Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zemní žlab pro elektrické kabely

Od: mirek789 odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mezi domem a garáží mám aktuálně v zemi položené elektrické kabely jen tak v písku mezi betonovými deskami. Desky ale už mám popraskané a chci je nahradit zámkovkou. Ale co s těmi kabely a počítám že bych v budoucnu rád kabely přídával - různé signální, internet, kabely od ostrovní fotovoltaiky ...

Jaký vybrat žlab pro tyto kabely aby se dalo snadno přidávat a zároveň aby se dalo přejet autem. a jak je vodotěsně u domu zakončit aby tudy netekla voda do sklepa cháničkou?

Jak se u toho žlabu řeší odvod vody po dešti? měl by být děrovaný aby voda odtekla do země?

Vygoolil jsem zatím jen plastový : obchodprodilnu.cz/...

a betonový : amispol.cz/...

U chániček jako je kopoflex mám často problém žekdyž bych ostupně přidával tak se tam začnou zamotávat a nakonec se tam vejde tak jen polovina z prostoru ...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Použil bych ten plastový, položit dva, od sebe bych je dal aspoň půl metru. Do jednoho silovinu a do druhého sdělovací kabely. Zakopat aspoň 60cm do hloubky. Prostup stěnou utěsnit vhodným tmelem.

olinl
hodnocení

2x

Můžeš použít i obyčejné instalatérské odpadní/kanalizační trubky šedé (HT 100 mm) nebo dražší, odolnější oranžové (KG systém). Dobré by bylo dát je do hloubky těch 50-60 cm a zapískovat je, aby je v budoucnu někdo mohl použít znovu na jinou trasu. Budeš to mít i utěsněné. Pokud ty kabely co půjdou do trubky budeš rovnat, není problém jich tan nacpat víc. Ideálně je tahat v létě, plast se "rovná" sám, ale nesmíš překroutit žíly uvnitř kabelu, tzn. klubíčko kabelu pracněji odmotávat , případně použít "kačenu" ne to vzít z prostředka a rovnou to někam rvát. Tak jak to namotávaj ve fabrice na špulky, tak to rozmotávat.

hodnocení

0x

Natáhni 2-x chrániček dle potřeby vedle sebe.

Neměl by jsi tahat 400V vedle dat. Dojde k rušení.

hodnocení

0x

Žádný žlab není vodotěsný, ani to není třeba. prostup do baráku utěsníte vhodnou směsí. Pro doatečné tahání kabelů, položíte vedle dvě chráničky..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]