Dobry den, rada bych se zeptala, zda nemate zkusenost a timto. V noci nam praskla privodni hadicka a jelikoz vsichni spali, voda zvladla vytopit dve patra sousedu. Muj dotaz zni - je lepsi skodu vyrizovat z pojistky pritele, ktery je majitel bytu ale ma pouze pojistku bytu. Nebo lepsi je z me pojistky obcanske zodpovednosti? Lze to i kdyz tady nemam trvald bydliste, ale bydlim tu již temer 9 let a v dobe udalosti jsem byla v byte pouze ja a deti, partner ke peacovne v zahranici. Dekuji moc Ilona J.
Lepsi je to z te pojistky, ktera se na to vubec vztahuje a ktera ma lepsi plneni. Odpoved najdete v pojistnych podminkach.
ilona*
Děkuji za odpověď. Ale jde spíše o to, kterou spíše pojišťovna uzná - zda Pojištění domácnosti, která se nemusí vztahovat na sousedy, ale pouze na škody na našem majetku.. Pokud uznají, že událost není ničí vina, a to si pojišťova něco najde - servis, výměna atd. Nebo Pojištění občanské zodpovědnosti (pojistka na blbost), kterou mám jen já..
To prave ale je pouze v tech pojistnych podminkach. Ja mam v pojisteni domacnosti i skody na majetku tretich osob. Ale taky jsem to tam mit nemusel, ne kazda pojistovna to tam ma automaticky a ne kazdy za to chce priplacet. Stejne tak pojistka odpovednosti se na to mozna vztahuje jen v propade, pokud jste hadicku menila vy a omylem tam treba dala starou. Pojistky se lisi kus od kusu a tady neni vestirna..
Poistka "na blbost" sa na toto vztahovat asi nebude. To by ste museli vy urobit nejaku chybu z nedbanlivosti pri vymene hadicky a podobne. Skor by som poradil susedom, aby oni uplatnili svoje poistky na byty a potom ich poistovne skusia od vas nieco vymahat.
ilona*
NO ono to není daleko od pravdy, jelikož se mi den předtím ucpala pračka a já s hadičkama manipulovala.. ale jak se toto dokazuje to nevím.. hadička měla už své za sebou
Toto radsej nikde nespominajte, tie stare hadicky su degenerovane a kazda manipulacia, ako vidite, hrozi ich prasknutim. Lahko sa dostanete do situacie, ked poistka na to platit nebude a budete hradit nemale skody.
Pojištění domácnosti se vztahuje na váš majetek ve vašem bytě, pojištění "na blbost" se vztahuje na majetek ostatních lidí, kterým způsobíte škodu. Takže jedna pojišťovna by vám měla zaplatit škodu na majetku a druhá pojišťovna by měla zaplatit sousedům škody na jejich majetku. To za předpokladu, že k pojištění domácnosti nemáte v jedné smlouvě i pojištění odpovědnosti, jak je teď moderní dělat. Pak by všechno bylo hrazeno jen touto pojišťovnou.
Rozhodně z pojištění odpovědnosti. A teď záleží na tom jak je ta smlouva postavená, zda se na vás vztahuje i v místě přechodného bydliště. Kdybych věděl co je to za smlouvu, mohl bych zkusit zapátrat. Takhle mohu doporučit pouze studium VPP případně dotaz přímo na pojišťovně.
Samozřejmě, chybějící odpovědnost v pojistce bytu je neomluvitelný hazard, ona se navíc vztahuje i například na lyžování v zahraničí. A cena není nijak obrovská, limit 5 milionů se dá sjednat za cca 500 Kč, dvojnásobný asi o stokorunu více.
ilona*
Dekuji, zitra tedy zkusim zavolat na pojistovnu. A ano, chybejici pojistka je jak rikate..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.