Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsou vhodná kamna Plamen Trenk do 80m3

Od: magneto® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, jedná se o přístavek k řadovému rod. domu. Přístavek byl vybudován v pol. 80. let. Síla zdi 30 cm, tvárnice (plynosilikat). Přístavek je v 1. patře, nesousedí s žádnou jinou budovou. Co se týče izolace je lehce zaizolována podlaha resp. strop v přízemních místnostech pod přístavkem (ty nejsou vytápěny) polystyrenem 3cm. Skladba stropu jsou hurdisky, beton a na něm také polystyren 3cm a plechová krytina. Později byl nalepen 4cm polystyren na strop zevnitř místností do kuchyně a obýváku. Nedokážu určit tepelnou ztrátu ale asi to bude dost. Momentálně je vytápěn plyn. kotlem. Chci sem pořídit krbová kamna. S tím souvisí i vybudování komínu (venkovní, nerez) ale myslím že s tím by neměl být problém. Po přečtení spousty témat zde, jsem došel k názoru že by pro mě mohla být vhodná kamna Trenk. Ale rád bych znal názory zkušenějších. Mám totiž ještě pár dotazů. Jak už je v nadpisu, prostor ma cca. 80m3 (ca.36m2). Rád bych kamna používal jako hlavní zdroj tepla a jelikož je tepelná ztráta přístavku jistě vysoká vyhovuje mi že tato kamna vydrží držet žhavé několik hodin. Myslíte že když večer v 9 nebo 10 hodin přiložím a po té výkon stáhnu na min. bude ráno v 5 hod v místnostech přijatelná teplota? Řekněme ne méně než 17 stupňů? Dále by mě zajímalo jestli na takto relativně malém prostoru půjdou kamna regulovat abych teplotu zvládnul udržet do 23 st. nebo se mám smířit s tím že budu mít vedro? Rodiče v přízemí mají krbovky abx (nevím přesný typ) a běžně mívají 27 st. což je na mě už extrem. Jak už jsem psal rád bych kamna použil jako hlavní vytápění a stím souvisí že bych chtěl vytápět i chodbičku a koupelnu (viz. náčrtek) mam trochu obavy zda se teplo "rozleze" i sem. Na to navazuje má poslední otázka a to je umístění kamen. Mám vlastně jen dvě možnosti kde mohu vybudovat otvor pro komín a tam umístit kamna. V náčrtu označeno jako č.1 a nebo č.2. Osobně se přikláním k umístění do kuchyně (č.1) kde teplo od kamen bude mít kratší cestu do koupelny. Pro umístění na pozici č.2 je argumentem to že je tam více místa. Kdyby kamna stála na pozici č.2 bude s rozvodem tepla až do koupelny problém nebo to na prostoru o této velikosti nebude problém?

Děkuji za jakoukoliv informaci či postřeh.

Jsou vhodná kamna Plamen Trenk do 80m3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jendad
hodnocení

3x

Tyhle kamna se dají velice dobře regulovat . Buď dáte 5 až 6 kousku pruměru 5 až 6cm a kamna pojedou na ostrý oheň - více vzduchu . A nebo dáte dva velké špalky a vytvoříte žhavou uličku (loudavý oheň ) . Také palivo je zásadní , smrk hoří rychle a naopak tvrdá dřeva pomaleji a dlouho drží žhavé . Tudíž základem uspěchu je připravené palivo a to nevím zda letos už máte nachystáno . Vcelku bych neviděl s tou stáložárností problém , ale každé umístění je jiné , jiný komín atd.

