Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vsakovací jímka - výplň?

Od: krepta011 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. V projektu mám vsakovací jímku 4x4x1m s popiskem, že dno bude 1.2m pod terénem. To je první věc, které nerozumím (když je hloubka 1 metr). Dále zde není uvedeno, čím jímku naplnit a do jaké výšky - někde jsem četl, že se dává do poloviny výšky štěrk, je to obecné pravidlo? Projektanta se zeptat bohužel nemůžu.

Díky!

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

2x

Je to velmi jednoduché... výkop bude 1,2m od původního terénu...vykope se jáma na potřebné kubíky, připraví se přívodní trubka, která bude do jímky odvádět dešťovou vodu pak se do vystele geotextílií,a by to udělalo jakože nádobu a na 1 metr hloubky se to pak vysype štěrkem. Tzn. Po zasypání štěrkem Vám zbyde cca 20cm do původní výšky terénu. Přebytečná geotextílile co plandala přes, se přes to hodí a štěrk se zabalí. To zbylé už se zasype a zhutní původní vykopanou zeminou, tak, aby nešlo vidět, kde jímka je a mohl jste po tom normálně chodit. Po dosypání zeminou pak nikdo krom Vás nebude vědět, kde jímka je

K čemu je tam ta geotextílie? Když jsem si dělal vsak, tak jsem ji nepoužil a vše funguje v pohodě.

krtek6

zadržuje to vodu v tom místě kde je jímka a nerozjíždělo se to kolem...něco jak když se snažíš ucpat hadrou tekoucí trubku

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, dle Vašeho popisu soudím, ze výška štěrku bude 20cm - 1,2 (hloubka dna prázdné jimky) - 1,0 (hloubka dna se sterkem) = 0,2 (štěrk). Zdravím!
krepta011
Díky. Co když ale nemyslel štěrk ale ty vsakovací objekty? Není to tam uvedeno. Jde o plochou střechu 100m2.

hodnocení

0x
To co uvádí kolega "Ben" je s velkou pravděpodobností (nikoliv s jistotou) špatně. U vsakovací galerie 4x4x0,2m by byl její objem pouze 1,6m3. Většinou to vychází dle ČSN více.
Bez HG průzkumu Vám ale nemohu nic spočítat..
Očekával bych také, že v PD bude podrobný výkres té galerie.
krepta011
hodnocení

Díky, HG proveden byl, v závěru pouze stojí, že doporučená jímka a umístění projektantem je v pořádku. Podloží písčité jíly, pro vsak prý dobré, koeficient: 1.79 * 10-5.V PD je pouze nákres na pozemku s údaji, co jsem uvedl.

Pak by vsakovací galerie mohla být i menší (7,2m2 a 2,3m3 objem). Ale nejsem teď u PC, abych posoudil i různé varianty (možností je často více než jen jedna).
krepta011
hodnocení

Díky moc, to je ale opravdu velký rozdíl, když původní výkop má mít skoro 17m3. Kdybyste se na to podíval, byl bych Vám moc vděčný. Střecha je cca 100m2, plochá, ale do jímky vedou jen 2 svody ze 4 (je to tedy jako by střecha měla jen polovinu?).

No to je pak zase zcela jiná situace...a vyjde to opět daleko méně.
V pondělí bych se na to mohl podívat, ale mám práce až nad hlavu, takže nic neslibuji.
krepta011
hodnocení

Jistě, i tak díky moc!

Tak jsem se na to podíval...

Pro plochu střechy 50m2 a při koeficintu filtrace co uvádíte z HG průzkumu, by stačila plocha 5m2 a objem 1,6m3.

Uvažoval jsem "namátkou" že je stavba v Praze, ale pro jinou lokalitu může být výpočet o něco jiný...

Proč to vyšlo v PD jinak (značně jinak), to netuším protože nemám k dispozici ani kompletní HG průzkum, ani PD a další informace.

hodnocení

0x

Pouštět se do interpretace projektu bez znalosti projektu je nanic.Předložte tedy projekt jinému projektantovi,aby vám smysluplně poradil.Technické provedení se totiž opírá o výpočet, s kterým umí pracovat pouze projektant.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]