Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sekačka - elektrický motor netočí

Od: petrk77 odpovědí: 9 změna:

Prosím o radu, dostal jsem k opravě starší sekačku Oleo Mac. Tenhle motor vidím poprvý v životě, takže nevím co s ním. Při zapnutí jen vrčí a neroztočí se, kondenzátor jsem změřil na cca 15uF, vinutí připojené ke kondenzátoru má cca 19ohmů, hlavní vinutí má cca 5ohmů. Netuším jak má fungovat ta miska, která je pružinou zřejmě přitlačená k pouzdru s těmi černými částmi, které jsou nevodivé a nemagnetické, aktuálně ale obroušené tak, že se miska dotýká pouzdra motoru, v čemž je možná ta potížt. Motor je na 230V, 1,3kW. Předem díky za rady.

Sekačka - elektrický motor netočí
Sekačka - elektrický motor netočí #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Každý motor rotační sekačky má brzdu, jak benzínový, tak elektrický. Takže by to měla být brzda. Zkuste dát celý typ sekačky, Oleo Mac dělá hodně typů...pak více...
doplněno 21.06.22 11:06: Tady je stejný motor, kdyby byl velký problém s opravou dum-a-zahrada.biginzerce./...
Vidím to na stažení ložiska a kontrole "misky"brzdy...miskou je možno pohybovat v ose rotoru? Pro zkoušku bych misku zajistil, aby nebrzdilaeo "čelo"motoru, o ty černé segmenty a vyzkoušel elektricky, zda není problém i jinde...

Jak píše nonek, jde o brzdu. A funkce by měla být zřejmě taková, že po připojení napětí se rotor trochu magnetismem vtáhne do statoru a tím se motor odbrzdí (vznikne mezírka mezi brzdovým okružím na kotvě a brzdícími segmenty na víku). V protilehlé části na hřídeli, proti druhému ložisku, by měla být talířová pružina, jež rotor tlačí, pokud do motoru nejde napětí, na brzdící segmenty. Pokud by byla moc silná, případně nešla stlačit (nečistoty), rotor je stále zabržděn a neroztočí se.

petrk77
hodnocení

Typ je Oleo-Mac Serie G 44 PE, výrobce EMAK Italy, motor ATB BSRBF0,75/2-C-45

Brzda (ta, asi mosazná, miska na fotce) má uvnitř pružinu a jde relativně lehce stačit. Když jsem před rozebráním zkoušel motorem točit naprázdno v ruce, šlo s ním lehce otáčet, jen bylo slyšet slabé šustění, zřejmě tření té brzdy ... Potom ta brzda asi teda nefunguje ... ale možná bude problém někde jinde, rád si nechám poradit co vyzkoušet ...

111®
hodnocení

0x
Stačí aby se ten koník připojil blbě a. Nepomůže rozběh pooticit rukou? Stejně bych nejdříve měnil ten koník

petrk77
hodnocení

Tak problém je opravdu v těch obroušených izolačních segmentech. Přilepil jsem na ně provizorně samolepící suchý zip a při zapnutí motor cvakne, jak se vtáhne dovnitř ta miska a motor běží. Když se brzda dotýká pouzdra motoru, zřejmě se nějak prozkratuje magnetické pole uvnitř motoru a motor se neroztočí, když to řeknu laicky ... Teď už jen nějak vymyslet, co tam nalepit místo těch segmentů, napadl mě korek z lamelové brzy ...

Díky za rady ...

111®

zkusitse to může,tím nic nepokazíš...

Co tak si ty segmenty vybrousit, ve shodném tvaru těch původních, z brzdových destiček na auto, nebo z nějakého brzdového obložení? Ty původní obroušené vydlabat a místo nich osadit, s přesahem, ty nové z těch destiček. Pokud by nestačilo vsazení, tak případně vlepit tepelně odolnějším lepidlem.

petrk77
hodnocení

S tím brzdovým obložením je to dobrý nápad, to bych možná mohl nějaké najít, zkusím jestli je to izolant, předpokládám, že je, sice to bude hraní, ale zas by to mohlo vydržet ...

P.S:: koukám, co jsem to napsal za blbost předtím, myslel jsem korkové obložení spojkové lamely z motorky ...

ja1
hodnocení

0x

Někdy může být problém při zapnutí motoru že ta miska se po zapnutí proudu nepřicucne k rotoru - neozve se hlasité cvaknutí a motor jen bzučí = motor zůstane zabržděný. Prolisy na misce jsou proseknuté a ostré a vytloukají drážky do protivýstupků odlitých na měkčích, hliníkových čelech rotorového vinutí. Potom je nutno misku sejmout a opilovat prolisy do hladka a opravit pilníčkem ty hliníkové protivýstupky na čelech vinutí rotoru.

Ty segmenty jsem z nedostatku vhodného materiálu vypiloval z tlustého sklolaminátu, slouží už spoustu let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]