Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně hlasování na shromáždění. Byla jsem jedno funkční období předsedou výboru SVJ. Je zde 59 vlastníků a jeden z členů SVJ je družstvo, které zastupuje 13 družstevníků. Vždy jsme svolávali shromáždění vlastníků a družstevníků společně. Nejdříve hlasovali družstevníci a podle jejich rozhodnutí hlasoval zmocněnec družstva. Na posledním shromáždění se najednou paní ředitelka družstva rozhodla hlasovat bez nich o nich, i když byli účastnischopni. Je to možné, aby takto porušila jejich práva? A kde tuto zákonou úpravu hlasování nalézt. Děkuji.
Zakon 89/2012 dava hlasovacie prava vlastnikom jednotiek (bytov). Druzstevnici byt nevlastnia, vlastni ho druzstvo, s ktorym su oni v niecom ako najomny vztah. Z toho isteho dovodu nemozu svoj byt predat, moze len postupit clenstvo v druzstve.
Na schodzi ani nemaju co hladat, zastupuje ich druzstvo, s ktorym mozu rokovat.
Mám nastudovaný občanský zákoník, ano za družstvo hlasuje zmocněnec.družstva.
Mám nastudované stanovy družstva a tam je způsob hlasování členů družstva. Samozřejmě je mi jasné, že já jako předseda nezodpovídám za hlasování družstva. Měli by tudíž protestovat družstevníci, jak se k nim družstvo chová.
Technická poznámka :
Shromáždění je nejvyšší orgán společenství valstníků.
Zasedání shromáždění je lidově nazýváno schůze, na které se hlasuje.
---
Zákonná úprava hlasování na zasedání shromáždění SVJ je dána zněním občanského zákoníku - 89/2012 sb. ( je to uvedeno v některém z paragafů - číselně přibližně u čísla 1200).
Co se týká výsledku hlasování v souvislosti s hlasováním právnické osoby vlastnící jeden nebo více bytů, tak není podstatné, jaký počet družstevníků (nájemníků) bydlí v příslušných bytech. Podstatné je, jaký je součet tzv. podílů příslušných bytů.
---
Co se týká hlasování, tak jsou li příslušné jednotky SVJ v majetku družstva, tak hlasovací právo má zástupce toho družstva. Statutární orgán SVJ (tedy výbor nebo předseda SVJ) nemá oprávnění rozporovat výsledek hlasování zástupce družstva. Má ale oprávnění "přezkoumat", zda daný zástupce družstva má opravdu pravomoc, jednat za toto družstvo. Případnéobsahově "nevhodné" hlasování zástupce družstva můžou právně řešit příslušní členové družstva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.