Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč to tak je?

Od: jasan® odpovědí: 8 změna:

Zdravím všechny, koupil jsem dřevěné hranoly o rozměrech 100/100 a k tomu zemnící patky též 100/100. Doma jsem zjistil , že hranoly jsou jen 95/95. Je toto v pořádku? Proč teda uvádí jiné rozměry, nebo snad je tam nějaká tolerance? Děkuji za rady

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Pokud by tam byla nějaká tolerance "plus-mínus", tak by to mělo být prodejcem uvedeno v nabídce. Teda všude ve světě ano, jenom u nás ne. Tady spousta lidí nadává na čínské prodejce, ale ti všichni uvádí u svých výrobků, že uvedené míry se mohou ve skutečnosti lišit o nějaké milimetry, nebo barva že se může lišit kvůli monitoru a tak dál. A vždycky mají doslova napsáno, že pokud by kupec tyto případné lehké rozdíly nemohl akceptovat, že prosí toho kupce, aby zboží neobjednával. Takže u nás Vás český obchodník klidně obelže a okrade a nemáte asi možnost se nijak bránit. Já bych určitě reklamovala ty hranoly. Zaplatila jsem cenu za rozměr, který nebyl dodržen. A pokud by prodejce neměl u toho zboží uvedeno, že kupec musí počítat s tím, že rozměry nemusí souhlasit, tak bych se odbýt nenechala. Já teda ne. :)

A je mi totálně fuk, že dřevo sesychá. To není můj problém, toby měl V PRVÉ ŘADĚ VĚDĚT TEN OBCHODNÍK, ne já, jako kupec. Mně nabízí určitý rozměr a chce za to tu a tu cenu. Tím to hasne.

hodnocení

5x
Všechno to je o lidech.
Dřevo sesychá, toť jest neoddiskutovatelný fakt. Když jsou na pile u katru ukrajinští inženýři a řežou se padesátky fošny, tak řežou prostě rovných padesát. Zkušenější katrista řeže 52 mm u měkoty, 55 u tvrdýho. Neb se to seschne a tvrdý se ještě malinko ohne. Ovšem pak je zase menší výtěžnost a musí se prodat o malinko dráž, ale dřevo má to, co má mít. Pro truhlařinu, když potřebuju nahoblovat na dveře 43 mm, je suchá fošna 50 mm tak akorát. Dubová, která má po vysušení nějakých 52, ale je trochou zkroucená to někdy ani nedá.
Takže ano, mělo by to mít 100 mm do kostky. Pokud to je na nějakou kůlnu, na funkci to nebude mít sebemenší vliv.
Tudíž bych vyhádal nějakou slevu.
Keď režú československí inžinieri, tak sa do miery započítajú koľkokrát aj tie piliny...

Jenyk, máte pravdu. Dřevo sesychá, to je logické, ale měl by s tím v prvé řadě počítat ten prodejce, když je to jeho profese, měl by tohle vědět. A jestli to ví a je mu to jedno, a nějací "inženýři" nařežou materiál bez ohledu na to, že to dřevo bude pracovat a že seschne a že teda rozměry ve finále nebudou souhlasit, tak je to podvodník. A dokud mu to švindlování budou lidé tolerovat, tak se to k lepšímu nezmění. A tak je to u nás se vším. Lidé tady moc všechno tolerují a nechají si z pro mne nepochopitelných důvodů, sr.t na hlavy. Že to tak musím napsat. Já když slyším v televizi některé odpovědi lidí, co třeba říkají na to, že se všechno zdražuje, tak jsem naprosto v šoku, když ta osoba řekne, že se nedá nic dělat a že se teda přizpůsobí a když bude stát chleba 100 korun, tak že to holt zaplatí. Prostě fakt přizpůsobivá ovce. To mne teda berou všichni čerti, nad tak flegmatickým národem. Ale možná, že to jsou jenom srabové a bojí se na kameru říct co si o tom všem myslí doopravdy. Škoda, že mne ještě nikdo nikdy nezastavil, já bych teda určitě řekla co si o tom všem myslím. Ale ono je docela možné, že se i takoví lidé jako jsem já najdou, ale to oni do televize nedají, protože oni vlastně potřebují národ oblbovat a u nás jsou zkorumpovaná i média.

jirka7
hodnocení

4x

Rozměr je měřen při řezání na čerstvém dřevě, po vyschnutí dojde v závislosti na druhu dřeva k různě velkému smrštění v závislosti na vlhkosti.

asd1
hodnocení

3x

Klasický ojeb, většina lidí se nechá tak furt ubíraj, za chvíli koupíš 100x100 a bude to 80x80 *smich*

Měřit, jak nemá míru tak nebrat...

Něco seschne ale to by musel měřit za rok až to vyschne a i tak 5 mm je moc.. Míra platí v době koupě a ne před rokem na pile.

hodnocení

To dřevo nebylo vysušené. byl to smrk a byl těžký. Suché dřevo vypadá jinak. Všem díky za info

Kolik to mělo vlhkost? Že je smrk těžký ještě neznamená, že je mokrý, či málo vysušený. Taky to klidně může být takzvaný křemen. Vypadá jako morké dřevo,tmavší léta a těžký i když je vysušený třeba na 8%. Ovšem má jiné neduhy, venku nic nevydrží a velmi se kroutí a ohýbá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]