Nejste přihlášen/a.
Potřebuji ukotvit sloupek pro stávající pnoucí rostliny. Rozměr a druh sloupku ještě nevím - buď nějaký trámek 10x10 cm nebo klidně nějaká kulatina z tvrdého dřeva o průměru třeba 10 cm. Výška ca. 200 cm. Plánuji dva sloupky ve vzdálenosti asi 200 cm, nahoře spojené pro větší stabilitu. Protože se mi nechce u stávající rostliny betonovat nějaké základy pro sloupek, je možné kotevní patku v odkazu pouze zatlouct do země? Chápu správně rozměry že otvor pro sloupek je v tomto případě 91x91 mm, hloubka pro zasunutí sloupku je 150 mm a celková délka (tedy vč. těch 150 mm činí 600 mm)? Děkuji za rady.
použijte zemní vruty. Použil jsem jich 7 ks na sloupky a zástěnu pro rostliny. Je to skvělá věc. Měl jsem velké obavy. Mám hodně kamenitou půdu, ale podařilo se všechny dobře a rovně zašroubovat. Naopak zatloukací nedoporučuju. Když jsem narazil na kámen, tak jsem nebyl schopen dál zatlouct. Navíc se mi nedařilo držet svislost. Ta patka z odkazu je z tenkého plechu. Blbě se to, při problémech, zatlouká.
Zemní vruty - a když narazím na nějaký velký kámen, tak pochybuji, že by se dalo šroubovat dál... čím se to "šroubuje"?
jenyk - a co tedy doporučujete, když 15 cm je málo? Bohužel nemám svářečku, abych to nějak nastavil. Patky, které se betonují nemají ani těch 15 cm a drží to sloupky pro pergolu, garáž... Mám v plánu nejen sloupek zasunout, ale také prošroubovat a jak jsem psal - do vzdálenosti 2 m dát další sloupek a oba nahoře propojit... betonovat se mi kotvu nechce, jelikož bych musel rostlině osekat kořeny z 1/2 a do betonu mi neporoste a dále - betonovat dřevěný sloupek do země, to do pár let shnije
Stačí trochu zapojit hlavu. Vodovodní trubku, stačí 3/4 pozink, jsem zatloukl do délky vrutu - vlastně si to předvrtal. Tím jsem si zjistil, zda tam něco není a vrut pak šel krásně zavrtat. Pokud by tam přece jen nějaký šutr byl, tak už uhne. Dělal jsem i zatloukací patky co jsou v otázce a to bych už nikdy opravdu opakovat nechtěl. Práce děsná a výsledek děs, protože je to z docela tenkého plechu a stabilitu to nemá. Kvalitní vrut drží, jak zabetonovaný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.