Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam umistit zpetnou klapku

Od: ivohora odpovědí: 13 změna:
Dobry den,
Rad bych vznesl dotaz ohledne vhodneho umisteni zpetne klapky.
Na zahrade mam soustavu razene trubky s perforovanym hrotem bez saciho kose o prumeru5/4".Vodni hladina je cca v 4 metrech pod povrchem.Trubka nad zemi je pres Tcko zredukovana na trubku o prumeru 1" dale je na vedeni kulovy kohout,filtr (bohuzel vytlakovy kvuli pisku z trubky,dale cca 0,5 metru podomacku vyrobene saci hadice (vyztuzena hadice s nastrcaky a stahovaky),ktera usti do zpetne klaky,ktera je nasazena na saci prirubu cerpadla.Na vytlaku cerpadla je dalsi zpetna klapka,pote armatura s tlakovym spinacem,manometrem,zaslepenou odbockou a dalsi odbockou do mosazneho filtru s kovovym sitem na necistoty a dale pak uz jen plasove potrubi do expanzni nadoby DD refix 25l.
Problem je,ze cerpadlo samo nenasaje vodu a ve fitru na strane sani vidim,jak se mi tam toci bublinky.Saci vedeni jsem nekolikrat pretesnoval teflonovou niti.Klapka je vytlaku asi bude poskozena,protoze cele cerpadlo je natlakovane,coz poznam,kdyz povolim prirubu,zacne strikat voda a na manometru klesa tlak.
Netusite co je pricinou toho,ze cerpadlo samo nenasaje vodu,kdyz necham spadnout vodu na hladninu spodni vody?Neni lepsi odstranit zpetnou klapku na sani?Tim ale hrozi,ze se v cerpadle vytvori vzduchova bublina.
Dekuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kimbert*
hodnocení

0x

Zpětná klapka,ktera je nasazena na saci prirubu cerpadla nemá žádný smysl,má být u sacího koše např. prodejcerpadel.com/... ,klapku nad čerpadlem taky vyměnit ,jinak měl jsem podobný problém i když jsem měl zpětnou klapku se sacím košem,pak jsem nainstaloval vícestupnové čepadlo a od té chvíle je klid,dal jsem toto helisek.cz/... ,tiché, výkonné.Je možné že už máte opotřebované čerpadlo ,zvlášt když je jednostupnové a nenasaje vodu z té hloubky.

ivohora
hodnocení

Dekuji,jediny rozumny duvod toho proc mit tu klapku tesne pred cerpadlem (je to razena studna = zarazeny hrot s trubkou do zeme),me napadlo jedine a to,ze chrani pred tim,ze voda z cerpadla nestece pri vakuu zpatku dolu do trubky a nevytvori se v cerpadle kapsa bez vody,to cerpadlo by pri zaberu melo byt zavodnene,princip sice nechapu,ale nemelo by bezet na vzduchu,zejmena ne pri rozbehu,ale jinak taky nevidim duvod,proc by tam mela byt,sloupec vody by mela udrzet klapka na vytlaku a zaroven cerpadlo nebude permanentne pod tlakem z expanzni nadoby.To cerpadlo je samonasavaci 3 komorove,jestli to tedy chapu spravne,tak 3 stupnove.

ivohora
hodnocení

Nicmene neverim,ze odstraneni te klapky vyresi problem toho,ze cerpadlo nenasaje samo,ten fitr na sani je asi nestesti,jenomze z te trubky leze i pisek a udajne je to schopno odrovnat cerpadlo velmi rychle a kdyz ne odrovnat,tak zdegradovat tu saci schopnost,proto tam musi byt.Ty bublinky me dost desi,ale doposud jsem neprisel na to,odkud se tam berou,vse se zda tesne a neznam a nenapada me zadny test,jak zjistit tesnost cele te soustavy,snad jen to,ze muzu vytvorit vakuum mechanickou rucni pumpou,pak zatahnu kulovy ventil od rucni pumpy a posloucham,zdali mi to nekde nepisti a po case testnu,zdali mi voda spadla nebo me,ale pochybuji,ze tento test odhali nejake mikronetesnosti,ale to cerpadlo to bez tesnosti asi nevytahne,mozna nejakou mikrotrhlinku pretahne,ale,to,ze to samo nenasaje asi o necem svedci.Ty klapky jen zhorsuji saci vysku,ale na tesnost to nema vliv.

hodnocení

0x

Já bych spíše posunul zpětnou klapku na výtlaku někam dál od čerpadla a nad čerpadlo do výtlačného potrubí dal samoodvzdušňovací ventil.

