Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký použít vypínač

Od: tm odpovědí: 19 změna:

Topenář a elektrikář instalovali v kotelně nová čerpadla + kotel. Jejich práce skončila tak, že natáhli prodlužku ze zásuvky a na konci dali rozdvojku, do té zapojili dvě čerpadla a kotel. Rád bych k tomuto účelu vyrobil 3 zásuvky. S výrobou zásuvek nemám problém - na přívod (nový přívod nechali viset ze zdi a už to jaksi nedotáhli) dám věneček a z něj rozvody do 3 zásuvek (mám koupené 3 jednotlivé zásuvky). Jelikož ale při delším nepoužívání kotel + čerpadla vytahuji ze zásuvky, napadlo mě, že bych před ten věneček instaloval ještě nějaký vypínač, kterým bych vše vypnul současně, abych nemusel vytahovat jednotlivě ze zásuvky. Poradíte, jaký vypínač instalovat? Stačí obyč na světlo nebo sporákový, bojlerový...? Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
A co třeba něco podobného zasuvka.eu/... stávající přívod do vypínače a pak vnitřkem do zásuvek, připojit zásuvky paralelně. Vypínačem vypnete všechny tři zásuvky současně.
tm
hodnocení

To mě nenapadlo... i tak by to bylo docela drahý. Mám již koupené 3 zásuvky, tak jenom vypínač. Teoreticky - proč by nemohl jít použít klasický vypínač ke světlu? Čerpadla a kotel zase tak velký odběr není. Revizi už na to dělat nebudu, jelikož už ji mám - vše v naprostém pořádku, vč. zapojení přes prodlužovačku a rozdvojku, s čouhajícím nedodělaným přívodem ze zdi pod napětím...

Někdy bývají podobné kompaktní zásuvky už propojené. Stačí pouze připojit přívod. Klasický vypínač není pro zatížení 16A.

Pokud se zatížení vejde do 10A, bylo by možno zmíněný vypínač použít. V tom případě použijte odbočnou krabici s pěti vývody, odpovídající svorkovnicí a do té připojíte přívod, vypínač i zásuvky.

kenav
hodnocení

1x

A co treba zásuvku s vypinacem?

hodnocení

0x

Pokud už máš ty zásuvky, tak to proveď obdobně jako je to u toho "kompletu", jak píše nonek. Přívod 230V do první instalační krabice s vypínačem "na světlo" (pro uvažované bude stačit), v něm propojit vypínání fáze přes vypinač a pak pokračovat se všemi třemi vodiči (vypínaná fáze, N a PE) do první zásuvky a pak dál paraleně propojit do těch dalších. Pro osazení toho vypínače raději nějakou hlubší instalační krabici, pokud by byly potřeba svorky pro N a PE na prodloužení dál k zásuvkám.

hodnocení

0x

Preco to nevypnete v rozvadzaci isticom? Je na tom okruhu este nieco ine?

V kotolni by som asi dal nastennu rozvodnicu so vstavanymi zasuvkami a namiesto isticov osadil vypinace sirky 1 modul.

tm
hodnocení

Ano, na tom jistici jsou jeste další zásuvky... ty sice prakticky nepoužívám, nicméně - to,co chci vypínat (kotel + čerpadla), je ve sklepě, jističe mám v 1.NP na verandě... to už se na to můžu rovnou vykašlat a říct si, že čerpadla se samy vypnou, až teplota vody klesne a tudíž není nutné vypínat ze zásuvky. Mám však zafixováno, že když opouštím dům na delší dobu, vše kromě lednice vytahuji ze zásuvek... asi i to je zbytečné.

Jistič není k určený pro běžné vypínání, to ví každý elektrikář.

tm
hodnocení

0x
Ještě by teda šlo udělat jen jednu zásuvku a do ní dát věc z odkazu a pak rozdvojku... trochu prasecinka
mojezelezarstvi.cz/...

Prasečinky si nech pro sebe. Elektroinstalace není pískoviště. Kdejaký matlal zde radí. Když tomu nerozumíš, tak do toho nekecej.

No, když matlal. Je li, a zásuvky vesměs bývají, obvod jištěný jističem 16A, pak musí být všechny strojky v obvodu na stejný proud. Takže "světelný" vypínač nelze použít, bez ohledu do jakého proudu se zatížení vejde. To je taky prasečina.

Světelný vypínač je většinou dimenzován na zátěž 10A. Pokud se do tohoto zatížení obvod vejde, není problém. Já bych ho ale nepoužil. Raději bych pro sepnutí obvodu s více spotřebiči použil třeba motorový spouštěč. Je to větší jistota.

Světelný vypínač je většinou dimenzován na zátěž 10A. Pokud se do tohoto zatížení obvod vejde, není problém. Já bych ho ale nepoužil. Raději bych pro sepnutí obvodu s více spotřebiči použil třeba motorový spouštěč. Je to větší jistota.

Pokud by to mělo být i v souladu s jištěním 16 A, tak použít tenhle spínač a umístit jej do vhodného víka krabice. A má i signalizaci zapnutí, což v případě čerpadel, která mohou být vypnuta termostatem, není na škodu.
nonstopservis.cz/...

hodnocení

0x
Když už se bavíme o spínání "až"16A,
aby vypínač byl v souladu s jištěním, lze použít trojpólový sporákový spínač ielektra.cz/... případně,pokud dáte typ vašich koupených zásuvek,najdeme něco podobného...
Pro uvedený účel třífázovou "sprákovku" považuji za zbytečné. Existují i jednofázové vypínače na 16A. Viz třeba můj odkaz.

majkl78
hodnocení

0x
Za me osobne, bych udelal naprimo tri zasuvky a na zacatek dal wifi rele treba od Shelly. Nejen ze bych mohl vypinat kotel a cerpadlo odkudkoliv na svete, ale mel bych i detailni udaje o spotrebe. Pokud byste chtel i fyzicky, tak taktez existuje od Shelly. Ale davat tam vypinac od sporaku nebo vencek, to delali ve fabrice v roce 70...

hodnocení

0x

Použil bych sporákovou kombinaci ve strojku ABB Tango, pokud máš tanga

kvelektro.cz/...

Nebo průmyslový. Mě osobně se líbí i doma na pračku :).

kvelektro.cz/...

kvelektro.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]