Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prošel jsem všechny rady k tomuto tématu, je toho tu hodně, ale zeptám se také. Mám plochou střechu nad garáží+přístavkem. Je z pozinkovaného plechu, stáří určitě přes 35 let. Původní barva je zcela pryč. Všechny pruhy plechu jsou pokryty na různých místech rzí. Všechny plechové dílce i falcy jsou v pořádku, nic není prorezlé, jen to je prostě rezavé. Na zkoušku jsem obrousil jeden pruh vibrační buskou se 100 papírem. Přišlo mi, že to bere rez líp, než drátěný kotouč. Brousil jsem přirozeně místa, kde byla rez, těm bez rzi jsem se vyhýbal.
A teď - jak moc to brousit? Po opláchnutí wapkou jsou ta místa samozřejmě vidět, jako zčernalé, někde mírně narezlé fleky. Na některých místech je vidět čistý plech, ale tak hluboko se mi to brousit nechce. Jde mi to, aby rez pod barvou dál nepokračovala, čili jestli to po obroušení něčím ještě ošetřit. Střechu chci natírat akrylátovým šedým Eternalem na kovy - mám ho na střeše domu a drží parádně už šest let (ale tam nebyla rez). Tam to natíral profesionál a po očištění střechy od zbytků barvy to jel rovnou bez základovky. Můžu to udělat i v případě té od rzi očištěné střechy, nebo je něco, čím bych ta místa měl ošetřit, než to zatřu barvou?
Díky za případné rady.
Rez ze střechy je třeba odstranit důkladně, třeba tím odrezovačem. Případně očistit jen drolivá místa a použít nátěr určený přímo na rez. Také lze jako základový nátěr použít přípravek, který korozi zastaví a naimpregnuje (Detecha Fest primer), a na to pak syntetiku. Jestli by na festprimeru držela disperzní akrylátová barva netuším, to je na dotaz na výrobce (Detecha). Každopádně dávat na takovou problematickou krytinu hned vrchní barvu, sice samozákladující, ale vodouředitelnou, která není určena přímo na rez, to nebude mít trvanlivost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.