Když odstraníš zpětnou klapku na sání, tak se ti zavzdušní celé sací potrubí a všechna voda ze sací trubky vyteče zpátky do studny. V čerpadle je totiž ucpávka, která těsní rotující hřídel proti stojícímu rámu čerpadla. A ta ucpávka není nikdy 100% těsná. Takže buď z ucpávky odkapává voda nebo se přes ucpávku (při vypnutém čerpadle) tlačí vzduch do čerpadla.

ivohora
hodnocení

Dekuji,to je skvela informace,o ucpavce vim,ale nenapadlo me,ze nemusi tesnit,jestli to tedy chapu spravne tak by tam mely byt obe ty zpetne klapky,ta,ktera je na strane sani,brani tomu,aby sloupec vody v trubce razene studny padal vlivem toho,ze se snizuje podtlak kvuli tomu,ze cerpadlo pres ucpavku nasava vzduch z okoli a klapka na strane vytlaku zase brani tomu,aby se maximalni tlak (cca 3 bary) nedostal do cerpadla a tim by vytlacel vodu z celeho vytlacneho potrubi pres ucpavku a klesal by tlak i v expanzni nadobe,je to tak?
A ten samoodvzdusnovaci ventil slouzi k tomu,aby kdyz cerpadlo odsava vzduchu studni trubky a saciho obvodu,tak aby se ten vzduch necerpal do expanzni nadoby,ale aby mohl volne utikat mimo prostor vytlacneho potrubi?
Netusite prosim,kudy se mi pri cerpani dostavaji do vedeni pred cerpadlem bublinky?Snazil jsem se vse utesnit,ale neni nejaka zkouska,jak to jednoznacne overit?
Dekuji Vam

Abych na dálku dokázal určit odkud to přisává vzduch, to bych musel být jasnovidec.

Ale jak už píše další rádce, tak je možnost, že tím čerpáním odsaješ vodu z trubky a protože tam voda přitéká pomalu tak si sací trubka přisaje vzduch.

Nevím jestli jsi někdy viděl obyčejné zahradní čerpadlo, které si má nasát vodu z hloubky třeba 2metry.

Když tomu čerpadlu dáš hned na výtlak čerpadla jednosměrný ventil, tak se vzduch a voda budou vířit v čerpadle. A protože vzduch je stlačitelný, tak to čerpadlo nedokáže vyrobit takový tlak, aby se vzduch vytlačil přes jednosměrný ventil. Když ale za čerpadlo dáš třeba 2metry hadice a teprve pak bude zpětný ventil, tak se vzduch bude hromadit v hadici, tím se čerpadlo zavodní a může nasávat vodu z hloubky.

ivohora
hodnocení

Dava to smysl,ja ji tam neinstaloval,ta klapka je na vytlaku instalovana odbornou firmou,nicmene s nejvetsi pravepodobnosti je momentalne znicena,protoze v cerpadle je tlak z expanzni nadoby,ta zatka je tam pravdepodobne sprajcla a klidne to tam muze vyrit,protoze je vyosena,mam tu samou znicenou,tak asi tusim,jak to uvnitr ted vypada.
Nicmene,dival jsem se na reseni od vyrobcu,treba Sigma Darling a nektere tyto systemy maji tu zpetnou klapku primo na vytlaku hned za cerpadlem,tak nevim.
ivohora
hodnocení

Jen pro informaci,ten zpetny ventil na sani je nasazen primo na saci prirubu cerpadla,akze voda z celeho toho saciho potrubi pred ventilem tak jak tak stece do trubky zpatky dolu gravitaci,zustane jen voda ve filtru a podtlak v potrubi a ten podtlak drzi ta uzavrena klapka,jestli to chapu spravne,tak ten vodni sloupec v saci trubce je udrzovan nad hladinou spodni vody prave tim podtlakem,chapu asi,ze lepsi by bylo mit tu klapku na dne studny s tim kosem,ale to nejde,ta studna je jen trubka s narazecim hrotem.Muzu ten zpetny ventil dat tesne za vystup z cerpaci trubky,pak tedy bude za nim uz jen kulovy ventil,filtr a cerpadlo.Trvale tedy zustane zavodnena cela cast za zpetnou klapkou tudiz otevreny kulovy ventil,filtr a cerpadlo,jenomze pomuze mi tahle troska vody pri nasavani?Kdyz spadne vodni sloupec,tak cerpadlo tuhle trosku vyplivne a pak uz jede nasucho,protoze ten vzduch nezvlada vycerpat.No,uvidim,co se stane po vymene te ponicene klapky na vytlaku.

111®
hodnocení

0x

a není tu možnost že kleslaspodní voda aněkteré dírky nejsouzavodněny a přisávají vzduch?

ivohora
hodnocení

To je klidne mozne,ale tuhle variantu jsme se snazili minimalizovat tim,ze jsme trubku zarazili co nejhloubeji to jde,puvodne byl perforovany hrot cca o metr vys nez je ted,ale problem s bublinkama je tam stale stejny i po zarazeni hrotu o metr niz,dale uz to nejde je tam dle toho,kdo to razil,jil,omylem do nej zabodl a pak yo musel tahat zpet nahoru.Nejsem odbornik,abych posoudil,ze ten metr vody muze tohle zlepsit,takze klidne to mozne je,ale jak jednoznacne identifikovat,ze nastava zrovna tento jev,abych vyloucil,ze to neprisava jinde.
111®

přetěsnil bych to konopím protaženým vazelinou

ivohora
hodnocení

Konopi je asi fajn,ale a to nejake vyhody oproti teflonove niti?Me osobne se s konopim hur pracuje a rozdelavat to po nekolika letech je peklo.

111®
hodnocení

0x

já na zimu čerpadlo vypustím, takže ho musím na jaře zavodnit. Zpětnou klapku mám hned na výtoku a těsně za ním expanzku. Klapka je tam proto aby čerpadlo nebylo trvale pod tlakem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]