15 cm, a aby neležela na škváře, rozvinout paropropustnou folii. Předpokládáme, že rosný bod je nyní ve škváře. Položením vaty by se neměl posunout?

Známí radí škváru pryč, vatu zolace tepelná Unifit 033 na hurdy do výše traverz, pak dřevěný rošt a dřevěný záklop, a další vatu na podlahu. Máme dost obavy z odstranění škváry. Zda je jiné řešení, nechat škváru a tuto zalít odlehčeným betonem kvůli prašnosti a na to položit vatu. Nebo je možné i jiné další řešení? Moc děkuji

Ale vše je možné. Škoda, že jste nazaložil nový dotaz, páč to pro mnohé bude nepřehledné.

Nejdříve se musí spočítate, kde bude rosný bod, až doděláte izolaci 30cm. Já to odhaduji, bez přesného popisu stávajícího stropu, že bude až v nové izolaci.

Proto navrhuji položit na uklizenou podlahu půdy parotěsnou fólii, kvalitnější. Ale nesmí se proděravět o nečistoty a hřebíky.

Pak položíte vatu na tuto fólii. Přikryjete jí paropropustnou kontaktí fólií. Cození na půdě lze udělat několik způsoby, podle to, jak hodně chcete (ne)využívat půdu. Někdy stačí jen zavěsit pochozí lávky na krokve, jindy se dělá skladiště harampádí na půdě. To se ale prodraží, páč musíte udělat skladbu jinak.

Zvažte založení nového dotazu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]