Nejste přihlášen/a.
Dobrý deň,
chcem sa spýtať ,či niekto nemá skúsenosti so zmenou pohonu u pumpy LILA 75. Aký pohon je najvhodnejší? Poraďte. Ďakujem.
Můžeš mi trošku upřesnit jaký pohon si představuješ?
Co jsem si vyhledal, tak se jedná o ruční pumpu, takže výrobce předpokládá ruční pohon.
Protože je tam ruční páka kterou obsluha kmitá vlevo a vpravo, tak bys musel použít elektromotor s převodovkou a ještě nějaký klikový převod, který bude převádět pohyb po kružnici (na výstupu převodovky) na přímočarý pohyb (na páce čerpadla).
Čerpadlo má mít maximálně 40kmitů za minutu, takže otáčky na výstupu převodovky mohou být maximálně 40.
Zbytek už musíš vyzkoušet a doladit.
Dobrý deň,
ďakujem za Vašu ochotu odpovedať, táto pumpa bude osadena na razenej studni. na pozemku. Vzdialenosť od prípojky na 230V je cca 100m. Teda uvažujeme využiť Savoniov veterný rotor.
Je pro mne těžké se neusmát nad tvojím plánem. (neuraz se).
Pro mne se to zdá jako stavět perpetum mobile. Ale třeba se pletu a celé zařízení se ti podaří a bude fungovat.
Dneska máš hrozně moc možností, jak čerpat vodu ze studny. Dlouhý prodlužovák s pořádným průřezem vodičů / elektrocentrála / čerpadlo se spalovacím motorem / baterie s měničem / fotovoltaika s bateriemi.
Všechny ty řešení ale vyžadují nějakou (nemalou) investici.
Ty už doma asi máš nějaké čerpadlo a chceš k tomu skoro zadarmo udělat větrnou turbínu. Když si představím převod a ložiska na té větrné turbíně, tak už tam se ztratí torcha energie. I kdybys tou větrnou turbínou poháněl přímo šnekovou převodovku, tak ve šnekovce se klidně ztratí 50% energie. A další bude účinnost toho ručního čerpadla. To při slabém větru kdy se turbína bude točit pomalu, tak pohyb páky bude tak pomalý, že voda stihne protéct kolem pístu zpět do studny nebo do sání čerpadla, než ji čerpadlo vytlačí za nějaký jednosměrný ventil.
Jo jo, zkušenosti by byly . Mám to doma v kůlně po dědovi, mechanicky to není nic světoborného, mechanismus je vykuchaný z průmyslové pračky prádla. Jde o motor - tipuji 600W, přes řemen pohání šnekovou převodovku, na ní je pak klika a táhlo k pumpě. Ano, fungovalo to, ale když se to vezme logicky, tak to moc nedává smysl - velká haraburda s malým výkonem - tím myslím čerpací výkon. Navíc pokud ta lila není úplně v kondici, tak se to musí furt zalévat, prostě řečeno - už před lety jsem to nahradil odstředivým čerpadlem Hecht - tedy spíše low end, ale funguje spolehlivě a je daleko výkonnější, průtok je zcela jinde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.