Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

400V zásuvka

Od: adelinka odpovědí: 14 změna:

Ahojky, známý zedník mi bude dělat na baráku nějaké opravy. Já doma nic nemám, takže si přiveze i svojí míchačku. Jen jsem s ním mluvila po telefonu a ptal se mě, jestli mám zásuvku na 380V (vím, že dnes se správně uvádí 400V :) Zásuvku mám, ale má 5 vývodů. Zedník říkal, že to nevadí, má prý redukci, protože na míchačce má zásuvku starší se 4 vývody. Já mám právě 5 vývodovou, protože mi před pár lety dělali novou elektriku. Soused mi ale říkal, jestli s tím nebude problém, protože mám od té rekonstrukce elektřiny zapojené i fíčko. Já tomu nerozumím, tak se chci zeptat, jestli bude zedníkovi míchačka fungovat? Něco jsem se snažila přečíst na internetu, ale moc z toho moudrá nejsem. Děkuji Vám za pomoc.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Bude fungovat...

adelinka
hodnocení

Moc děkuji. Náš soused mi právě říkal, že se v tom fíčku nějak vrací proud přes nulák, ale ten prý není u té 4 vývodové zásuvky zapojený (přesně jsem ho nepochopila, možná nemluvil přímo o zásuvce na míchačce, ale o té redukci, co se používá).
Ještě jsem se chtěla zeptat: všimla jsem si, že zásuvky jsou buď 16A nebo 32A. Ty do sebe pasují? Nevím, jakou mám já a jakou má zedník.

Nepasují do sebe, ale věřte, že si zedník poradí. Určitě má různé přechodky.

hodnocení

3x
Řekněte zedníkovy co máte na baráku, ať se přispůsobí.
Jestliže vám bude tvrdit že bude vyhazovat fičko tak ať ji ani nevozí a sežene si míchačku co odpovídá platným předpisům.

hodnocení

2x

Bude fungovat, zedník si poradí. Má přechodku.

hodnocení

2x

Vy to mate tak, ako to ma byt po novom bezpecne zapojene. Hlavne nesuhlaste s tym, aby murar, ked mu miesacka nebude fungovat, nieco menil vo vasich rozvodoch, napriklad odpojil chranic. Problem je na jeho strane, nie u vas.

adelinka
hodnocení

Moc Vám všem děkuji, jste zlatí.
Já jen vím, že hlavní jistič k té venkovní zásuvce má 20A, ale jakou mám zásuvku to nevím. Nejsem teď doma, tak se nemůžu podívat. Ale úplně ten nejhlavnější jistič na domě má víc, jak 20A (myslím, že má 25A, ale to bych se taky musela podívat).

Venku budete mít zásuvky 16A, pětikolík. On na míchačce ani 16A čtyřkolík. Vezme si přechodku.

No, pokud má tu zásuvku jištěnou 20A jističem, tak by tam určitě neměla být 16A zásuvka, ale 32A.
Každopádně pokud takto ten zedník pracuje často, je určitě připraven, ne 4 i 5 kolíků a na 16 i 32A zásuvku.
adelinka
hodnocení

Ano, jistič té zásuvky má 20A, to vím určitě, protože jsem se včera dívala. Tak asi budu mít venku zásuvku 32A. On ten zedník moc vybavený redukcemi nebude. Je to starší pán v důchodě a běžně, už nepracuje. Jen tak občas pro známé, mě ho domluvila kamarádka, co se s ním zná. Zedník má prý zásuvku 32A, to mi říkal po telefonu, tak to snad pasovat bude. Já ho samozřejmě nenechám nijak šahat do elektriky, ale zase chápu, že by kvůli mě nekupoval novou redukci, když už běžně nepracuje.

Pro jistotu se na zásuvku můžete podívat, měl by na ní být štítek s údajem, zda je na 16 nebo 32A, případně to bude přímo vylisované v plastu.

Proč já to při psaní přehodil? Když je jistič na 20A, tak zásuvka NEMŮŽE být zásuvka na menší ampéry, jak jsem nesprávně napsal. Bude tam 32A.

Až při třetím čtení jsem se pochopil, že jsem to napsal obráceně.

Omlouvám se.

adelinka
hodnocení

Tak už jsem z práce doma a dívala jsem se na venkovní zásuvku, je to 32A. Raději jsem volala tomu zedníkovi a říkal mi, že to není problém, že potřebnou redukci má. Všem Vám pánové děkuji za pomoc a uklidnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]