Dobrý den, mám problém a jsem z toho zoufalý. Předěláváme koupelnu a všechno si dělám sám. Jen na elektřinu jsem si netroufl. Elektrikář nakoupil vše potřebné a ukázal jak rozvést kabely. Pak měl přijít vše zapojit až bude obloženo. Ale nyní ho nemohu uhnat aby přišel. A teď k tomu problému. Máme koupený ventilátor s časovým doběhem a čidlem vlhkosti. Všude jsem se dočetl že pro připojení je nutný trojkabel hnědý, černý, modrý ale mě elektrikář koupil hnědý, modrý a žlutozelený a jestli sem to dobře pochopil tak takto se ten ventilátor zapojit nedá. Myslel sem si že když to dveřím odborníkovi bude to ok ale asi sem se zmylil. Existuje prosím způsob jak ventilátor zapojit a nebourat? Děkuji
Pokud tam nemáte spínač časového doběhu větráku na zdi, tak zapojte jen modrý (N) a hnědý (L)
lukaskral
To SL bude asi právě ten časový doběh. Jak jsem psal ventilátor má právě funkci časového doběhu a čidlo vlhkosti. Nebude připojen na světlo ale bude spínat pouze podle vlhkosti. Připojení pak zřejmě pouziju po přeznačení podle návodu od mikiho. Jinak ventilátor má plastový obal a skleněný displej. Nechápu proč elektrikář dopředu neřekl že narozdíl od zásuvek a světel se tady bude muset použít jiný kabel.
peter, to je snad jedinná vyjímka, ale pokud je tam schodišťák nebo křížák, tak je to pěkná čuňárna
lukaskral
V krabičce pro vypínač jsou dva kabely. Přívod + kabel ke světlu. Jak sem psal. Byl obeznámen že ventilátor se nebude připojovat na vypínač ale bude se spouštět sám podle vlhkosti v koupelně. Pokud by byl na vypínač asi chápu že by to bylo správně.
Pokud poběží podle vlhka sám, tak jen modrý a hnědý. zelený nezapojíš
lukaskral
Poběží podle vlhka sám, ale až klesne vlhkost na požadovanou hodnotu spustí se nastavený časový doběh. Čili podle mě je za potřebí zapojit i tu svorku SL, ale to je jen moje hypotéza.
Gumidku, moje zkušenost s koupelnovými větráky a možností doběhu je taková, že bez zapojené svorky SL, tedy signálu do větráku, se nerozbéhne. Jediné zřejmě možné řešení, je tedy propojit svorku L a SL a připojit tam tu fázi
Svorku SL neznám. Konkurenční ventilátory mají značenou LT a a ta slouží jen na připojení tlačítka, bes jejího zapojení ventilátor spouští jen vlhkostní čidlo. Ukazatele to možná bude fungovat stejně.
No, nedá, jak se to vezme... Žlutozelený se přeznačit nesmí. Praxe je však často jiná. Neberte to jako návod, ale pokud už bych s takovým kabelem musel pracovat, tak hnědou použiju normálně jako trvalou fázi, modrou přeznačím na černou a použiju ji jako spínanou fázi, a žlutozelenou přeznačím na modrou a použiji jako nulu. Ze všech možností je to nejmenší prasárna, protože největší blbost je do žlutozeleného pustit fázi. Přeznačil bych to smršťovacími bužírkami v celé délce odizolovaného kabelu. A pro příště se tam tahá ideálně Cyky 5x, pak je jistota, že se zapojí vše správně, ať je ventilátor jakýkoliv.
lukaskral
Přesně něco takového jsem si chtěl přečíst, že by to nějakým způsobem přeci jen zapojit šlo. Pochopil sem způsob zapojení jak to myslíte, ale nechápu to přeznačení. Můžete mi to prosím vysvětlit jak idiotovi? Nestačí kabely pouze zpřeházet tak jste psal? K čemu je to potažení smrstovaci bužírkou? Děkuji
Přeznačení barevnou bužírkou proto, aby barva vodiče odpovídala tomu, k čemu je použitý. Teď tam máte špatné barvy.
lukaskral
Možná si budete říkat že jsem debil, ale jestli to dobře chápu tak to přeznačení je jenom pro mě abych viděl že jsem změnil barvy. Žádný jiný význam to nemá? V takovém případě bych si to mohl pouze někam poznamenat a nic nepretahovat ne?
Su nejake pravidla a zvyky, ktore sa maju dodrzat. Byt mozete predat po 5 rokoch a novy majitel bude zbytocne laborovat, ako je to zapojene. Navliect buzirku a ofuknut ju teplym vzduchom je praca na 3 minuty.
olinl
lukaskral- Když příjde elektrikář po dalším elektrikáři něco opravovat a na něco narazí, na nějaký problém, tak první co uslyšíš je: "kdo vám to tu dělal" nebo "který prase se v tom hrabalo, všechno je špatně, chtělo by to předělat, tady by se to vysekalo a dalo nové, zedník to pak zadělá, vymaluje se a nebude nic vidět.." Proto se to pro usnadnění a zorientování se ve vodičích pro "další" elektrikáře nebo začátečníky elektrikáře takto řeší přeznačováním. Jinak jak píše miki: vodič se žlutozelenou izolací by se neměl vůbec přeznačovat, ale v praxi je to i kvůli případnému bourání jinak. Jinak se bere přeznačování vodičů doma a jinak se postupuje v případě nevyhovujících kabelů ve zdravotnictví, průmyslu, hornictví atd. Pokud se v tom "ventiltoru" bude po tobě hrabat někdo z elektrikářů a uvidí ty "špatné" barvy vodičů, tak asi uslyšíš něco z toho co jsem napsal v první větě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.