Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatí se výměna starého bojleru?

Od: pj odpovědí: 8 změna:

Prosím zdejší odborníky o názor - víkendový dům, odhaduji 30 let starý bojler Tatramat 80L, víc nevím, bez štítku, viz foto. Zatím topí (voda cca 50 st. C), neteče. Voda normal z vodovodu.

Pokud bych nebral v potaz životnost nového, vyplatí se pořídit nový z hlediska spotřeby, udržení tepla apod.?

A případně, doporučíte nějaký opravdu kvalitní 80 - 120L?

Děkuji

Vyplatí se výměna starého bojleru?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Já bych ho nechal dokud nezačne téci. Nový nebudou zdaleka takový.

hodnocení

6x

Pokud teče, vyměnit, pokud ne, oprašovat a hýčkat *smich*.

Ono už i populární Dražice vydrží tak polovinu toho, co ty původní.

hodnocení

6x

Ak netecie, tak je to len otazka tepelnych strat kvoli kvalite izolacie. Mne to napriklad vyhovuje, temperuje mi to pivnicu a mam vzdy +5 celu zimu, nemusim vypustat vodu na chate.

hodnocení

4x

Pokud je na chatě, kde zřejmě není moc používán, tak určitě svůj účel ještě splní. U nového byste určitě musel převrtávat uchycení, protože tato 80 l je oproti dnešním hodně vysoká. Tento bojler bude mít asi méně výkonné topné těleso, tuším asi 1000 W, oproti dnešním, které mají 2000 W a víc, takže ohřev vody trvá delší dobu. Z hlediska životnosti bych jej nechal dožít, kvalitnější dnes už neseženete. Náhradní díly jsou na něj stále dostupné.

Určitě bych ale zkontroloval funkčnost toho uzávěru na studenou vodu k bojleru, je možné, že s ním po letech nepůjde pohnout kvůli zatuhnutí. Je to důležité, kdyby bojler začal téci, aby se dala vypnout voda, která do něj přitéká. A také vedle zkontrolovat pojistný ventil pootočením tou horní černou kuželkou, což doporučuje i výrobce. Musí se nazpět vrátit do zářezu a kapat pouze během ohřevu, jinak ne. Zároveň je to jeden z bezpečnostních prvků ohřívače, takže je třeba, aby byl funkční. Po vypnutí elektrické energie a jističe bych ještě pro jistotu zkontroloval po odendání toho spodního plechu elektroinstalaci v ohřívači, v jakém je stavu a zda tam něco někde nekape, dá se tam pak nastavit i teplota vody - v tom bojleru by měl být termostat typu TH 160 nebo TH 160.1.

hodnocení

2x

Nevyměňovat.

hodnocení

2x

Taky bych radila nechat. Ty nové výrobky jsou tenoučké, určitě moc nevydrží.

xc
hodnocení

2x

To udržení tepla v tomto bojleru asi nebude moc slavné, jako izolace se tam používal nastříhaný molitan :( alespoň podle toho, že jsem nedávno ten samý bojler rozebíral... byli v tom molitany. Topná spirála je tam klasická zaplavena A tloustka kotle tak 2 mm odhadem.

Každopádně dokud neteče, tak bych ho neměnil, na nějaké víkendovém ohřívání je to úplně dostačující.

pokud seš opravdu kvalitní, no tak nerezový, ale tam zase odcházejí údajně ty napojení... pokud neteče, tak bych ho nechal, i když energeticky to nebude asi žádná sláva

Ješt jsem nikdy ve starém boileru neobjevil molitan, jako izolaci

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]