Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový křovinořez se dusí

Od: ondrejstepanek odpovědí: 15 změna:
Dobrý den
Zakoupil jsem nový křovinořez Husqvarna 129R.
Dnes jsem s ním sekal a vše bylo v pohodě. Poté co mi došel benzín jsem namíchal směs dle knížky 50:1 (ještě 100 oktan) a od té doby mám problém.
Dle postupu z manuálu normálně nastartuje a drží volnoběh ale když přidám plyn tak se dusí až někdy úplně chcípne. Když se mi ho při startu se syticem pořadí nakopnout a vytočit do otáček tak pak drží
(viz. video:

youtu.be/...
Potom jsem si všiml že ikdyz jsem použil originální olej Husqvarna tak je už z roku 2015.
Mohl by to být opravdu problém ve směsi?
Tento olej používám sice do starých strojů ale ty problémy nemají...
Zítra koupím nový olej a zkusím namíchat novou směs a uvidím.
Dočetl jsem se, že by se ojel měl spotřebovat do půl roku po jeho otevření ale nikde jsem nenašel důsledky používání starého...
Díky za vaše postřehy!

Nový křovinořez se dusí

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

To vypadá na bohatou směs (možná moc oktanovou :) ) V oleji bych problém neviděl , spíš ten benzin 100oct. .Koupil bych klasický 95 a jestli nepomůže tak servis-reklamace

asd1

Spíš chudá... A to buď přicpaná tryska nebo tipnul bych že ten benzín je starej jak ten olej.. Mmch. starý olej nemusí držet olejový film a pak se to i zadře, to se nekoupit novej fakt vyplatí :D Ale známky přidření tam nejsou.

Začni výměnou paliva, pak karburátor.

ondrejstepanek
hodnocení

Palivo je Verva 100 natankované tři dny zpátky. Jen ten olej je 2015. Karburátor by měl ale zas býti seřízenej od prodejce a snad i vyzkoušenej? Sekal jsem s tím sice ani ne hodinu na to palivo co už v tom bylo a motor běžel úplně hladce takže na karburátor bych to (já osobně) neviděl.
asd1

Karburátor myšleno ucpaná tryska. Mohl být bordel v kanystru apod.. Zalepenej může být i filtr, biosložky jsou lepivej sajrajt..

Nejdřív vyměň palivo, tim to je nejspíš konkrétně benzínem. Olej do benzínu kup novej. Do těhle motorů leju BA 95 od čepra (ten lepší bez biosložek) do toho VIF, olej JASO FD/ API TC

Koukni na svíci, pokud je bílá tak je směs chudá hrozí zadření. Měla by být světle cihlová, při bohatší směsi pro záběh cihlová tmavší. Na barvu se kouká po delším běhu v zátěži (5 minut sekat)

Já bych také tipoval bohatou směs. Na chudou by to vyletělo rychle do otáček a hrozilo by zadření. Nemůže váznout lanko či páčka sytiče? Olejem to není- já mám 1 l Husq leje na cca 4- 5 roků a nikdy s ním nebyl problém. Samozřejmě to chce - vyčistit vzduchový filtr, ev se alespoň podívat zda tam není nějaký cizí předmět, benzin je lepší 95 okt protože 100 okt hoří pomaleji a je to spíše kontraproduktivní, zkusit aktivovat systič a vyzkoušet jak se motor bude chovat, ...a jako poslední reklamace- vyčištění karburátoru.

asd1

Díra při přidání plynu je známka chudé směsi.

@asd - máte pravdu, na to "vrknutí" a začátek rozběhu by to spíše dělala chudá směs, Ta bohatší by to dělala až po rozběhnutí.

vernon
hodnocení

0x
Olejem to není. Ani benzínem.
Něco ti přiucpalo hlavní trysku. To se občas stává...
ondrejstepanek
hodnocení

No a dá se u tohodle nového modelu tryska vyndat a profouknout aniž bych rozebíral všechno okolo?
V manuálu nic o takových "lehkých údržbach" není a do servisu to snad nebudu tahat :D

hodnocení

0x

u těchto karburátorů se nic neprofukuje tryska ve nejde měl by se čistit ultrazvukem. osobně bych do toho 100 oktan nelil co píší v návodu k použití v záložce palivo?

ondrejstepanek
hodnocení

Píší jen že minimálně 90tku. A čím vyšší zátěž / častější používání tím vyšší oktan. Stovku dávám skoro do všech sekaček abych při delší odstávce nemusel řešit čištění atd. Zkusím zítra směs nového oleje a Naturalu...
asd1

U toho čištění nejde o oktany ale o biosložky. Vysokooktanový benzíny některý bez biosložek jsou nebo tam neni líh. Zároveň bývají aditivovaný obvykle VIFkem, který od sajrajtů z biosložek čistí (i od karbonů) + funguje i jako stabilizátor paliva + zlepšuje mazivost benzínu.

Oktany stačí požadovaných 90, víc tyhle motory neumí využít.

= benzín pokud možno bez biosložek, aditivace VIF je víc než vhodná. Platí hlavně pro občasné použití, kdo jede nádrž za nádrží ten může lejt "cokoliv"

Také - pokud ještě byl Speciál 90 okt - tak jsem jej dával do sekačky, traktůrku,...radši. Ten motor byl takový "živější"

hodnocení

0x

Mne sa motorovka (staré malé hobby Echo, typ neviem) pri použití starého oleja od Husquarny a benzínu staršieho ako pár dní dusí tiež. Pri použití ešte staršieho oleja od Oregonu žiaden problém neregistrujem. U niekoľkých krovinorezov Stiga / Stihl / Demon som to neregistroval, hoc som rozdelil jednu dávku paliva medzi motorovku a krovinorez, resp. som ho z motorovky priamo prelial...

ondrejstepanek
hodnocení

Tak hlásím, že po koupi nového oleje a Naturalu 95tky křovinořez běží zase tak, jak má :D
Přesvědčilo mě to hold že ne každému stroji chutná Verva

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]