Nejste přihlášen/a.
DObrý den. V domě máme dva elektrokotle (12 a 9 kW). Většinou jsme platili ročně kolem 70 tisíc komplet elektřina. Teď je ale dům zateplený,nová okna + trojskla, nová střecha. Spotřeba tedy notně klesla, nicméně po zdražení elektřiny to bude stejně tak 100 tis/rok (odhaduji, že po zateplení bychom ze 70 šli tak na 40, ale zdražení to vyžene tak na 100, cca). Přemýšlím, jestli není lepší koupit kotel s nižším výkonem, protože po zateplení a všech úpravách je 12 a 9 asi zbytečně moc. Má to vůbec cenu (možná kvůli zálohám na výkon), nebo to ničemu moc nepomůže?
Nepomůže to vůbec ničemu, ty kotle přece řídí termostat ( nebo něco podobného) takže netopí trvale. Takže snížení výkonu se realizuje samo - kratší intervaly kdy kotel topí, delší kdy netopí.
Jen můj soukromý, ničím podložený názor - mám doma předimenzovaný kotel, úmyslně. Ten kotel má tři patrony, i pokud jede na třetinu výkonu, zřejmě je střídá, někdo mi řekl, že více vydrží. A mám rezervu, kdyby přišla větší nečekaná zima anebo až za pár let přestanou pořádně izolovat okna... Neměnil bych ty kotle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.