Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kotvení sloupku

Od: tm odpovědí: 12 změna:

Potřebuji ukotvit sloupek pro stávající pnoucí rostliny. Rozměr a druh sloupku ještě nevím - buď nějaký trámek 10x10 cm nebo klidně nějaká kulatina z tvrdého dřeva o průměru třeba 10 cm. Výška ca. 200 cm. Plánuji dva sloupky ve vzdálenosti asi 200 cm, nahoře spojené pro větší stabilitu. Protože se mi nechce u stávající rostliny betonovat nějaké základy pro sloupek, je možné kotevní patku v odkazu pouze zatlouct do země? Chápu správně rozměry že otvor pro sloupek je v tomto případě 91x91 mm, hloubka pro zasunutí sloupku je 150 mm a celková délka (tedy vč. těch 150 mm činí 600 mm)? Děkuji za rady.

mojezelezarstvi.cz/...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

meta
hodnocení

2x
Určitě to bude dostatečné, zkušenosti mám spíše se zemními vruty, na které jsme dělali i chatu či terasu. Jedná se o dlouhé ocelové vruty, které doslova zašroubujete do země. Fungují stejně jako betonové piloty a jsou tak skvělým alternativním způsobem, jak jednoduše a rychle vytvořit základy stavby bez použití betonu. Při zašroubování do země vruty stlačují a zhutňují hlínu.

re4zon
hodnocení

0x
Tohle je zemni trn k zatluceni, takze vyber spravny. Rozmery souhlasi, ale 60 cm je delka samotneho trnu, celkova je 750mm. Jen upozornuju, ze sloupek bude v tomhle dost nestabilni, neni to vyrobene zrovna presne a musi se sroubem dotahnout na krev. Ale jako opora k rostline to stacit bude.

hodnocení

0x

Pred zatlkanim by som preferoval vruty, je to pevnejsie.

honzinek
hodnocení

0x

použijte zemní vruty. Použil jsem jich 7 ks na sloupky a zástěnu pro rostliny. Je to skvělá věc. Měl jsem velké obavy. Mám hodně kamenitou půdu, ale podařilo se všechny dobře a rovně zašroubovat. Naopak zatloukací nedoporučuju. Když jsem narazil na kámen, tak jsem nebyl schopen dál zatlouct. Navíc se mi nedařilo držet svislost. Ta patka z odkazu je z tenkého plechu. Blbě se to, při problémech, zatlouká.

hodnocení

0x
Ak je to v závetrí a nehrozí, že sa to vyvalí, tak to podľa mňa bude stačiť. Bavíme sa o podpore pre rastliny, nie o hojdačke. Bežne som takéto konštrukcie vyrábal zo strešných latí a hranolkov narezaných zo zbytkov stavebných dosiek. Kotvil som to ku trubke zamlátenej do zeme. V prípade dočasnejšieho charakteru konštrukcie som do zeme zatĺkol priamo drevo. Vydržalo tak 4-5 rokov, potom uhnilo.
Pre dosiahnutie (podstatne) lepšej stability by som možno zvážil, či nepoužiť 3-4 stĺpiky a usporiadať ich do trojuholníku alebo obdĺžniku a postaviť tam klasickú pergolu. Vhodne zvolenou trelážou to aj zavetrujete a ani sa to nepohne.

tm
hodnocení

Zemní vruty - a když narazím na nějaký velký kámen, tak pochybuji, že by se dalo šroubovat dál... čím se to "šroubuje"?

Vrut nebo tohle, to je úplně jedno. Narazíš na velký kámen a končíš.
Na můj vkus je těch 15 cm pro ukotvení sloupku strašně málo. To tak do metru, dvoumetrový už to nedá. Bude to jak třtina ve větru se klátící.
tm
hodnocení

jenyk - a co tedy doporučujete, když 15 cm je málo? Bohužel nemám svářečku, abych to nějak nastavil. Patky, které se betonují nemají ani těch 15 cm a drží to sloupky pro pergolu, garáž... Mám v plánu nejen sloupek zasunout, ale také prošroubovat a jak jsem psal - do vzdálenosti 2 m dát další sloupek a oba nahoře propojit... betonovat se mi kotvu nechce, jelikož bych musel rostlině osekat kořeny z 1/2 a do betonu mi neporoste a dále - betonovat dřevěný sloupek do země, to do pár let shnije

Pergola či garáž, to je zavětrovaná konstrukce, to drží. Tady to bude jakž takž držet mezi sebou. Ale má plochu, až foukne vítr, tak to půjde k zemi.
tm
hodnocení

jenyk: a co tedy navrhujete?

honzinek

Stačí trochu zapojit hlavu. Vodovodní trubku, stačí 3/4 pozink, jsem zatloukl do délky vrutu - vlastně si to předvrtal. Tím jsem si zjistil, zda tam něco není a vrut pak šel krásně zavrtat. Pokud by tam přece jen nějaký šutr byl, tak už uhne. Dělal jsem i zatloukací patky co jsou v otázce a to bych už nikdy opravdu opakovat nechtěl. Práce děsná a výsledek děs, protože je to z docela tenkého plechu a stabilitu to nemá. Kvalitní vrut drží, jak zabetonovaný.

hodnocení

0x
Dělal jsem dětský domek na těch zatloukacich patkách, takže se mohu podělit o zkušenosti. Vytrestal jsem se celkem 10 patkami.
Rozměry patek jsou hodně na hrubo, rozptyl velký i 3-4 mm (Hornbach. OBI) v rozměrech. Takže já původní patky vracel, protože to v nich litalo (7x7 cm sloupky v 7,1x7,1 patkách) a kupoval nakonec 6,1x6,1 a trámky si dole ořezal tak, aby opravdu seděly pevně v patce. K tomu se pojí další problém, patky se ohýbají do čtvercového tvaru a pak svaří, takže máte jeden roh ostrý (svařený) a další 3 jsou oblé (ohyby), to dělá problémy při nasazování patek na trámy.
Další zábava je zatloukání. Samotný trn je docela tenký, kroutí se, takže pokud je tvrdší zem, je téměř nemožné patky zatlouct rovnoběžně, budou se vytáčet jak do toho budete mlátit palicí. Dále to udržet ve 3 osách správně není nic lehkého, vodovahu na 3 osy máte? A tahat patku zatlucenou že 2/3, když se vám vytočí o 30 stupňů, je lahudkovy výkon. Když si projdete tímto martyriem, tak už to potom drží docela slušně.
Teď jsem dělal sloupky k opoře tak, že jsem si vrtákem Fiskars udělal díru 60 cm hluboko s průměrem 20 cm (kdy u nás naposledy pořádně mrzlo?)na dno trochu štěrku, dal do toho sloupek, zafixovat, a zasypal sloupkovym betonem, zalil vodou. Není to rychlejší, ale je to elegantnější méně náročná práce, sloupek rovný,
Ještě poznámka na závěr 10x10 je zbytečně hodně na oporu. Pokud to teda není designová volba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]