Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Střešní trámy u komínu a jejich výměna

Od: pavelb odpovědí: 6 změna:

Zdravím všechny chalupáře i ostatní. Musím vyřešit nemilou věc, a to střešní trámy a krokev v blízkosti komína. Předkové se s tím nějak nemazali a udělali to tak, že mezi komín a trám nestrčím ani prst, natož 50 mm mezeru, dle dnešní normy, nemýlím-li se. Nějaké šolíchání s plechy a nehořlavými deskami se mi asi nechce, dle mě by tam ani nešly instalovat. Posílám obrázek s návrhem, jak si to představuji. Jedná se nejen o krokev, ale i o dva trámy. Nejprve bych tedy připravil výměny (natřené proti hnilobě a hmyzu), které bych pomocí závitových tyčí (počet raději mírně naddimenzovat) propojil s původním trámem a následně daná místa odřízl. Tím vznikne mezera šířky původního trámu, tedy více než požadovaných 50 mm. Přes komín nějakou dobu zatékalo, takže krokev bude i tak lepší vyměnit. Jako poslední věc bych na komínu vyspravil omítku. Jeví se vám to, jako rozumné řešení? Děkuji za rady.

Střešní trámy u komínu a jejich výměna

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lkjhg
hodnocení

2x

A co celé spodní dřevo vyměnit za kus kovu - táhlo? A u toho vrchu nejsem si jisté, zda je to vhodné udělat tak jak navrhujete.

asb-portal.cz/...

Střešní trámy u komínu a jejich výměna #2

hodnocení

2x
Pokud jsou trámy v dobrém stavu tak zvažte variantu ubourat poslední metry komína a postavit znova z třívrstvé stavebnice, nová část bude mít menší půdorys a požadovaný odstup bude.

hodnocení

0x

Je to smutné, ale takových komínů s komentářem "se mi asi nechce" už založilo požár mnoho a spousty nemovitostí ...

Bastlení tohoto by si zasloužilo minimálně izolaci, improvizované oplechování nebo jiná řešení ... které byste měl komunukovat s kominíkem (minimálně), ideálně revizák.

pavelb
hodnocení

0x
To jsme si nerozumneli, tim "se mi asi nechce" myslim to, abych to udelal prave poradne a jak to ma byt a ne to nejak zasolichat.

hodnocení

0x

Používá se ten komín vůbec?

pokud ne, je riziko, že případný nový majitel (syn, vnuk..¨;) to nebude vědět a prostě si dům podpálí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]