Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má cenu vyměnit elektrokotel za jiný s nižším výkonem?

Od: tajtask odpovědí: 10 změna:

DObrý den. V domě máme dva elektrokotle (12 a 9 kW). Většinou jsme platili ročně kolem 70 tisíc komplet elektřina. Teď je ale dům zateplený,nová okna + trojskla, nová střecha. Spotřeba tedy notně klesla, nicméně po zdražení elektřiny to bude stejně tak 100 tis/rok (odhaduji, že po zateplení bychom ze 70 šli tak na 40, ale zdražení to vyžene tak na 100, cca). Přemýšlím, jestli není lepší koupit kotel s nižším výkonem, protože po zateplení a všech úpravách je 12 a 9 asi zbytečně moc. Má to vůbec cenu (možná kvůli zálohám na výkon), nebo to ničemu moc nepomůže?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
A ten kotel neumí odepnout některá topná tělesa a jet na nižší výkon? Starý i nový bude mít stejnou cenu účinnost, takže z hlediska nějaké úspory je zbytečné kotel měnit.
Píšete, že máte dva, tak topte jen tím 9 kW a případně si nechte vyměnit topná tělesa za slabší, pokud kotel žádnou jinou možnost regulace nemá.
tajtask
hodnocení

Topit jedním bohužel nejde, máme dvě samostatná patra, každé má svůj kotel. JEdiná regulace je teplota vody.

hodnocení

0x

Nepomůže to vůbec ničemu, ty kotle přece řídí termostat ( nebo něco podobného) takže netopí trvale. Takže snížení výkonu se realizuje samo - kratší intervaly kdy kotel topí, delší kdy netopí.

tajtask
hodnocení

Tak jasně, spíš jde o to, že i když topí, má zbytečně velký výkon. Zas je mi jasný že je nejede pořád na maximum.

hodnocení

0x
Technicky to smysl má, ale ekonomicky v podstatě vůbec..
Ano, je pravděpodobné, že hlavní jistič pro dům by mohl být slabší..

hodnocení

0x

Jen můj soukromý, ničím podložený názor - mám doma předimenzovaný kotel, úmyslně. Ten kotel má tři patrony, i pokud jede na třetinu výkonu, zřejmě je střídá, někdo mi řekl, že více vydrží. A mám rezervu, kdyby přišla větší nečekaná zima anebo až za pár let přestanou pořádně izolovat okna... Neměnil bych ty kotle.

hodnocení

0x
Takto len prerobite nakupom noveho kotla. Termostat to vyriesi.

hodnocení

0x

Nemá to smysl. Účinnost všech elektrokotlů je stejná. Nepatrně byste mohli ušetřit výměnou jističů. Nepíšete hodnoty, takže nelze uvažovat konkrétně. Je možné, že ani to nepřichází v úvahu. Můžeme to spočítat, odhaduju ale, že jen návratost investice by byla řádově desetiletí.

hodnocení

0x

Jak píše martincakl.

Výsledkem je možnost snížit hlavní jistič a platit méně.

Jinak je to blbost. Slabší spirála pojede delší čas a silný kotel kratší dobu. Ve výsledku je to nastejno.

st
hodnocení

0x
Po zateplení domu jsou tepelně ztráty objektu nižší.
Není potřeba teplota topné vody 70-80°C. Stačí nastavit výstupní vodu z kotle na 40-50°C. Topit v místnostech na nižší teplotu 20-21°C. Každý stupeň teploty znamená 6% spotřeby paliva navíc. Dobré je zateplit také např.půdu, nebo střechu.
doplněno 17.06.22 06:00: thermoshield-cz.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]