Nejste přihlášen/a.
Kolik cca. se usetri zateplenim
to nelze irčit bez podrobností a místní situaci.
Lze cekat po zatepleni uspora napr. 20-35% na nakladech
Ano i ne, podle zateplení a kvality práce.
Isover vata 28cm
Isover je název firmy, musíte sdělit druh izolace a lambdu. 28cm je málo, spíše jen na splnění normy ČSN.
Vidíte, že to jde, napsat správnou izolaci. Je to dobrá izolace, ale 28 cm dneska je fakt málo. V létě se pod izolací prostor přehřeje, v zimě ho vytopíte vyšším nákladem.
Vejde se tam 2x 16cm?
Já doporučuji (po staru) hodnotu R okolo 10. Při této vatě, 1: 0,33= 3,03 na 10cm izolace x 32cm = R=9.69.
Ale každý je na tom jinak, někdo ctí slabou a starou ČSN, někdo doporučenou hodnotu. Vždy to má každý jinak.
Jen potvrdím - v roce 2008 jsem měl postavený RD a co opravdu vidím jako špatnou věc bylo právě jen těch 28 cm vaty u podkrovního RD. Tenkrát to popisovali jako naprosto dostačující - dnes bych dal i 40- "čepice" je to hlavní, co vám drží v baráku teplo
Vy máte záměr zateplit krovy, a obvodový plášť budovy máte jakým způsobem zateplen?
Pokud to chápu správně, tak vám bude všechno utíkat stropem a pak z podkroví pryč? Kde je ta úspora?
Ale zateplení jenom krovů? No tím podle mě neušetříte skoro nic, záleží, jak je řešena ta půda, to přiložte fotografie.
Ale když zateplí té celý barák i okna, tak věřím že se dá dostat i na 50% úspory.
A na co budete zateplovat podlahu, pokud v přízemí se bude normálně vytápět? Anebo to bude jiná zúčtovací jednotka na teplo?
to se přece takhle nedá vůbec říci o kolik, důležitý jsou tepelný zisky ze zbytku budovy a tepelný ztráty, pak něco vyjde. Vůbec jste nespecifikoval okna, tepelný mosty a další.
Majkle,
o kolik klesne cca spotreba
To by Vám musel někdo spočítat, ale to stojí prachy. Vy sice zateplením ušetříte, ale zase budete mít větší prostor pro vytápění v podobě podkroví.
Druhý rok již neušetřéte skoro nic.
@milancukrar No proto jsem si ho dotazoval, zda ta podkrovní bytová jednotka bude jiná s účtovací jednotka, která se bude vytápět za své peníze odděleně od přízemí. To je přece ta nejdůležitější informace
Těch 28 cm bych viděl jako minimum, optimální by bylo cca 40 cm. Jinak tepelně izolovat by se mělo od střechy / samozřejmě v návaznosti na další stny či výplně otvorů a napojení izolací/ protože jak víme teplo stoupá nahoru, zde se ochladí o studený strop, padne dolů kde se opět ohřeje a tak pořád dokola a poměrně intenzivně. U "špatné" podlahy se ochlazený vzduch drží u podlahy a není tam to relativně intenzivní "roztočení" vzduchu a tím ideální podmínky pro odvod tepla z objektu. Druhým pozitivem u střešní/podkrovní izolace je její relativně nižší cena. Ta očekávaná úspora 20- 35% není tdíž až tak nereálná. Samozřejmě ideální konzultovat na místě s projektantem aby nevznikly chyby a pak se zde neobjevil dotaz typu - mám mokrou izolaci, na napojení izolací mám studený pruh,...
Dobrý den, uvažuji také o zateplení půdy rodinného domu, plocha cca 100m2. Dům je podsklepený, zateplený šedým polysterénem 14 a 16 cm, okna trojskla, vytápění plyn.kotlem. Střecha sedlová, půda uzavřená, ve štítě okno a ve střeše střešní okno. Dům je ukončen v r.1981, byt je ve zvýšeném přízemí. Skladba stropů: traverzy, bohužel dosypané škvárou, v bytě dále beton a parkety a lino a plovoucí podlaha a dlažba /obývák, kuchyně, koupelna/. Strop nad bytem: traverzy 20 cm,potěr maltou, dosypané škvárou, mezi škvárou ještě tehdy zbytky polysterénu a desky vaty 2cm, nějaké igelity, a zásyp škvárou, nad traverzemi je 5-10 cm volně škvára. Strop nikdy nepromrzl, žádné praskliny. Nová sedlová střecha 2012, záklop trámů deskami, folie pod deskami, bonský šindel.
Protože se zvyšují ceny energií, zvažujeme zateplení půdy, jaké nejlepší řešení zvolit. Neplánujeme tam bydlet, chodí se jen příležitostně. Procházíme všechny možné odkazy, nechceme udělat chybu. Uvažujeme šedou vatu lambda 0,33, křížem, 2x 15 cm, a aby neležela na škváře, rozvinout paropropustnou folii. Předpokládáme, že rosný bod je nyní ve škváře. Položením vaty by se neměl posunout?
Známí radí škváru pryč, vatu zolace tepelná Unifit 033 na hurdy do výše traverz, pak dřevěný rošt a dřevěný záklop, a další vatu na podlahu. Máme dost obavy z odstranění škváry. Zda je jiné řešení, nechat škváru a tuto zalít odlehčeným betonem kvůli prašnosti a na to položit vatu. Nebo je možné i jiné další řešení? Moc děkuji
Ale vše je možné. Škoda, že jste nazaložil nový dotaz, páč to pro mnohé bude nepřehledné.
Nejdříve se musí spočítate, kde bude rosný bod, až doděláte izolaci 30cm. Já to odhaduji, bez přesného popisu stávajícího stropu, že bude až v nové izolaci.
Proto navrhuji položit na uklizenou podlahu půdy parotěsnou fólii, kvalitnější. Ale nesmí se proděravět o nečistoty a hřebíky.
Pak položíte vatu na tuto fólii. Přikryjete jí paropropustnou kontaktí fólií. Cození na půdě lze udělat několik způsoby, podle to, jak hodně chcete (ne)využívat půdu. Někdy stačí jen zavěsit pochozí lávky na krokve, jindy se dělá skladiště harampádí na půdě. To se ale prodraží, páč musíte udělat skladbu jinak.
Zvažte založení nového dotazu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.