Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Směr pokládání palubek

Od: jann45 odpovědí: 3 změna:

Zdravím, jak se obkládají stěny místnosti s vnějším rohem? V příloze jsem uvedl 2 možnosti.

Varianta A: První palubku vložím perem k vnitřnímu rohu (pero uříznu) a drážkou směrem k vnějšímu rohu a tak budu pokračovat dále až k vnějšímu rohu. U vnějšího rohu seříznu palubku podle toho jak to vyjde. U této varianty se obávám 2 věcí a to, aby mi to nevyšlo tak blbě, že mi třeba u vnějšího rohu vyjde jen proužek palubky o šířce 1-2 cm a aby mi palubky přesně lícovali až se sejdou z obou stran u vnějšího rohu...

Varianta B: Tady bych začal u vnějšího rohu (tady naopak - uříznout pero a drážkou směrem k vnitřnímu rohu) a hned bych viděl výhodu, že na vnějším rohu budu mít stejně široké palubky a budou mi krásně lícovat. Nevýha ale bude, že u vnitřního rohu budu mít problém s vložením poslední palubky - nebude tam místo na zasunutí pera do drážky. Jedině bych palubku musel zkrátit a pak tam bude třeba centimetrová mezera...

Díky za rady.

Směr pokládání palubek

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Já bych řekl, že záleží na tom, kdo bude palubky montovat.

Když chceš, aby vyšel stejný roh, tak začni od vnějšího rohu.

Pokud nechceš nějak složitě montovat poslední palubku do vnitřního rohu, tak začni u vnitřního rohu.

Změřit deset sesazených palubek umíš, a pak si dokážeš dopočítat, kolik jich budeš potřebovat a případně tu první u vnitřního rohu upravíš, aby ti na druhém konci plochy vycházela rozumná šířka.

Ale rozhodni se sám.

hodnocení

1x
Asi takhle.
Palubky se přibíjí do péra, nikoliv do drážky. S výjimkou Tatranu, tam to nejde.
Varianta A, ač se zdá jednodušší, je blbost. To ti na rohu může vyjít třeba centimetr a co pak s tím? Jedině přelištovat.
Takže vyhraje varianta B, s tím, že poslední palubku budeš muset tak upravit, aby tam šla dát. To znamená třeba zezadu odříznout drážku, aby zbyl jen předek drážky. Taky není od věci šikmo podhoblovat hranu co přijde ke zdi.
A když budeš začínat a dáš si dvě palubky na roh, každou na jednu stranu, zjistíš, že jedna strana vypadá dobře a druhá nikoliv, neb tam je navíc hrana palubky z druhé zdi. Nejelegantnější řešení tohoto problému je ofrézování hran co přijdou k sobě pod 45° úhlem. Pak budou na obě strany stejně široký palubky.
Jen takový dodatek nakonec. Předpokládám, že máš palubky vyspravený, přebroušený a dvakrát nalakovaný. Taktéž podkladní lišty vyrovnaný do roviny.

hodnocení

1x

Palubky přibíjíme do péra, např kolářskými hřebíky (mají malé hlavičky) a doklepneme malou kulatinou, nebo dnes třeba sponkovačkou. Na rohy přes palubky použijeme lišty k tomu určené. Vnější, nebo vnitřní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]