Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Motor pískové filtrace se nechce roztočit

Od: karel10 odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

už více jak dva roky (chvilku po záruce) stále používám běžnou pískovou filtraci Bestway Standard 90W.

Včera jsem jako i předtím dvakrát zprovolnil filtraci, která byla doteď v suchu a teple ve sklepě a napoprvé jsem musel motůrku pomoc potočením lopatek, to mě nepřekvapí.

Horší ale je že teď při každém delším zastavení filtrace i třeba na hodinu se stane že se opět motor nechce roztočit a pouze vrčí jako že se snaží. Pro mě to znamená odpojit hadice, vše kolem je pak mokré , musim šroubovákem lehce pootočit hřídelku a pak zas znovu utěsnit spony hadic a znovu zapnout. Nic pro ovládání manželkou, to mě teda štve.

Co se s tim dá dělat, aby se motor spolehlivě roztočil? nenapadá mě co kde namazat, nebo odchází ozběhový kondenzátor?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kenav
hodnocení

0x

P9kud tam ten kondensator je tak je to on

riva
hodnocení

0x

No jestli je při tom pootáčení vrtulkou nutno překonat vyšší odpor, tak se to někde přidírá - tedy buď na straně motorku, nebo spíše na straně čerpadla. A pak rozebrat, vyčistit, namazat.

kenav

Kdyby byl pridrený tak postrcenim se nerozebehne

riva
Tyto motory mají malý rozběhový moment. slideplayer.cz/...

111®
hodnocení

0x

to není rozběhový / ten se odpojuje/ ale běhový kondík, vyměnit a pojede jak nový..

olinl
hodnocení

0x
Tak jak popisuješ situaci s motorem si také tipuji na ten kondík nebo upadlý drátek od něj, případně ještě spoj, kde je drátek uchycen.

karel10
hodnocení

0x

konečně jsem se dostal k tomu to čerpadlo rozebrat a nenašl jsem žádnou špínu či rez.

prostě ten motůrek se snaží roztočit vrtulku která se dost šoupe o kryt. Je toto řešení normální?

kdy vrtulku vymontuju tak se motor roztočí svížně. Ale když vrtulku zašroubuju tak se roztočením vlastně utahne ke stěně krytu tak že je znát jak motor překonává adhezi. Dokonce ikdyž jsem tam dal trochu vazelíny. Asi je to kvuli tomu aby to těsnilo. Jenže tím vlastně pořád dost brzdí motor a vlastně se kvuli tomu nemůže motor bez pomoci roztočit.

Mám už sice objednaný i nový robíhací kondenzátor, ale obávám že takový odpor asi není dobrý. Naprádno bez vody se to celkem hodně rychle rozpálí ...

Je toto uložení hřídelky normální i u jiných čerpadel?

Motor pískové filtrace se nechce roztočit
Motor pískové filtrace se nechce roztočit #2
Motor pískové filtrace se nechce roztočit #3

111®
hodnocení

0x

až vymněníš ten kondík tak se uvidí, napiš...

sase

Ten kondík ,jde přece změřit jeho kapacita, pak bych kupoval nový!

karel10
hodnocení

0x

Tak jsem ten kondík změřil a měl udávanou kapacitu 2,5 uF.

Pro jistotu jsem ho vyměnil za nový, ale efekt zustává pořád stejný - kondíkem to není.

Po několikerém namazání se častěji děje to, že se hřídelka má snahu hodně pomalu točit, ale bez pomoci se sama na jmenovité otáčky neroztočí ... kdy do větráčku motoru cvrnknu rukou a tím jako přetlačím nějakou dílu tak se roztočí a otáčky už drží ... viz přiložené video,,,,,,,,,,,ale nevim proč kruci nemá tu sílu se samo roztočit ... někdy se neroztočí vůbec a jen vrčí ,,,,

už jsem v koncích ... jestli vás něco nenapadne tak to hodim ze skály :(

video s rozběhem - pilsfree.cloud/...

sasa*

Hm- byl jsem měřit u známého (loni) také kapacitu a byla v pohodě. Bylo to u pískové filtrace Mount...u. No a za

cca 5 le (sezon) t má již třetí čerpadélko!

karel10
hodnocení

0x

Vyřešeno:

Nakonec jsem do dutinky pro lopatky vložil několik podložek tak aby se hřídelka nemohla více utahovat při roztáčení a tím pádem jsem snížil odpor tření. Otázka je jestli se nezhorší těsnění tak že bude pak prosakovat voda. Ale to ověřím až po reálnem napojení k bazenu. Ale každopádně teď už vrtulka nemá takový odpor točení a motůrek spolehlivě roztáčí.

Je to teda dost forova konstrukce kdy se musí hodně citlivě vybalancovat přesně utažení hřídelky aby spoj těsnil, ale zároveň to motor otáhnul. Příště bych raděli volil jiné čerpadlo, ale pokut to ještě zafunguje tak tomu dám ještě šanci než to vyhodím.

každopádně děkuji všem za důležité tipy a postřehy

riva

Až odejde ta moje, tak to rozeberu a podívám se, jestli to je stejné. Mám ji od roku 2012 (berlan BSFA8000-45) a zjara před zahájením sezóny zatuhlou vrtulkou motoru čerpadla pootočím a pak už to až do podzimu startuje normálně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]