Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uzemnění-jak je provedeno?

Od: certik odpovědí: 2 změna:

Přeji pěkný den, při opravě omítky jsem zjistil, že k hlavnímu rozvaděči vede zhruba 5mm tlustý drát, to bude zřejmě uzemnění, že? Drát jsem nepoškodil, pěkně jsem ho zastrčil do spáry, ale stejně by mě zajímalo: byl by velký problém, když by se přerušil? Když máme do domu přivedený hlavní kabel, tak tam už uzemnění je. Když má dům své další uzemnění, tím asi lépe, že? A jak je vlastně takovéto uzemnění řešeno? To je v zemi zakopaná nějaká kovová deska, na kterou je to napojeno? A to uzemnění přivedené do domu je řešené také tak, že "elektrárny" mají zkrátka nějakou desku v zemi? Omlouvám se, za možná hloupý dotaz, ale elektrice nerozumím, jen mě to docela zajímá. Děkuji Vám za vysvětlení.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

V základech domu jsou zemnící tyče a ty propojuje znikovaný plechový pás. Ten tyče propojuje a vede do PEN šíny hlavního rozvaděče. Kdyby někde upadl, tak je potřeba náhradní, aby nebyli jen fáze. Pak by spotřebiče byly nebezpečné, prožoe fáze by prošla spotřebičem a nikde by se nevrátila. vysela by v luftě a v síti TN-C dvou vodičů by se dokonce dostala na kovové obaly zařízení a mohla by zabít.

Proto se na více místech vše přizemňuje a vyrovnává napěťový potenciál na nulu, aby to bylo bezpečné.

Kdyby byl by zdravý vodič PEN jen z elektrárny, tak díky odporu vedení by nebyl zcela bezpečný.

Vše je Ohmův zákon a Kirchhoffovi zákony vedení proudů.

doplněno 20.06.22 14:23:

venkovskydum.cz/...

doplněno 20.06.22 14:24:

Co jste našel mohl být i drát k hromosvodu

Uzemnění-jak je provedeno?
certik
hodnocení

Moc Vám děkuji za vynikající a podrobnou odpověď. Hromosvod na domě nemáme, takže to nejspíše opravdu bude přizemnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]