Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, dnes jsem se bavil s člověkem, který se zabývá opravami střech a docela mě překvapil tím, co mi říkal. Údajně v dnešní době se výrobci trámů moc neohlížejí na kvalitu, trámy jsou údajně řezané z nedostatečně vyschnutého dřeva. Prý se jim běžně stává, že zakoupené trámy jsou zkroucené "do vrtule" tím, že dřevo vysychalo, až po nařezání. Zákázníkům, kteří mají krovy sice staré, ale trámy jsou ještě zachovalé, tak doporučuje raději ty staré zachovat a měnit event. pouze ty trámy, které již dobré nejsou. Jaké s tímto máte zkušenosti? Opravdu je současná situace tak špatná? Děkuji za Vaše postřehy.
Nic novýho. Krovy se správně dělají buď ze syrovýho hned po nařezání a schne to až hotový, nebo se poskládaj do hráně a stáhnou aby držely v bloku a při schnutí se nezkroutily. No a klasika je říznout mokrý a nechat schnout nestažený, pak se to zkroutí. Na výběr dřeva se kašle a řeže se to i z naprosto nevhodnýho dřeva.
Je to, jak píšete, jen jsem to od toho člověka špatně "přetlumočil". Říkal, že dnes zkrátka nařežou trámy, které "hodí" někam ven a "hotovo". Neřeší prý správné skladování a potom to podle toho vypadá.
A jaký máte pohled na ten jeho názor, že je tedy lepší raději si ponechat staré zachovalé trámy, než je měnit za nové?
Správné skladování je poskládat s prokladama do bloku a celý blok stáhnout traverzama + závitovýma tyčema aby se blok nehnul a nechat tak dva roky pod stříškou ve stínu v lehkým průvanu proschnout.
Nebo nařezat syrový a okamžitě z toho dělat krov.
+ ještě vybrat vhodný dřevo a neřezat to z vrtulí, to se kroutí hned za katrem
Pokud jsou starý zachovalý tak není důvod měnit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.