Zda pozici č1 nevím . To jsou kamna sálavá a tedy je tam blízko stul . Možná by bylo nejlepší vybourat ten kus příčky a máte tak otevřenější prostor a po problému . Ale co mám vypozorováno , tak když topíte trvale stáložárně , tak teplo je všude . Ale já mám zase dřevostavbu a tedy nemohu porovnat zda při mizerné izolaci budou velké rozdíly teplot u podlahy.

hodnocení

Se dřevem problém nebude, jak jsem psal rodiče topí krbovkama a dřevo se chystá každoročně. Příčku bych rád zachoval. Nejspíš zvolím umístění č.1 páč mezi kuchyní a obývákem jsou dveře široké 120 cm tak si myslím že tudy nebude rozptyl tepla problém (zkušenost při delším pečení kdy nahřátá trouba zvedne teplotu v obou místnostech). Kdežto do koupelny je to přes dvoje 90-ky futra. No nezbývá než to zrealizovat a věřit že to bude fungovat. Popř. po první topné sezóně vyměnit kamna za jiná (to doufám nebude potřeba). V plánu je i lepší zateplení podlahy a snad i stěn takže se to postupně snad doladí k dokonalosti.
Děkuji za odpověď.

hodnocení

0x
Pokud budete topit jen v kamnech tak v koupelně budete mít chladno.
Jestli máte teplovodní rozvod tak zvažte kamna s teplovodním výměníkem, koupelnu vytopíte a ještě můžete ohřívat TUV.
Jesli víte jaká byla spotřeba plynu v předchozích sezónách tak si můžete vypočítat kolik dřeva denně musíte spálit a podle toho vybrat kamna.
asd1

S výměníkem dá 50k navíc aby to rozumně fungovalo a nemusel každý týden škrabat dehet a za pár let řešit prohnilej výmeník...

Chorvatská kolie Jotulek, asi použitelný ale šel bych do originálu... Mám F3TD a spokojenost, regulovat jdou dobře dlouho drří žhavý.. Na malý výkon stopíš pár třísek a necháš to příůp na žhavý hodíš jedno polínko a drží nízmý výkon docela dlouho.. Ale jsou to sálavky = "za roh" moc netopí, jde to ale řešit větráčkem s peltierovo článkem (jede na teplo)

Vhodnější by byly teplovzdušný kamna (dvouplášťový), topeniště nejlíp bezroštový, plotna, nějaký kachle jako akumulátor tepla se hodí (většina je lehký obklad ale i tak dobrý)

Dobrý je když se vejde 40 cm poleno, výrazně to ušetří řezání hlavně pohodlí - metrovku bereš od oka na tři kusy..

hodnocení

A byl by nějaký nástin toho výpočtu nebo odkaz na nějaký vzorový výpočet?
asd1

Tabulky výhřevnosti např. na tzb - z plynu přepočítáš na dřevo..

Pro kamna obecně platí metr dřeva (1 prm) na kW výkonu za rok, tj. 8 kW kamna = stopíš 8 prm za rok

hodnocení

To asd1: no nad jotulkama jsem taky přemýšlel ale podle zde pročtených diskuzí se mi jevili jako vhodnější ten starší typ 602N s otočným kolečkem a dvířek bez skla ale ty se asi už nevyrábí tak jedine nějaké z bazaru ale jelikož s tím nemám zkušenost mám obavu abych nekoupil nějaké "přepálené" na hranici životnosti. A u toho novějšího typu 602n eco s tím cb spalovaním tu zase někdo uváděl že tak dlouho neudrží žhavé a ráno už jsou téměř vychladlá, což já bych právě chtěl aby vydrželi nahřátá co nejdéle a alespoň trochu ten prostor temperovala. Na you tube je na ty trenky jedno video kde pán popisuje zkušenosti a zmiňuje tam právě i tu dlouhou výdrž žhavého. I přesto že ty trenky jsou prý už taky modernizovány a reguluje se jen primár.

jirib
hodnocení

0x
S výměníkem a dva radiátory...na WC a do koupelny...pak už si dejte kamna kam chcete...vy spíte v obýváku?
hodnocení

Výměník určitě řešit nebudu. Ne, spím v ložnici, ta je v původní části domu. Tam mám radiatory už několik roků zavřeny. Plyn. kotel se stejně nebude odstavovat úplně vytapí jednu místnost kde jiná možnost není a taky koupelnu a wc v přízemí. Já jen chtěl ten přístavek udělat nezávislým na plynu. Pokud to půjde budu rád. Pokud to nepůjde a v koupelně bude chladno tak pustím raditor i tam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]